Annonce
Ugeavisen Bramming

Traditioner

Jul i familiens skød i gamle dage. Jonas Mathiesen i midten sammen med de yngre søskende. Til venstre: Josephine og til højre Sofie. Privatfoto
Annonce

Julen står for døren, og man kan ikke sige jul uden at tænke traditioner. Traditioner er for mig en kærkommen mulighed for at være sammen med min store familie. Hvis alle skal samles, så er der 13 personers kalender, der skal gå op, og det er kun med forældre, søskende, kærester, koner og børn. Det bliver mere og mere sjældent efterhånden som alle søskende forlod reden og nogen er flyttet længere væk, end en kort køretur. Det er stadig sammen med min nærmeste familie at, jeg har de bedste minder om traditioner, og det minder mig om, at jeg skal huske at sætte pris på den tid, så længe det kan lade sig gøre.

Der kommer desværre nok et tidspunkt hvor søskendeflokken vil starte deres egne traditioner med en jul i hjemmet i stedet for den traditionelle hos vores forældre. Til den tid vil de gode gamle traditioner blive skiftet ud med nye traditioner, som vi selv tager ansvaret for. For det har vi som søskendeflok ikke gjort indtil videre. Alt er det samme, som dengang vi var små. Når der er trakteret og danset rundt om juletræet, så er det de samme steder alle falder om, når der skal pakkes julegaver op.

Selvom Dorthe lige er fyldt de 30, kan man stadig høre hende råbe ude fra køkkenet ”JEG sidder ovre ved tv’et!” Imens hun lunter febrilsk med hænderne i vejret for at markere sin trone, som rent faktisk er et gulv. Men lad nu det ligge. Der har hun altid siddet og jeg begriber ikke hvorfor, men det er hendes plads.

Jeg er ikke meget bedre selv. Jeg fylder en topersoners sofa, eller jeg gør mit bedste for at gøre det. Jeg har kun indskrænket mig, fordi min hustru begyndte at fejre jul med os, og fordi der er kommet børn til med tiden. Vi er efterhånden mange.

Hvert andet år lykkes det os at fejre jul sammen. I år er der endda også en kæreste mere. Det gør nu ikke noget med lidt mere testosteron i lokalet, det er som om, der sænker sig en ro, jo flere mænd der er i lokalet. Jeg siger ikke at et rum fyldt med kvinder støjer, men det at der er kommet to ekstra mænd ind i flokken, har fået lidt ro på gemytterne.

Inden min svoger kom med til klanmøderne – fødselsdage, juleaftener og så videre – så var det som at ligge i en skyttegrav og høre argumenterne flyve som granater og pistolskud gennem luften, når mine søskende debatterede det nyeste nye. Jeg kiggede hurtigt hen på min far for at se, om han ville reagere, men der var ingen hjælp at hente der. Han spiste og hyggede sig gevaldigt. Nyttesløst at hente hjælp hos ham.

Men pludselig sætter der sig en allieret i samme skyttegrav som mig, og jeg tænker, at nu har jeg da én at snakke fornuft med! Endelig kunne jeg snakke Premier League og andre vigtige emner imens missilerne fløj om ørerne på mig. Men ud af det blå gjorde han noget uventet! Han rejste sig og skød tilbage med alt hvad han havde af argumenter. Pludselig var der ro… Så I kan nok forstå, at jeg er glad for, at der kom en ekstra mand til bordet! Og nu har Josephine endda også lokket én i fælden!

Det var i grove træk min tale til deres bryllup og den er lige så aktuel i dag, som den var dengang.

Selvom jeg for det meste har følt mig noget ensom i en søskendeflok på fem, så tænker jeg stadig tilbage på alle de juleaftener, jeg har holdt på gården, med et smil. Det er en af mine absolutte favoritaftener, også selvom jeg ved hvad der skal ske, ned til sidste detalje.

Glædelig jul og godt nytår!

Inden min svoger kom med til klanmøderne – fødselsdage, juleaftener og så videre – så var det som at ligge i en skyttegrav og høre argumenterne flyve som granater og pistolskud gennem luften, når mine søskende debatterede det nyeste nye.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce