Annonce
Ugeavisen Bramming

Traditioner og barnetro

Så skriver kalenderen december, og traditionen tro flytter julen ind i vores hjem. Ja - det er faktisk allerede sket, for alt skal traditionen tro være klar inde og ude til enten første søndag i advent eller 1. december - alt efter hvad som falder først i kalenderen, skriver Birgitte Slot i denne hendes første klumme. Foto: Martin Wilde

Så skriver kalenderen december, og traditionen tro flytter julen ind i vores hjem. Ja - det er faktisk allerede sket, for alt skal traditionen tro være klar inde og ude til enten første søndag i advent eller 1. december - alt efter hvad som falder først i kalenderen.

Forud er gået dage med at montere lyskæder på huset og træet uden for køkkenvinduerne. Inde er der blevet pakket pynt og andet nips ned, for der skal jo gøres plads til de mange decembergæster i form af nisser og andet godtfolk, som hvert år i kassevis finder vej fra loftets kølige, mørke, støvede og hengemte atmosfære ned i varmen og lyset i husets stuer. Her står, sidder og hænger de nu på deres vante pladser og bidrager til hyggen og vores juletraditioner sammen med ilden i brændeovnen, adventskransen, kalenderlysene.

Og selvfølgelig ulandskalenderen alt imens der ses juleprogrammer akkompagneret af julegodter, som helt sikkert først feder efter jul og derfor kan tænkes ind i de kommende nytårsforsætter.

Annonce

December og ikke mindst julen har altid været en magisk tid i vores hjem, og med fem børn har det været en fornøjelse at gå op i disse, og det har været alle trinene op og ned ad trappestigen i de sene aftner og tidlige nattetimer værd at se deres reaktion og glæde når de stod op næste morgen til et julepyntet hus.

Herhjemme har det nemlig altid været julemanden og hans nissehjælpere, der har pyntet op til jul, indtil børnene, ét for ét lettere modvilligt men helt udramatisk har sluppet barnetroen på julemanden.

At alle fem børn nu er vokset og har mistet deres barnetro har ikke ændret på, at det stadig er julemanden, som pynter op herhjemme. Forskellen er blot, at det nu er til glæde for børnebørnene, så jeg behøver ikke længere at kravle op og ned ad trappestigen i de mørke og sene timer.

Op igennem årene er jeg blevet mødt med forskellige holdninger til børnenes tro på julemanden. Det har sågar flere gange været diskuteret, om en sådan barnetro på julemanden kan være skadelig for de små poder?

Bør vi som ansvarlige forældre stoppe en sådan vildfarelse ved kort og kontant at forklare dem, at julemanden er en illusion? At julemandens gaveudbringning er en fysisk og dermed videnskabelig umulighed?

Nu har jeg personlig aldrig haft behov for at kunne fremtrylle en videnskabelig holdbar forklaring på, hvorledes denne omfangsrige herre klædt i rødt, udstyret med langt hvidt skæg og et venligt og rungende HO HO HOOO formår at nå rundt og begave hele verdens børn i løbet af julenat, siddende i en kane trukket af flyvende rensdyr.

Men det har vist sig, at en sådan forskning ren faktisk findes.

Overtegnede er nemlig blevet bekendt med, at ikke mindre end fire af Norges førende forskere for år tilbage har bevist, at julemanden og hans kane ved hjælp af et ionskjold er beskyttet mod at brænde op i atmosfæren, og at han ved at rejse i flere tidsdimensioner sagtens kan nå at besøge alle verdens børn i løbet af julenat.

Ja selv de flyvende rensdyr har de en forklaring på. Dermed kan både børn og barnlige sjæle slappe af. Fysikkens love sørger for, at det også i år kan blive en magisk jul.

Bør vi som ansvarlige forældre stoppe en sådan vildfarelse ved kort og kontant at forklare børnene, at julemanden er en illusion? At julemandens gaveudbringning er en fysisk og dermed videnskabelig umulighed?

Annonce
Ugeavisen Bramming

Gnisten øjner afslutningressourcetung coronasmitte: - Vi har nogle jernladies, der har kæmpet igennem

Annonce
Ugeavisen Bramming

Brammings smittetal stiger fortsat

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kom ned og se Brammings fortid: Ny udstillingegnsmuseet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Hjemvendte Sara skal forsøge at sælge Vadehavet: - Det er jo fantastisk, at vi har så unik natur her i lille Danmark

Ugeavisen Bramming

Torben stoppede som lokalrådsformand efter hjerteoperation: Læser nu til præst som 73-årig

Ugeavisen Bramming

Friskolen får velgørende sandwich-besøg: - Alle er velkomne til at komme hernede og spise

Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen dropper Sverige til fordel for Danmark

Ugeavisen Bramming

Hvem skal have Lions-priser for 2022?

Ugeavisen Bramming

Unge vil have mere gang i byen: Fantastisk at de kommer med ny energi og nye måder at tænke på

Ugeavisen Bramming

Jane åbner No. 18 – med nyt salgskoncept

Annonce