Annonce
Ugeavisen Bramming

Selvforsvar avler selvtillid

Karen Schmidt har afvæbnet Christina og er her ved at udføre det afgørende slag. Foto: Kirsten Enevoldsen
Enkle greb og trick, som alle kan lære, øger trygheden i et til tider utrygt samfund, siger kursusinstruktør Karen Schmidt.
Annonce

BRAMMING: Alle lukker øjnene. Koncentration. Op at stå. Løb frem og tilbage. 15 armbøjninger. 15 rygbøjninger. Så skulle vi være varme. Vi skal i gang!

Ni træningstøjs-klædte kvinder i fortrinsvis den yngre aldersklasse er mødt op i kælderlokalet under Fritidscentret til en træningstime i selvforsvar hos ju-jutsu instruktør Karen Schmidt.

Det er niende gang, de er her i denne sæson, og de er helt klare i mælet, når de fortæller, hvad det går ud på:

- Det handler helt enkelt om opnå en selvtillid, der gør, at du ikke panikker, hvis du kommer ud for et overfald. Bevar roen og brug de helt enkle greb, du lærer på kurset her, og som vi jo træner på hinanden. Det giver faktisk tryghed – en ro i sindet – at vide, hvor vi skal sparke og slå for at demontere en voldsmand.

Og Karen Schmidt og hjælpetrænerne Christina Jakobsen og Michelle Thomsen giver dem ret:

- Vi lever jo i en ikke altid helt ufarlig verden, og det er ganske enkle taw, der skal til, som alle kan lære for at nå den selvtillid, der kan være helt afgørende i en kritisk situation.

- Kurset her kører over 10 gange. Det er et landsdækkende projekt, hvor kursisterne lærer noget om, hvilke steder på kroppen, det er vigtigst at dække - de store blodårer. Vi træner parader, slag, lussinger, håndkantslag, albue- og knæspark o.s.v.

- En effektiv mavepumper, et sikkert håndkantslag eller et velplaceret spark kan nok gøre en voldsmand svag i koderne, siger Karen, der tidligere har ledet kurser i selvforsvar og fået positive tilbagemeldinger.

Et kursus består af ti aftener, og holdet her har nu afsluttet og føler sig klart mere rustet til at klare mødet med en bølletype. Dette uanset om hans ”hjælperedskab” er en kniv, en stok, et våben – eller blot de bare næver.

Karen og Christina demonstrerer stranguleringsteknikker på gulvet. Foto: Kirsten Enevoldsen
Karen er her ved at placere et slag som afslutning. Foto: Kirsten Enevoldsen
Laura og Louise øver sig i at forsvare sig mod knivangreb. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

80/20

Ugeavisen Bramming

Her handles med alt

Annonce