Annonce
Ugeavisen Bramming

Signe elsker at nørde med krigshistorie

Signe Kristiansen er noget så sjældent som en 17-årig ung kvinde, der har en glubende interesse for Anden Verdenskrigs historie. Foto: Martin Wilde
Der er intet så interessant som Anden Verdenskrig. Eller Tysklands historie. Også selv om man er en ung pige på kun 17 år og går i 2.g på Ribe Katedralskole.

Bramming: Den har simpelthen altid bare været der. Interessen for historie. I alle de 17 år, Signe Kristiansen fra Bramming har levet. Hun kan ikke huske andet.

Det er vel at mærke ikke de opfundne historier, som kendte og mindre forfattere gennem århundreder har nedskrevet i romanform. Næ, Signe Kristiansen foretrækker den ægte vare. Verdenshistorien. Europas historie. Og helt præcis Tysklands og Anden Verdenskrigs historie.

- Jeg synes, det var spændende at lave stamtræ om familien i folkeskolen. Senere begyndte jeg at få historiske bøger, blandt andet om Østfronten. Jeg gik ned i detaljerne og åd det råt. Det er nok lidt atypisk for en pige, der går i 6. klasse.

Annonce

Det menneskelige perspektiv

Signe Kristiansen ligner ikke en historienørd, som hun sidder ved bordet og stille fortæller om sin store passion for død, ødelæggelse, våben og hvad krig nu ellers består af. Hun ligner det hun er: en gymnasiepige, der har fået fri fra skole og skal hjem og lave lektier. Det gør hun også. Og bagefter er der endnu en bog om et historisk emne, der trænger til at blive læst.

- Den almene historie fangede mig, og så begyndte det med krigshistorie. Og derfra kan man drage en linie til Tysklands historie. Det er et stort land med indflydelse på den verden, vi lever i nu. Med Sønderjyllands historie kom også det menneskelige perspektiv. Det er jo så tæt på, og det er så interessant, når man får historien op i fingrene.

Annonce

Emmer af historie

Selv om historieundervisningen på Ribe Katedralskole, hvor Signe Kristiansen går i 2.g, begynder med oldtiden, så synes hun, skolen emmer af historie.

- Der er en bestemt atmosfære, som man kan opleve, uanset hvor man går rundt på skolen. Der er meget at værne om. Det er vigtigt for mig at komme et sted, hvor der er noget at værne om. For eksempel ser jeg de gamle studenterbilleder og finder modstandsmanden, jeg lige har læst om. Jeg læste en bog om modstandsarbejdet i Danmark og faldt over navnet Jens Thue Jensen. Det viste sig, at han boede i Bramming, og jeg fandt ham på et studenterbillede på skolen. Det er tæt på og en nørdet ting, men det er lige mig, fortæller Signe Kristiansen med et bredt smil.


Jeg begyndte at få historiske bøger, blandt andet om Østfronten. Jeg gik ned i detaljerne og åd det råt. Det er nok lidt atypisk for en pige, der går i 6. klasse.

Signe Kristiansen


Den store interesse for historie går også ud over resten af familien. Således har hun formået at få familieferien til at gå til Normandiet. Hun tager også gerne sin far med til foredrag.

- Han har også interessen. Og når vi er ude og køre os to, hører vi gerne podcasten Hitlers Æseløre.

Annonce

I forreste linie

Sidste sommer tog hun fri fra skole og drog alene afsted til en mindehøjtidelighed i Mindelunden i København, hvor 75-året for Danmarks befrielse blev fejret. Desværre ikke på dagen, den 5. maj, på grund af coronarestriktioner, men senere. Og fordi de fleste deltagere er ældre mænd, fik Signe Kristiansen overdraget ansvaret med at stå for dækningen af mindehøjtideligheden på de sociale medier. Det betød, at Signe Kristiansen skulle stå i forreste række, så hun kunne sende direkte på Facebook.

Sidste sommer fik 17-årige Signe Kristiansen overdraget ansvaret for at dække mindehøjtideligheden for Danmarks befrielsen for 75 år siden på Frihedsmuseets sociale medier. Her er hun fotograferet i Mindelunden samme dag. Privatfoto

- Det var et stort ansvar, og jeg var noget beæret. Jeg stod jo helt fremme, hvor det sker. Det tror jeg aldrig, jeg vil glemme.

Men hvad bruger man egentlig den store historiske viden til, når man bare er 17 år?

- Jeg tager erfaringerne med, når jeg skriver danskopgaver. For eksempel, hvordan vi skal behandle andre på nettet, og hvordan vi bruger reklamer. Der kan man godt sammenligne propagandaen i Tyskland i 30’erne, og hvordan Trump gør det i dag. Metoderne var gode nok, de blev bare brugt til det forkerte formål, lyder Signe Kristiansens konklusion.

Annonce

Faglitteratur

Hun ved godt, det ser lidt underligt ud, når hun får en ny bog. Det er ikke skønlitteratur. Heller ikke historiske romaner.

- Mange læser Anne Franks Dagbog. Men jeg er mere til faktuelle bøger, Jeg synes, det er mere spændende at læse om de våben, modstandsmændene brugte under Anden Verdenskrig, siger Signe Kristiansen og tilføjer:

- Min helt store drøm er at komme på Frihedsmuseet i København. siger Signe Kristiansen, der her er fotograferet i Mindelunden. Privatfoto

- Jeg er meget detaljeorienteret. Jeg bliver fanget af detaljerne, og mine venner ryster gerne på hovedet, når jeg har købt en ny bog om historie.

Annonce

Fremtiden

Ikke underligt, vil Signe Kristiansen gerne beskæftige sig med historie i årene fremover.

- Min helt store drøm er at komme til at arbejde på Frihedsmuseet i København. Det kunne være fedt. Men lige nu er jeg åben for ret meget.

Blå bog

Signe Kristiansen er 17 år.

Hun bor i Bramming, hvor hun er vokset op.

Hun går i 2.g på nysproglig linie på Ribe Katedralskole.

Først skal Signe Kristiansen dog have en uddannelse. Og hun er ikke i tvivl om, hvad ønskestudiet er, når hun er færdig med 3.g og er blevet student.

- Jeg vil gerne til Tyskland og studere historie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Når boblerne brister

Annonce