Annonce
Ugeavisen Bramming

Troels og Anne Katrine er vild med det vilde

Troels Bloch ved sit hjemmebyggede kvashegn. Foto: Martin Wilde
Det skal ikke bare været hegn. Nej, det skal være et hjemmebygget kvashegn, som Troels Bloch selv bygger rundt om hans og hustruen Anne Katrines have og marker på gården lidt nord for Bramming. For familien er vild med at have vilde dyr i haven.

Bramming: En trend går gennem de danske haver i disse år. Det gælder også for offentlige grønne områder. Barokhavernes ideal om, at alt skulle være klippet, studset og pænt afløses af langt græs, kompostbunker og gode muligheder for, at havens og naturens dyr får bedre levevilkår.

Sådan er det også hjemme hos Troels Bloch og Anne Katrine Pontoppidan, der bor på et mindre landsted, kun et ejendomsmægler-stenkast uden for Bramming. På ejendommens to hektar jord er fugle og mere jordnære dyr velkomne. Faktisk mere end velkomne.

- En velplejet græsplæne har vi ikke. Det er sjovere, at ungerne kan finde blomster i den. Der er liv, og med insekter kommer der fugleliv. Vores høns tager også nogle af insekterne, men hønsene går lige nu under tag på grund af fugleinfluenza, siger Troels Bloch, mens han sidder ved familiens store spisebord med udsigt over havens store græsplæne, hvor en spætte med mellemrum kigger forbi. Andre gange er det blåmejse, musvit, bogfinke eller en gærdesmutte. Lidt efter støder hustruen Anne Katrine Pontoppidan til.

Annonce

Kvashegn

Særligt gærdesmutte er glad for det kvashegn, som Troels Bloch de senere år har arbejdet på at opføre rundt om haven og en del af marken, hvor der noget af året går får.

- Vi kunne plante hæk eller lave hegn. Men et kvashegn har et hyggeligt look, siger Anne Katrine Pontoppidan.

- Vi har valgt at have kvashegn, for det er godt for fugle og insekter. Der stod nogle gamle poppeltræer, som var 10-15 år for gamle. Dem har vi fældet og skåret op og de lægges i hegnet. Det af træerne, der ikke passer, det bruger vi til brænde. Noget bliver til pæle i hegnet, fortæller Troels Bloch, der er uddannet og arbejder som tømrer:

- Jeg er i gang med stak nr. tre. Så har vi 200 meter - og så bliver der ikke mere, for så har vi ikke flere poppeltræer.

Annonce

Ammetræer

Troels Bloch og Anne Katrine Pontoppidan fortæller, at de mange poppeltræer på grunden i sin tid er sat som ammetræer. Det vil sige træer, der vokser hurtigt og giver læ for andre træsorter som ask og eg, som det er planen skal vokse op og danne et naturligt hegn. Det betyder, at når asketræerne og egetræerne har nået en højde og tykkelse på træstammen, hvor de ikke bukker under for en kraftig efterårsstorm, skal poppeltræerne fældes, for at give luft og plads til de andre træer. Men det skete ikke, før Troels Bloch og Anne Katrine Pontoppidan købte landstedet for fem år siden.

Kvashegnet bygges af poppeltræer, der er fældet, efter de har gjort deres job som ammetræer for ask og eg i de naturlige hegn, der vokser op ved landstedet. Foto: Martin Wilde

- Vi har jo to hektar land med en sø, så der er noget at lave. Men her er også nogle rigtige frugttræer. Blomme, pære og æbler. Resten af vores område ligger brak, men jeg vil gerne have kreaturer til at gå. Det har vi ikke, så jeg har lånt mine forældres får til at græsse af på arealerne, fortæller Troels Bloch.

Annonce

TV-inspiration

Før Troels Bloch og Anne Katrine Pontoppidan købte landstedet uden for Bramming, boede de nogle år i en lejlighed i Kolding. Så hvor får man inspirationen - ikke kun til at bo på landet, men til at skabe gode vilkår for det vilde dyreliv?

- Jeg har set fjernsyn. Der render en mand rundt på Djursland, og Bonderøven har i hvert fald givet inspirationen til kvashegnet. Det er spændende at se, hvad han laver, men det er kun kvashegnet, vi har kopieret, siger Troels Bloch, der gerne vil have naturen indenfor på familiens landsted.

Jeg har set fjernsyn. Der render en mand rundt på Djursland, og Bonderøven har i hvert fald givet inspirationen til kvashegnet. Det er spændende at se, hvad han laver.

Troels Bloch

- Vi har også bygget en shelter. Den har vi også bygget efter inspiration fra Bonderøven. Når man alligevel skal fælde træer, kan de jo bruges til et eller andet. Men vi har også måttet købe træ, fordi vi ikke havde de rette planker til shelteren, fortæller Anne Katrine Pontoppidan, der også glæder sig over det rige fugleliv i haven:

- De der basisfugle ser man jo ellers ikke længere.

De sidste poppeltræer er fældet, og nu mangler der "bare l,ige" at blive bygget de sidste to hunderede meter kvashegn. Foto: Martin Wilde
Annonce

Fra jord til bord

Det rige dyreliv har så også sine skyggesider.

- Vi havde et år, hvor vi mistede 25 høns til ræven. Men så fik ræven mad til ungerne, konstaterer Troels Bloch tørt.

Det samme gælder familien, der op til jul slagtede en af de fire gæs, som går på stedet. Gåsen blev spist juleaften.

- Det var fedt juleaften at kunne spise, når vi vidste, den havde haft et godt liv. Det er virkelig fra jord til bord. Det er fedt at have kødet og kunne præge maden, siger Anne Katrine Pontoppidan.

Står det til Troels Bloch, bliver der mere af det i årene fremover:

- Tidligere var her agerhøns, og det vil jeg gerne have igen, så jeg kan gå på jagt. Og vi vil have kreaturer. Det er godt at spise bøffer fra egen mark, og det er hyggeligt at have gående.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Frygt får mange til at fravælge en elbil

Annonce
Ugeavisen Bramming

Esbjerg Kommune vil firedoble antallet af ladestandere

Annonce
Ugeavisen Bramming

Tidligere bankmand fra Grimstrup hjælper som frivillig mindre firmaer trygt igennem en krise

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Nyt afsnit af natursti åbnet på golfbanen

Ugeavisen Bramming

- Det er en god dag for Hunderup og Sejstrup

Ugeavisen Bramming

Vandet forsvandt, og så måtte dem i kajak øve tørroning

Ugeavisen Bramming

Tæt på udsolgt til fodboldskole

Ugeavisen Bramming

Efter opråb i lokale aviser: Nu kan skole samle fuld skolebestyrelse

Ugeavisen Bramming

Tilbage til fremtiden

Ugeavisen Bramming

Ny skovkirkegård vokser op midt i Bramming

Ugeavisen Bramming

Kim vil sætte tanker i gang på kirkegård

Annonce