Annonce
Ugeavisen Bramming

Vi holder stadig sammen, ved at holde afstand

Har vi filosoferet over, om hjemmekarantæne med den nære familie faktisk har givet tid og plads til de nære ting og det nære samvær med familien, spørger klummeskirver Karen Schmidt blandt andet om i denne uges klumme. Arkivfoto
For næsten to måneder siden skrev jeg klummen ”Hold sammen ved at holde afstand”. Her to måneder senere holder vi stadig afstand, nu omkring en meters afstand. Og, hvad er der så sket på de to måneder?
Annonce

KLUMME: Der er sket meget. Et stort antal mennesker rundt omkring i verden er desværre døde af coronavirus. Vores verden og hverdag er blevet vendt på hovedet, og intet bliver måske helt som før. Heldigvis har vi reddet os igennem krisen på en nogenlunde fornuftig måde herhjemme i Danmark, og vi er så småt ved at åbne vores samfund igen.

Paraderne, man har haft oppe de sidste to måneder, i forhold til al kontakt med andre end den nære familie, er så småt ved at sænke sig. Vi er begyndt at trække vejret igen!

Min generations største opdagelse er, at mennesker kan ændre deres liv ved at ændre deres indstilling.

Albert Schweizer

Annonce

Spørgsmål

Alligevel tænker jeg stadig, når jeg går rundt i Netto og handler:

”Er der mon nogen her, der har corona?”

”Har alle rene hænder når de går ind i butikken?”

Sådan vil jeg nok tænke en god rum tid endnu. Ligeledes vil den lille spritflaske have sin faste plads i tasken og i bilen.

Annonce

Hvad har vi lært?

Hvad har vi så lært af coronakrisen? Har vi set, at CO2 udledningen er faldet markant? Har vi set, at truede dyr er begyndt at vise sig? Har vi set, hvorfor almindelig hygiejne er så vigtig? Har vi undret os over, hvorfor antallet af dødsfald grundet almindelig influenza er den laveste, der har været i flere år? Har vi filosoferet over, om hjemmekarantæne med den nære familie faktisk har givet tid og plads til de nære ting og det nære samvær med familien?

De sociale medier er spækkede med opfordringer om at støtte lokale butikker og restauranter her i krisetiden, og blandt andet ”take away” har været et kæmpe tilløbsstykke. Men ville det ikke være bedre, om folk generelt støttede op om det lokale handelsliv? Det klinger en smule dobbeltmoralsk, når vi i den ”normale” hverdag køber alverdens ting over nettet for at spare penge, eller kører udenbys for at købe sønnens konfirmationstøj, for så pludselig at gøre det til et stort mantra at støtte lokalt, fordi vi har en corona-krise. Hvis vi nu altid støttede lokalt i videst mulige omfang, ville vort handelsliv jo for det første være bedre rustet til at klare krisetider, som den vi oplever lige nu, og for det andet kunne undgå den butiksdød mange byer har oplevet de senere år.

Annonce

Nodyage

Vender man blikket mod en anden ting, som vi også selv kan være med til at påvirke, er det vores egen sundhedsstatus, eller det man med et moderne ord kalder en persons ”bodyage”. Bodyage er et udtryk for en persons biologiske alder modsat den kronologiske alder. Altså kan en person på 40 år, grundet dårlig livsstil, sagtens have en krop som en 50-årig! Det er bevist, at folk med livsstilssygdomme, som eksempelvis hjertekredsløbs-lidelser, overvægt, KOL og type 2 diabetes er i en større risiko for at blive alvorligt syge af coronavirus.

Jeg bevæger mig nok ind på et lidt ømtåleligt emne her. Men, hvis nu den danske befolkning i hverdagen passede lidt bedre på sig selv, ville vi undgå, at vores sygehusvæsen var unødigt og yderligere presset i sådanne krisesituationer. I den almindelige hverdag fylder livsstilssygdomme meget både i vores samfund og sundhedsvæsen, både ressourcemæssigt og økonomisk. Hvis folk i al almindelighed drak mindre alkohol, spiste sundere og dyrkede langt mere motion med høj puls, ville vort sundhedssystem være langt mindre bebyrdet generelt, og kapaciteten til at håndtere pludselig opstående kriser som covid-19 ville være langt større.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

80/20

Ugeavisen Bramming

Her handles med alt

Annonce