Annonce
Ugeavisen Bramming

275 købmands-anparter tilbage

Lasse Boesen var i hopla og fast i mælet, da han præsenterede butiksudvalgets arbejde og forudsætningerne for det resultat, der er nået. Foto: Kirsten Enevoldsen
Stadig et økonomisk stykke til målet om en købmandsbutik i Darum, men optimismen er i behold, og om et par måneder stiftes ejendomsselskabet.
Annonce

DARUM: Det var tallenes aften, da små 200 Darum-borgere onsdag aften mødte op i Kultur- og Fritidscentret for at høre den aktuelle status om Projekt Købmand. En ganske vist optimistisk, men også realistisk Lasse Boesen fra butiksudvalget under Darum Lokalråd fastslog fra start, at Projekt Købmand ”lever i bedste velgående”. 2,8 millioner kroner er det beløb, der skal sælges anparter for, før spaden stikkes i jorden på det præstegårds-areal ved Gl. Darumvej, hvor den nye købmandsbutik skal ligge.

Før de 2,8 millioner nås, skal der imidlertid sælges 275 flere anparter, og hvis tidsplanen skal holde, skal der ligge tilsagn herom inden næste – og altafgørende – møde om købmandsbutikken. Det er fastsat til sidst i januar eller først i februar.

- Her holder vi stiftende generalforsamling for det ejendomsselskab, der skal etablere de 650 kvadratmeter store bygninger - heraf 450 kvadratmeter butiksareal - der skal huse den butik, som en købmand skal leje og drive, fastslog Lasse Boesen:

- Hvad vi skal gøre, hvis vi kun når for eksempel 2,3 millioner solgte anparter, er ikke afgjort. Vi har ikke en vedtaget smertegrænse, og vi agter at stifte selskabet, men vi entrerer ikke med byggefolk, før pengene er der. Vi har helt styr på projekt-planerne, men vi ved også fra andre købmands-projekter. Vi har konsulteret, at nogle borgere forholder sig ”afventende”, indtil de ser, om det hele bliver til noget.

Kortet over den nye købmandsbygning og dens placering i Darum.
Annonce

Grundig forberedelse

Forud for de planer, tal og plancher er udarbejdet, som forsamlingen blev præsenteret for, er gået et grundigt forarbejde. Butiksudvalget har skævet til Vejrup, været på udflugter til Alken, Filskov, Bredebro, Troldhede og Nim.

Butiksudvalgets ”finansminister,” Birgit Mølgaard, gav også mødedeltagerne en grundig gennemgang af økonomien i Butik Købmand.

Dagrofa er samarbejdspartneren, og herfra foreligger en markedsanalyse, der kalkulerer med en årlig omsætning, inklusiv moms, på 20 millioner kroner – hvoraf de tre kommer fra et planlagt tankanlæg ved butikken.

Der opereres med 1200 borgere i handelsdistriktet, og butiksudvalget arbejder ud fra et anlægsbudget på 6,6 millioner kroner. Der er så taget kontakt til et pengeinstitut om finansiering af de anlægskroner, der ligger ud over anparter og private initiativer, og de tænkes forrentet og afdraget over 20 år.

Desuden kalkuleres med en lejeindtægt fra købmanden på to-tre procent af en nærmere estimeret omsætning.

Annonce

Butiks-ambassadører

Ét af aftenens allervæsentligste tal var dog et helt andet. Det stod Anette i cafeteriet for; nemlig brygning af 20 liter sort kaffe – og hertil hjemmebagt bradepandekage.

Efter kaffe-optankning var der absolut basis for input og spørgsmål fra salen:

Kan projektets størrelse reduceres procentvis, hvis vi kommer til at mangle lidt i de 2,8 millioner kroner fra solgte anparter?

Hertil svarede Lasse Boesen:

- Nej. Butiksarealet er 450 kvadratmeter, og det er den rigtige størrelse.

Skal der foretages arkæologiske undersøgelser?

- I princippet ja. Via kommunen tages automatisk kontakt til museumsfolk, men medmindre der er tale om noget særligt, forsinker det ikke projektet, svarede Thomas Lundgaard fra butiksudvalget.

- Ryst lommerne. Vi skal have den butik. Det er nu eller aldrig. Vi skal have de anparter solgt! Det gav bragende klapsalver.

Gøres der noget konkret for at sælge flere anparter?

- Vi har ikke kræfter til at gå fra dør til dør. Men gå herfra i aften – alle sammen som ambassadører. Og tal positivt om Butik Købmand i Darum, sagde Lasse Boesen.

Kan vi udpege en person i hver gade til at sælge anparter?

- Et godt initiativ. Vi har ikke power i butiksudvalget til at gøre det. Og husk så: Det er ikke tiggeri. Det er et anliggende for hele sognet, svarede Lasse Boesen.

En mægler i Bramming har oplyst, at husene vil stige 50.000 kroner, hvis der kommer en købmandsbutik i området. Og: Er trafikforholdene på Gl. Darumvej forsvarlige?

- De er clearet med både kommune og politi, så det må vi regne med, og der bliver en vejforhøjelse ud for butiksområdet, sagde Lasse Boesen.

Efter yderligere et par bemærkninger kunne Lasse Boesen sige tak for i aften.

Der var stor interesse for planerne og en købmandsbutik i Darum. Foto: Kirsten Enevoldsen
Og Anette havde en go' handel. Foto: Kirsten Enevoldsen
Over Anettes kaffe blev planerne om Darums købmandsbutik ivrigt drøftet. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Skal, skal ikke?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

80/20

Annonce