Annonce
Ugeavisen Bramming

Trods lørdagsarbejde: Vinni valgte at blive butikslærling

Vinni Lykke er butikslærling hos Matas i Bramming og i den kommende tid skal huns lave sin fagprøve med forskellige aktiviteter. Foto: Martin Wilde
Egentlig ville hun være pædagog, men hun sprang fra. I stedet arbejdede hun som ufaglært tjener, inden hun valgte at gå i butikslære. Nu er Vinni tæt på at blive 30 - og tæt på at være færdiguddannet som materialist.

Bramming / Vejen: Det er svært at få butikslærlinge. Sådan lyder en stående påstand i den danske detailhandel. Men den kan 29-årige Vinni Lykke fra Vejen ikke genkende. Hun har i halvandet år været i lære som materialist hos Matas i Bramming, og hun er nu ved at gøre klar til sin fagprøve, som finder sted i løbet af maj.

- Jeg havde nået en alder, hvor jeg skulle have en uddannelse. Jeg har i mange år arbejdet som tjener - ufaglært. Jeg har arbejdet med mennesker, og jeg kan lide kontakten - og at hjælpe kunden med et behov.

Passer ind

Om behovet er noget at spise eller en creme til huden, så er det noget, der skal sælges. Og et arbejde, som tiltaler Vinni Lykke.

- Jeg kan lide at arbejde i Matas, fordi jeg har lært, hvad kosttilskud og mineraler gør for kroppen. Jeg passer ind. Jeg synes, det er meget tiltalende med helseafdelingen og dansk hudpleje. Det er tiltalende, at vi ikke bruger ressourcer på at importere. I Danmark spares der på de ting, som er unødvendige i produkterne.

Og det med arbejdstiderne i en butik er ikke noget problem.

- Her møder jeg ind til formiddag og går hjem ved aftensmadstid.  Lørdag er det kun fra halv ti til kvart over et. I min gamle branche arbejdede vi fra 11 til 23.

Annonce

I lære som materialist

Egentlig ville Vinni Lykke have været specialpædagog. Hendes storebror er handicappet, og hun ville gerne hjælpe ham. Men en samtale med studievejlederen fik hende på andre tanker.

- Jeg tog arbejdet med hjem. Så er det ikke godt. Så jeg begyndte her hos Matas i november 2020. Uddannelsen tager to år. Jeg har et halvt år tilbage, så kan jeg kalde mig materialist. Der er fire skoleophold undervejs i læretiden, hvor vi lærer om materialistdelen. Min plan er at tage et ekstra kursus, efter jeg er færdig, så jeg kan kalde mig helserådgiver.

Vinni Lykke vil gerne arbejde som materialist, når hun er udlært.

Annonce

Hendes job vil jeg have!

- Det må gerne være noget med ansvar for so-me. Sociale medier er et stort område i dag til at fange de unge. De går ofte på nettet for at finde produkter, siger Vinni Lykke, der gerne vil blive i Matas:

- Jeg vil gerne prøve en større Matas, hvor jeg har mulighed for at udvikle mig. Men jeg kan også godt lide det med vores faste kunder. Dem kommer jeg til at savne. Jeg vil også gerne være salgscoach, som vejleder i salgsteknikker. Der findes rigtig mange teknikker, man kan gøre det på, og det vil jeg gerne være bedre til.

Vinni Lykke fortæller, at butikken - kort tid efter hun var begyndt hos Matas i Bramming - fik besøg af en interne salgscoach.

- Bagefter vidste jeg, at hendes job ville jeg gerne have en dag!

Kort om Vinni

Vinni Lykke er 29 år.

Hun er i lære som materialist hos Matas i Bramming.

Hun har en kæreste og bor i Vejen.

Hun er opvokset i Holsted.

Hun beskriver sig selv om et familiemennesker, der gerne tager på charterferie.

Udover arbejde hver lørdag - eller næsten hver lørdag - et det at være butiksansat heller ikke et job, der er kendt for høje lønninger. Men det generer ikke den kommende materialist.

- Jeg vægter højere at være glad for det jeg laver, end hvad der står på lønsedlen, er det korte men præcise svar. Efterfulgt af roser til kollegerne i butikken i Bramming.

Annonce

Ekstra uddannelse

Vinni Lykketog ikke turen via handelsskolen efter folkeskolen. I stedet har hun en HF, og derfor skulle hun supplere med et fem uger intensivt kursus i handelsfag, inden hun kunne begynde læretiden i Matas. Og siden er flere kurser fulgt efter.

- Jeg har skullet lære produktkendskab. Lære om hudens opbygning og hvilke ingredienser, der er i varerne og hvad, de forskellige hudtyper har brug for. Jeg har lært om tilsætningsstoffer og allergener, salgsmetoder og salgstekniker. Det handler om at afdække kundens behov, fortæller Vinni Lykke.

Vinni Lykke er glad for, at hun valgte at blive butikslærling hos Matas i Bramming. Foto: Martin Wilde

Butiksuddannelsen har allerede sat spor i hende.

- Nu ser jeg anderledes på det, når jeg selv kommer ind i en butik. Når jeg selv går op i mit arbejde, forventer jeg også, at andre gør det.

Annonce

Fagprøve

Nu venter så den afsluttende fagprøve. Det er den afsluttende eksamen for alle butikslærlinge.

- Det er en uge i butikken, hvor jeg vælger at præsentere et brand. Så laver jeg forskellige aktiviteter. Jeg har valgt det danske mærke Beauté Pacifique. En hudlæge har været med til at udvikle produktet og han har udviklet en ultralydsscanner, som kan scanne huden. Så kan vi se på skærmen, hvordan huden er sat sammen og vi kan sammensætte en serie, der passer til dig, forklarer Vinni Lykke, som har flere aktiviteter parat:

- Der kommer også en konsulent og er her en dag. Og så holder vi en kundeaften, hvor vi åbner butikken klokken 18.30. Der skal man købe billet til, og prisen bliver så modregnet, hvis man køber produkter. Jeg skal dokumentere alt, jeg laver Jeg skal lave en rapport og så skal jeg til eksamen, hvor jeg skal forsvare min prøve. Og så kan jeg kalde mig materialist - hvis jeg består.

Nu ser jeg anderledes på det, når jeg selv kommer ind i en butik. Når jeg selv går op i mit arbejde, forventer jeg også, at andre gør det.

Vinni Lykke
Annonce

Det hele værd

Tilbage står spørgsmålet, om det at gå i lære som materialist har været det hele værd. Der er Vinni Lykke ikke i tvivl.

- Jeg vil anbefale at blive materialist. Der er styr på faget. Man lærer samarbejde og får personlig udvikling. Der er plads til forskel og så drages der fordel af det, du kan. Jeg er med til at skabe forandring. Engang om mange år vil jeg gerne selv være lærer på materialist-linjen på skolen i Højbjerg, hvor alle Matas elever kommer under uddannelsen.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kim vil sætte tanker i gang på kirkegård

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kommunen er snart klar med strategisk varmeplan

Annonce
Ugeavisen Bramming

Fjernvarme: Lokalråd opfordrer byens beboere til lige at se tiden an

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Mikkel laver prisbelønnede videoer for lokal ejendomsmægler

Ugeavisen Bramming

Kim fra Esbjerg kører hver uge til Bramming for at dyrke sin hobby

Ugeavisen Bramming

Modelbaneklub fejrer 10 års fødselsdag med åbent hus

Ugeavisen Bramming

Landsby vil starte eget fjernvarmeprojekt

Ugeavisen Bramming

Landbrugsskole vil være med på fjernvarmeprojekt

Ugeavisen Bramming

Slow motion is better than no motion

Ugeavisen Bramming

Ændringer, du ikke tænker over: Stor kirkegård retter ind efter tidens trend

Ugeavisen Bramming

Politi efterlyser vidner til indbrud i biler i Bramming

Annonce