Annonce
Ugeavisen Bramming

Pensionist

Kis Dybtved er blevet folkepensionist. Hvilke tanker, det medfører, kan du læse i denne klumme. Privatfoto

Så kom dagen. Dagen hvor jeg fik min nye titel. Jeg er nemlig blevet pensionist. Altså sådan rigtig folkepensionist med alle de fordele og ulemper, det må medføre.

Ifølge Den Danske Ordbog er en titel: ”En tilføjelse til en persons navn, som angiver vedkommendes samfundsmæssige eller faglige position”.

Da titlen folkepensionist måske ikke relaterer så meget til mine faglige kompetencer, alene af den grund at jeg simpelthen ikke aner, hvilken faglighed der kræves til en folkepensionist, så må titlen jo nærmest være min nye samfundsmæssige position.

Annonce

At blive folkepensionist skiller sig sådan set ikke meget ud fra det at være efterlønner, hvilket jeg har været i de seneste fem år. Jeg har stadig ingen arbejdsgiver, jeg skal stå til ansvar overfor. Jeg kan selv bestemme tempoet i min hverdag og kan stadig frit dyrke mine interesser, ligesom jeg kan gå ture med mine hunde, når jeg har lyst. Og kan her afsløre, at jeg kun har vækkeuret stående ved min seng for altid at kunne se, hvad klokken er, når jeg om natten skal op på toilettet.

Af andre fordele kan jeg nævne de mange pensionistrabatter, der findes. Finder man først ind i denne jungle af rabatordninger, er jeg sikker på, man vil opleve, at der er et utal af forskellige tilbud til os, der er pensionister. Jeg selv har dog ikke lært at nævne eller bruge min nye status helt endnu, og kan derfor heller ikke give anbefalinger på hvordan eller hvor man bedst kan få de store rabatter. Men jeg ved, de er der og forventer da også at lære at bruge dem med tiden.

Der er dog ikke kun fordele ved at blive folkepensionist. Mange vil helt sikkert påpege, at økonomien forringes, og at det derfor kræver både planlægning og store overvejelser om, hvordan man ønsker sin pensionisttilværelse skal være.

Heldigvis har vi her i Danmark grundsatser til alle pensionister og uagtet at nogle sikkert vil synes, beløbet er for lille, så betyder det dog, at vi er sikret et livsvilkår, hvor vi ikke behøver sulte eller bo på gaden.

Når alt dette er sagt, så må jeg alligevel erkende, at min nye titel skurrer lidt i mine ører, og altså ikke helt har fundet sin plads i mit liv.

Til trods for jeg har venner og søskende, som allerede er gået ind i dette nye univers, synes jeg ikke billedet af en folkepensionist passer på mig.

En klog kvinde sagde for år tilbage: ”Mange er aldrig rigtigt jævnaldrende med sig selv”, citat Tove Ditlevsen.

Og hun har så evig ret. Jeg er da alt for ung til at være folkepensionist!!

Men med hånden på hjertet må jeg selvfølgelig erkende, at jeg nu er gået ind i den tredje fase af livet. Nogle vil udtrykke det som værende livets sidste fase, eller som jeg for et par dage siden hørte, værende i gruppen, der nu sidder yderst på bænken.

Heldigvis er der ingen, der ved hvornår denne sidste fase slutter, eller hvornår pladsen på bænken må rømmes for at give plads til den næste.

Så folkepensionist eller ej. Livet går sin vante gang, og jeg mærker da heller ingen synderlig forskel på lysten til at grine højt af dagligdagens små muntre oplevelser og har heller ikke tænkt mig at lave om på min kampgejst for at slå min bedre halvdel i kortspillet. Sammenkomsterne og festerne med venner og veninder vil stadig være højt prioriteret, omend jeg måske med årene ikke vedbliver at være den, der forlader festen til sidst.

Jeg vil nyde mit otium. Nyde at have tiden til at følge mine børnebørns færden. Og så vil jeg glæde mig til jeg engang får en ny titel, nemlig titlen som oldemor.

Uanset hvornår det så bliver, er jeg næsten sikker på, jeg vil synes, at det sker inden jeg er gammel nok til at kunne bære denne titel.

Mange er aldrig rigtigt jævnaldrende med sig selv.

Tove Ditlevsen
Annonce
Ugeavisen Bramming

Ny skovkirkegård vokser op midt i Bramming

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kim vil sætte tanker i gang på kirkegård

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Fjernvarme: Lokalråd opfordrer byens beboere til lige at se tiden an

Ugeavisen Bramming

Mikkel laver prisbelønnede videoer for lokal ejendomsmægler

Ugeavisen Bramming

Kim fra Esbjerg kører hver uge til Bramming for at dyrke sin hobby

Ugeavisen Bramming

Modelbaneklub fejrer 10 års fødselsdag med åbent hus

Ugeavisen Bramming

Landsby vil starte eget fjernvarmeprojekt

Ugeavisen Bramming

Landbrugsskole vil være med på fjernvarmeprojekt

Ugeavisen Bramming

Slow motion is better than no motion

Ugeavisen Bramming

Ændringer, du ikke tænker over: Stor kirkegård retter ind efter tidens trend

Annonce