Annonce
Ugeavisen Bramming

Stor forskel på konfirmandundervisning i de enkelte sogne

I udgangspunktet er præsterne selvhjulpne. Hvis man vælger den elektroniske løsning, så er der hjælp at hente i Folkekirkens Konfirmandcenter, siger domprovst Torkild Bak. Arkivfoto: Bo Maimburg
Der er ikke ret meget hjælp at hente. Det er i høj grad op til den enkelte præst, hvordan de kommende konfirmander skal undervises i denne tid, hvor smittefare og restriktioner gør, at den almindelige undervisning i præstegårdenes konfirmandstuer må aflyses.

Området: Det er ikke kun skolerne, der har må finde på nye måder at undervise på, så længe den verdensomfattende coronavirus er så smitsom, at det er nødvendigt at indføre skrappe restriktioner. Det må præsterne også. Ganske vist er konfirmandundervisningen ikke omfattet af lovgivningen om skoler, men hører under kirkeministeriet. Men også her gælder, at det er forbudt at forsamles flere end fem, og det gør det umuligt at gennemføre konfirmandundervisning på almindelig vis.

Men undervises skal de kommende konfirmander. Undervisningen må ikke bare sløjfes eller udsættes i længere tid. Det fremgår af et brev, som biskop Elof Westergaard den 7. januar sendte til stiftets provster, præster og menighedsråd. Biskoppen skriver: ”Konfirmandforberedelse skal foregå virtuelt. Såfremt der skulle være udfordring med dette, kan der rettes henvendelse til provsten for at finde en anden løsning. Det er dog vigtig at understrege, at undervisningen ikke må aflyses.”

Annonce

To veje at gå

Hos Ribe Domprovsti er der dog ikke megen hjælp at hente, hvis man er præst, og ikke har kendskab til at undervise via Teams, Zoom eller hvad de forskellige internettjenester hedder, som mange danskere på arbejdsmarkedet har lært at kende gennem det seneste år, i takt med at flere og flere er beordret til at arbejde hjemmefra på grund af smittefare.

Domprovst Torkild Bak har ikke en fiks og færdig løsning eller et kursus, som præsterne kan benytte. Han mener, der er to aspekter af konfirmandundervisningen. Den internetbaserede og den knap så internetbaserede.

Konfirmandcenter

Folkekirkens Konfirmandcenter er et internetbaseret sted, hvor konfirmander og præster kan hente hjælp i forbindelse med undervisningen.

Konfirmandcentret har på hjemmesiden forskellige forslag til, hvordan præsterne kan fjernundervise. I de seneste dage er der her lagt to webinarer op, som orienterer om, hvordan der kan undervises via Microsoft Teams.

Konfirmandcentret henviser bl.a. også til en række filmklip, som sognepræst Ole Witte Madsen fra Kongeåpastoratet har lavet og lagt på Youtube – film klip, han benytter i sin undervisning af konfirmander.

Folkekirkens Konfirmandcenter kan ses på adressen konfirmandcenter.dk.

- I udgangspunktet er præsterne selvhjulpne. Hvis man vælger den elektroniske løsning, så er der hjælp at hente i Folkekirkens Konfirmandcenter, siger Torkild Bak, der er vidende om provstekolleger som lægger sig op ad den løsning, som skolerne benytter:

- Det er en ny situation. Så det er naturligt, at vi lærer af skolerne, siger Torkild Bak.

Annonce

Trætte elever

Men provsten vil ikke kræve af præsterne, at de skal undervise via skærmundervisning.

- Den anden side er, at præsterne mærker, at konfirmanderne er trætte af skærmundervisning. Derfor er der præster, som sender opgaver ud og forsøger at opretholde undervisningen på den måde. Det er svært at sige, om det ene er bedre end det andet, fortæller Torkild Bak.

Han understreger, at han vil være i en stadig dialog med præsterne om, hvordan de kommende konfirmander undervises, så de får den bedste undervisning under de givne forhold.

Ugeavisen har spurgt en række præster i avisens udgivelsesområde, hvordan de fjernunderviser konfirmanderne. Og der er stor variation fra præst til præst, hvilket til dels hænger samen med den enkelte præsts personlige it-færdigheder. Svarene kan du læse i artiklen under denne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

I skovens dybe stille ro

Ugeavisen Bramming

Graveri er i gang

Annonce