Annonce
Ugeavisen Bramming

Velkomponeret og gedigen lokalårbog

Lokalårbogen med Gørding-guldet på forsiden og en model str. 1:87 af Egnsmuseet og Vandtårnet. Foto: Kirsten Enevoldsen
I 17 velskrevne artikler kommer Lokalårbogen 2019 rundt i alle sogne, ligesom der skrives mandtal over hvert enkelt kirkesogn.

BRAMMING: Sidste fredag eftermiddag i november er tidspunktet for en dejlig tradition. Da er der på Bramming Egnsmuseum fernisering for udgivelsen af Lokalårbogen. Den udgives af Lokalhistorisk Forening for Bramming-Egnen, og i år er det 37. årgang, den i ord og billeder tager læserne med rundt i Gl. Bramming Kommune og har en status over såvel lokalråd som lokal- og sognearkiver.

Og Lokalårbogen 2019 holder standard, format og kvalitet såvel med hensyn til indhold som opsætning. Den kendte mellemblå farve på omslaget, der i år prydes af Gørdingslangen og guldmønten – de arkæologiske guldfund, som daterer sig tilbage til henholdsvis 900-årene og 1180 i spanske Castillien. Fint dekorerede er de, og overinspektør Morten Søvsø giver i årbogen en fin beskrivelse af fundene.

I 17 afsnit tages læseren så ellers historisk rundt i området. Der er fortællingen om Sønderbydrengen Kresten Martinus Pedersens liv med pligter, leg og fest i Darum i sidste halvdel af 1900-tallet – herfra hans hele verden går. Der er en artikel om Kalmar-husenes første 50 år i Bramming, hvor der blev sat kroner og ører på fritiden. Der er en rigt illustreret artikel om historien bag modeljernbaneklubben – str. 1:87.

En Jessing-tegneserie

Brammings egen autodidakte lokale kunstner, Mogens Jessing, fortæller om sit liv i Bramming og tilføjer nogle sider med malerier og en tegneserie fra barndommens land på Darumvej og i Plantage Allé. Magne Juhl fra Jernved, der i 1988 blev ledende overlæge ved Regionshospitalet i Viborg, portrætterer de første læger på Bramming-egnen, og Darums sognepræst, Thea Laukamp, fortæller om Darum Kirkes to-tre altertavler.

En anden spændende Darum-fortælling er Lene Møller Jensens ”Tanker om Jørgen Lund, Darum Mark” – en stille eksistens, men tilsvarende stor personlighed.

Historien om Endrup Andelsmejeri, der nu er en saga blot, fortælles af et lokalt førstehåndsvidne, Hartvig Vind Jensen, der blev ansat på mejeriet i 1969. Adskillige brudepar-billeder – fotograferet af legendariske C.K.Olesen ledsager Hanne Eibys kapitel om brudepar og brudekjole-mode gennem 50 år, mens Tommi Larsen beretter om nu afdøde Vagn Husted Madsens virke som blandt andet anerkendt lokalhistoriker på Bramming-egnen.

Fra Vejrup melder aldrig svigtende Ingrid Jensen sig med historien Vejrup-sangens tilblivelse. To kapitler handler om Vejrup IF. Anna Schultz skriver om glimt fra foreningens historie, og Jørgen Bak om Vejrup Ifs tyske venskabsklub Salzgitter-Beinum.

Annonce

Bramming Elværks historie

Et meget flot kapitel er skrevet af historikeren Jane B. Møller fra Bramming Egnsmuseum og er en grundig og velskrevet artikel om Bramming Elværks historie, der i disse år måske tilføjer endnu en epoke som videnscenter for el, vind og vand.

Helle Hvitved, Hunderup, har talt med – og skrevet om Annexgården i Hunderup på baggrund af samtaler med Helmer Sørensen, der er født (i 1936) og opvokset her – men nu bor i Bramming.

Fra Hunderup er også Jørn Boesen Andersens fine tale mindehøjtideligheden ved bysbarnet Jørgen Hvitveds pludselige død i foråret – det livsglade, musiske og empatiske menneske, hvis egen Hunderup-sang fra 1998 også er medtaget i lokalårbogen.

Fra Gørding har Nora Olesen og Hanne Eiby skrevet et medrivende bidrag om glimt fra livet i Gørding 1971-90. Udgangspunktet er sognearkivets udklipssamling, og det er der kommet en både spændende og anderledes fortælling ud af.

Annonce

*

Konklusion: Lokalårbogen 2019 lever til fulde op til sit ry som en velkomponeret bog med autentiske, velskrevne artikler om egnens mennesker i alle deres mangfoldige facetter. Læseværdig, hyggelig og givende – ikke mindst sat i perspektiv til nutidens ræs, forskruede krav og evindelige leflen for nettets verden.

En fin gaveidé og velegnet som mandelgave.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Øllerne overhaler bilerne hos Verner i Vejrup

Annonce
Annonce
Ugeavisen Bramming

Dejlig musik!

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

EM-trøjerne var et kæmpehit

Ugeavisen Bramming

En berømt cykelrytter, en gangsterboss og nisser: Børnescenen har premiere på De vilde Ris

Ugeavisen Bramming

Karina prøver at masseproducere hendes enkle engle

Ugeavisen Bramming

Danmarks største nulevende jazznavn spiller i Bramming: Jesper Thilo giver torsdag aften prøver på sin humor og saxofon

Ugeavisen Bramming

Nisser huserer på banegården

Ugeavisen Bramming

5. klasse på Egekratskolen var bedst til at skabe bevægelse med teknologi

Ugeavisen Bramming

Mettes femte salon ligger i Bramming

Ugeavisen Bramming

”Nyt og gammelt” men alt er unikt

Ugeavisen Bramming

De personlige stemmetal

Ugeavisen Bramming

Bagedysten har været en mega-oplevelse

Ugeavisen Bramming

Dit og dat - og så lidt andet

Ugeavisen Bramming

Julemarked på den gamle herregård

Ugeavisen Bramming

Spejdere sælger juletræer for at skaffe penge til sommerlejr

Ugeavisen Bramming

25 år i Bramming Sogns tjeneste

Ugeavisen Bramming

Han fik flere stemmer end mange, der kom ind: Tæt på – men ikke nogen plads i byrådet til Henrik Hundebøl

Ugeavisen Bramming

Landsbyscenen på vej med revy

Ugeavisen Bramming

Trampesti først klar til sommer

Ugeavisen Bramming

Trods mindre tilbagegang: Ulla Koman er glad for hver en stemme

Ugeavisen Bramming

Tredje flest stemmer trods 9. plads på V-listen: Henning Ravn og Venstre høster stemmer lokalt i Bramming

Ugeavisen Bramming

I denne uge begynder julen i Bramming

Ugeavisen Bramming

Her er din nye borgmester og dit nye byråd: Jesper Frost Rasmussen får fire år mere i spidsen for Esbjerg Kommune

Annonce