Annonce
Ugeavisen Bramming

Stof til eftertanke

Når jeg lige om lidt har sat det sidste punktum i min klumme, vil jeg tage et blik i reolen og se, hvor rejsen skal gå hen næste gang, skriver Kis Dybtved i denne uges klmunne. Foto: Kis Dybtved

Jeg læser mange bøger. Og det er ikke blev mindre her under nedlukningen af Danmark.

Jeg er lige blevet færdig med en bog om slaveriet i Sydstaterne tilbage i begyndelsen af 1800-tallet. De historiske og sandfærdige barske beretninger giver tanker til efterretning, og selvom jeg ikke har nok fantasi til at kunne sætte mig ind i, hvordan det må have været at være slave, så kan jeg sagtens forstå de følelser, der beskriver slavernes trang til frigørelse. Fortællingerne om de daglige og livslange grusomme afstraffelser, manglende muligheder og rettigheder i samfundet, ligesom undertrykkelsen af ethvert håb, der har været om frihed og behovet for at få en stemme i verden, giver mig myrekryb. Jeg har ingen ord, og end ikke min fantasi kan forstå, hvordan mennesker kan behandle andre mennesker på denne måde.

Uden på nogen måde at sætte lighedstegn mellem slaveriet og den manglende frihed, der er fulgt med i kølvandet af corona, så har bogen fået mig til at tænke på mit eget liv, min egne muligheder og de mange privilegier jeg har.

Dagligt kan jeg læse eller høre om folk, der er utilfredse med enten det ene eller det andet. Så gør vores regering ikke nok, eller også gør de for meget. Sure opstød, fordi vi ikke kan gennemføre en håndboldkamp eller en fødselsdagsfest. Nogle vil ikke bruge mundbind, nogle har modstand mod vaccinen, og endnu andre værger sig mod at skulle spritte hænder af og holde sig bag plexiglas og afstandslinjer.

I skrivende stund er det meste af Danmark lukket ned. Kun få butikker har åbent, og vi er underlagt restriktioner, som naturligvis kan mærkes på vores bevægelsesfrihed og som har betydning for vores arbejds- og sociale liv.

Selvfølgelig giver det gener, og selvfølgelig vil jeg da også hellere være foruden alle disse indskrænkninger. Alligevel synes jeg, livet under coronapandemien er tålelig, og at de daglige muligheder, vi stadig har for udfoldelser, er til at leve med.

Jeg har friheden til at gå en tur. Friheden til banke på døren hos naboen for at høre, hvordan det går. Hvis jeg er utryg ved situationen, kan jeg blive testet. Endda lige så tit, jeg vil. Jeg kan få behandling, hvis jeg bliver syg, og der er masser af varer på hylderne i butikkerne. Børnene får undervisning til trods for, at skolerne er lukkede. De faggrupper, som er hårdest ramt af nedlukningerne, får erstatning og hjælpepakker. Sidst men ikke mindst så er det vigtig at fremhæve, at jeg har friheden til at ytre mig både negativt og positivt.

Velvidende, at nogle faggrupper og personer har det mere end svært under nedlukningen, er situationen i Danmark alligevel langt bedre end det, vi hører ude fra den store verden.

Tænk hvis jeg boede på Filippinerne. Der skyder man folk, som gør modstand. Trodser man udgangsforbuddet i Nepal, bliver man låst inde i et bur, der placeres centralt på byens torv, og i Peru må mænd og kvinder ikke gå ud på samme tidspunkt.

Det er helt forståeligt, at vi rammes af negative tanker, og at vi indimellem har svært ved at mane opgivende følelser til jorden. Men håbet og troen på at vi kommer godt igennem krisen er alligevel vigtig at fastholde.

Når jeg lige om lidt har sat det sidste punktum i min klumme, vil jeg tage et blik i reolen og se, hvor rejsen skal gå hen næste gang.

Måske skal jeg følge historien om hedens opbygning i Jylland tilbage i 1700-tallet. Måske skal jeg gribe bogen, som får mig til at grine højt. Jeg er i hvert fald sikker på, at historien skal være knap så dramatisk som i sidste bog.

Det er helt forståeligt, at vi rammes af negative tanker, og at vi indimellem har svært ved at mane opgivende følelser til jorden. Men håbet og troen på at vi kommer godt igennem krisen er alligevel vigtig at fastholde.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Fællesskab

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Friis-Brows & Beauty

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Graveri er i gang

Annonce