Annonce
Dalum Hjallese Avis

Ællingeforsvinden og søvnunderskud slår ikke andemoderen ud af kurs: - Jeg gør det gerne igen

Dejligt at bade i baghaven. Foto: Nini Jægerholm
I sit voksenliv havde Nini Jægerholm nok ikke luret, at 10 ællinger og en andemor skulle trække så megen tid fra hendes liv, som tilfældet har været i dette forår. Men det skete. Og på trods af flere ulykker og søvnløse nætter undervejs, tager hun gerne endnu et kuld i audiens en anden gang.
Annonce

Højby: Hvis et blik udsendte varme, så var æggene i Nini Jægerholms blomsterbed blevet til omelet længe før, de første små næb lagde an til at bryde fri af skallens kummerlige indelukke.

For der blev stirret på højtryk. Med en vilje og disciplin, der var en olympisk guldmedalje værdig.

Det var ikke meningen, at hun skulle tildele andefostrene så megen opmærksomhed. Men da først "terminen" for udklækkelse var overskredet, kunne hun slet ikke lade være med at overbeglo den lille rede.

Dagene blev til nætter og nætter til morgener. Ventetiden var som en spændetrøje.

Derfor var det både forløsende og befriende, da æggene begyndte at sprække.

Nu ville tilværelsen atter blive normal og hendes overbelastede øjne og sind kunne få hvile.

Troede hun.

Andemor i Nini Jægerholms bed ventede længe med at udruge sine ællinger. Da de kom til verden var det en forløsning, men så begyndte nye bekymringer. Foto: Nini Jægerholm
Annonce

Skal finde ud i naturen

Transitionen fra rugning til ene-morsliv gik langtfra gnidningsfrit i rækkehuskvarteret i Højby. For selvom de første spæde dage i den lille baghave var hyggelige, så lod det ikke til, at andemor og afkommet skulle alt for langt væk fra de seneste ugers udvalgte habitat lige foreløbig.

Det var nemlig underskønt at være ved den venlige logi-mutter. Det kostede ikke en klejne og der var gratis bade til alle 11 fjerdragter.

- What's not to like, spurgte den vel sig selv.

Men den menneskelige andemoder havde nu forventet - og håbet - det ville gå anderledes. Flere snakke med Dyrenes Beskyttelse havde klædt Nini Jægerhom på til at agere korrekt.

- De blev ved med at være der og det skulle de ikke. De skulle ned til søen. Jeg fandt ud af, det var fordi den fik mad ved en af naboerne. Så kan den jo ikke se nogen grund til at skulle forlade området. Men den kan ikke tåle vores mad. Den har brug for at komme ned til et sted, der er naturligt for den.

Annonce

Døde ællinger

Andemor - altså den rigtige - synes ikke at forstå, hvad der var godt for den og ungerne. Flere gange observerede logi-mutteren Nini, at de stavrede af sted. For hver ekskursion håbede hun, de ikke ville vende tilbage, men ad to omgange vraltede de ind igen som gruppe - mere decimeret hver gang.

- Først kom der kun otte tilbage. Så seks. Om de er blevet kørt ned, nappet af fugle eller katte eller bare kommet på afveje, ved jeg ikke. Men det gjorde ondt at se på.

Til syvende og sidst kaldte de inderste instinkter dog andemor - den ægte - til fornuft og hun forsvandt med sit kuld fra rækkehusene.

Vi krydser fingre for, at det går den vel. Og at Nini Jægerholm næste gang bliver skånet for alt for mange neglebidende timer fra ruge-udsynet i stuen - hvis hun da ønsker en næste gang?

- Det har været hyggeligt og selvom det var hårdt at følge, så vil jeg gerne have besøg igen. Nu er jeg også blevet klogere på, hvornår æggene udklækker og skal derfor ikke bruge både dage og nætter på at bekymre mig om dem. Jeg kender mønsteret, griner hun.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce