Annonce
Ugeavisen Bramming

Røde Kors Bramming: 75 år i støt fremgang

Når det er fint vejr, rykker medarbejderne stativerne med noget af genbrugstøjet udendørs. Her ses Henrik K. Langgaard ved hovedindgangen på Vardevej 4. Arkivfoto
Oprettet af ”fruerne i Bramming” i 1946. Endnu usikkert hvordan 75-året skal fejres.

BRAMMING: Det sidste år har været både turbulent, forvirrende og meget arbejdsomt for landets mange humanitære organisationer; om end der har været corona-lukket i lange perioder. Således også for Røde Kors Bramming, der 1. juni kan fejre 75 års jubilæum.

-Hvordan det skal fejres er ikke klarlagt i detaljer, men markeres skal det da, siger formanden i jubilæumsåret, Annelise Pedersen.

Det allersæreste for de omkring 160 frivillige medarbejdere i Bramming-afdelingen har egentlig været at forlige sig med, at alt det, Røde Kors verden over står for, har været tvunget på lavblus: At være der som medmenneske for ensomme og sårbare og for mennesker i nød – det har ikke være så ligetil at føre ud i livet, ja i nogle situationer har hjælpen måttet suspenderes.

-Vi ønsker jo ikke, at nogen skal dø alene og bange, men plejehjemmene har været helt lukkede, så vores vågetjeneste, der ofte kaldes til døende i den sidste tid, har været på pause. Det har sat et stort pres på trætte pårørende, siger Annelise Pedersen.

-Nørklerne, der har været aktive i Bramming-afdelingen i 40 år, er et andet hjælpe-område, der har mærket nedlukningen. De har måttet sidde hjemme hver med deres sy- og strikketøj og ikke som normalt kunnet dele et hyggeligt socialt samvær samtidig med, at de nørkler til gavn for katastrofeofre ude i verden.

Annonce

Oprettet af ”fruerne” i 1946

Indtil 1946 var Røde Kors Bramming en lille gruppe, som hørte under Ribe-afdelingen. Efter krigen førte et energisk udvalgs-arbejde dog med sig, at medlemstallet i Bramming nåede op på næsten 300, men kun en lille snes dukkede dog op til den stiftende generalforsamling.

I praksis havde Bramming-gruppen imidlertid allerede virket i foråret 1945, hvor den sørgede for mad og tobak til de fanger, der blev overflyttet fra København til Frøslev-lejren i Sønderjylland. I dagbladet VESTKYSTEN refereres også i juni 1946 om indsamling af mad til Norge, og det beskrives, hvordan det var ”fruerne”, der både var initiativtagere til og dannede den første bestyrelse: Fru pastorinde Balslev, fru pastorinde Thygesen Kristensen, fru fabrikant Erik Madsen, fru Ford-forhandler Poul Petersen og fru købmand Ullerichs.

Annonce

Brammings første børnehave

I årenes løb har Røde Kors-afdelingen i Bramming konstant fulgt med tiden og ydet hjælp til selvhjælp, hvor det vurderedes nødvenligt. Eksempelvis var det Røde Kors Bramming, der i 1970 med et stort basar-arrangement på Endrupholm var med til at skaffe midler til oprettelse af egnens første børnehave: Skovvejens Børnehave (i dag den integrerede daginstitution Trestjernen).

I 1979 startedes besøgstjenesten som den første faste og vedvarende aktivitet i Røde Kors Bramming.

Nørkleaktiviteten blev få år senere næste skud på stammen.

Annonce

Genbrugsbutik i 1991

I forhold til, at det er 75 år siden, Røde Kors Bramming blev grundlagt, er genbrugsbutikkerne relativt unge. Først i 1991 åbnedes den første lille butik i biograf-lokaler. Da pladsen blev for trang, rykkede man over gaden og etablerede sig i Storegade 1.

Da der også her bliver for lidt plads, får Røde Kors Bramming to adresser: Først en byadresse i Storegade 27 og fem år senere også en lager-adresse til større ting som møbler m.v. på Industrivej.

I længden blev det dog både bøwlet og upraktisk, så efter nogen tids søgning lykkedes det at leje sig ind i store lyse lokaler på Vardevej 4, hvor der også var parkerings-muligheder.

Her er man i dag, og her skal jubilæet markeres: Om ikke andet så med en kop kaffe, fastslår Annelise Pedersen, der også nævner støtten til Rwanda og Ethiopien, julehjælpen i Bramming og omegn, den årlige landsindsamling og de aktuelle venskabs-projekter, hvor sundheds-klinikkerne i Danmark er det seneste skud på stammen.

Formanden i jubilæumsåret: Annelise Pedersen. Arkivfoto

-Mest fantastisk synes jeg dog, det er, at vi har 160 frivillige, som er årsagen til, at vi overhovedet kan drive organisationen, siger Annelise Pedersen og tilføjer, at selv her under nedlukningen er mange mødt op og har sorteret og pakket alt det indsamlede, som frivillige chauffører henter og tømmer hver eneste uge. Røde Kors Bramming har 16 containere – placeret i hele Gl. Bramming Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Hemmeligheder

Ugeavisen Bramming

Coronaramt

Annonce