Annonce
Ugeavisen Bramming

Prisen på fjernvarme stiger voldsomt i det nye år

Bramming Fjernvarme er et af de danske fjernvarmeværker, som mister det statslige grundbeløb fra den 1. januar. Det betyder, at fjernvarmeprisen kommer til at stige med cirka 60 procent. Arkivfoto: Martin Wilde

Borgere i Bramming, der opvarmer huse med fjernvarme, kan se frem til en kraftig stigning i varmeprisen på omkring 60 procent, når kalenderen viser 1. januar 2019.

Bramming: En gammel landspolitisk aftale om et statsligt grundbeløb i tilskud til visse fjernvarmeværker, et tilskud som udløber 31. december, er årsag til, at fjernvarmeprisen i Bramming fra nytår vil stige med omkring 60 procent. Så bor du i et hus på 130 kvadratmeter og forbruger lidt over 18.000 kWh årligt, så må du forvente, at din varmeregning stiger fra 10.000 kroner årligt til 16.000 kroner. Eller en stigning på 500 kroner ekstra - hver måned.

Årsagen til denne stigning i varmeprisen er, at Bramming Fjernvarme - som en lang række andre fjernvarmeværker i Danmark - er forpligtet til at benytte naturgas til opvarmning og til elproduktion. Den pasus blev pålagt fjernvarmeværkerne, da det danske naturgasnet blev opbygget i 1980'erne, for at sikre, at der var kunder til den danske naturgas fra olie- og gasfelterne i Nordsøen.

Kun forbrugerne

I 1990 blev fjernvarmeværkerne pålagt også fungere som mindre kraftværker. I den forbindelse fik fjernvarmeværkerne et statsligt tilskud, det såkaldte grundbeløb, fordi fjernvarmeværkerne blev tvunget til at opretholde en elproduktion, eksempelvis i sommerperioden, selv om der ikke er afsætning for den varme, der kan afledes af elproduktionen, samt fordi fjernvarmeværkerne er tvunget til at benytte naturgas, selv om der findes andre former for brændsel, som er billigere. Det er grundbeløbet, som bortfalder fra årsskiftet, og Energistyrelsen oplyser, at nye EU-regler for statsstøtte hindrer, at staten fremover må give grundbeløbet i støtte.

- Når det forsvinder, så er der kun forbrugerne til at betale. Dengang var det fornuftigt, men der er sket en stor udvikling siden 1990. Men den pasus er der ikke ændret på, fortæller driftschef Steen Thøgersen hos Bramming Fjernvarme.

Annonce

Har forsøgt at påvirke

Steen Thøgersen er også bestyrelsesmedlem i brancheorganisationen Dansk Fjernvarme.

- Jeg har talt med energiministrene de seneste fire år, både Martin Lidegaard, Rasmus Helveg Petersen og Lars Christian Lilleholt, om at det ikke er godt efter 2018. Men der ikke sket noget, siger Steen Thøgersen.

Formanden for Dansk Fjernvarme hedder Jesper Frost Rasmussen. Han er også borgmester i Esbjerg Kommune, og han har også forsøgt at gøre energiministre og energiordførerne for Folketingets partier opmærksom på problemer - hidtil uden held.

Annonce

Hvad ellers?

Steen Thøgersen er ikke i tvivl om, hvad der skulle fyres med, hvis Bramming Fjernvarme ikke var tvunget til at bruge naturgas.

- Så ville vi kigge efter fossilt brændstof uden afgift. Halm eller flis. Eller overskudsvarme fra Cobra-kabel transformatorstationen i Endrup. Vi vil aldrig satse på én type brændsel, men satse på flere forskellige. Men lige nu kan vi kun bruge gas eller varmepumpe. Det er de eneste alternativer.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Tidligere bankmand fra Grimstrup hjælper som frivillig mindre firmaer trygt igennem en krise

Annonce
Ugeavisen Bramming

Nyt afsnit af natursti åbnet på golfbanen

Annonce
Ugeavisen Bramming

- Det er en god dag for Hunderup og Sejstrup

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Vandet forsvandt, og så måtte dem i kajak øve tørroning

Ugeavisen Bramming

Tæt på udsolgt til fodboldskole

Ugeavisen Bramming

Efter opråb i lokale aviser: Nu kan skole samle fuld skolebestyrelse

Ugeavisen Bramming

Tilbage til fremtiden

Ugeavisen Bramming

Ny skovkirkegård vokser op midt i Bramming

Ugeavisen Bramming

Kim vil sætte tanker i gang på kirkegård

Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Ugeavisen Bramming

Fjernvarme: Lokalråd opfordrer byens beboere til lige at se tiden an

Annonce