Annonce
Dalum Hjallese Avis

Corona-nedlukning blev brugt konstruktivt: Birgitte fandt lys i mørket

Birgitte Lykke Madsen plejer at male mennesker og deres forhold til naturen. Det har ændret sig, efter coronapandemien ramte. Nu er det naturen i sig selv, der optager hende. Foto: Lisbeth Helbo
Da Danmark i marts 2020 lukkede ned på grund af covid-19, valgte kunstmaler Birgitte Lykke Madsen at bruge det danske landskab som inspirationskilde. Hun har været vidt omkring fra Tisvilde i Nordsjælland til Skagen i Nordjylland. Det har nu resulteret i en serie malerier, som hun kalder ”Danske billeder”.

Stærke blåturkise farver med naturtro menneskekroppe i centrum. Det har været kunstmaler Birgitte Lykke Madsens signatur. Mange odenseanere forbinder hende med de drømmende svømmebilleder, der hænger i Bolbro Svømmehal. Hun har været optaget af menneskers forhold til vand og til naturen i det hele taget.

Da covid-19 ramte i marts 2020, forsvandt alle aftalerne i hendes kalender. Normalt holder hun til i gæsteatelieret på Hollufgård på grænsen mellem Odense S og SØ. Det fik hende til at tage en beslutning, der har sat sit præg på de billeder, hun maler.

- Jeg oplevede, at jeg pludselig ikke havde nogen forpligtigelser. Jeg har altid vandret meget. Derfor faldt det mig helt naturligt at finde vandrestøvlerne frem. Jeg tog oppakning, telt og min skitseblok med. Jeg har brugt naturen meget i forhold til mine billeder, men mennesker har altid været i centrum, og jeg har set naturen i forhold til dem. Det kunne jeg pludselig ikke, for jeg var virkelig alene. Der var ingen andre, så jeg fik et helt nyt syn på naturen, forklarer hun.

Annonce

Fra mennesker til træer

Det er også fraværet af mennesker, der går igen, når man ser Birgittes billedserie. Mennesket er blevet erstattet af naturen og især af træerne. Dem har hun arbejdet på at give liv og atmosfære. Et af de lokale billeder, hun har malet, er et motiv af et par træer ved Glisholm Sø i Odense:

- Har blev jeg draget af farvespillet. De orange farver fangede mig virkelig. Det er sjældent, jeg vælger et motiv på baggrund af beliggenhed. Jeg vælger det næsten altid ud fra stemningen og lyset. Det er også det, der gerne skal få folk til at genkende stedet. Naturen ved Glisholm Sø er anderledes end den, der er ved Vadehavet. Det samme gør sig gældende for skygger og lys. Mit mål er at skabe genkendelighed via de virkemidler. Jeg går efter at genskabe atmosfæren.

Birgitte Lykke Madsen

Hun er uddannet kunstmaler fra Det Fynske Kunstakademi i 1986.

Har blandt andet være med til at udsmykke Haarby Skole med værket ”Den røde tråd”, Assensskolen med værket ”Båden”, Bolbro Svømmehal med værker, der blandt andet hænger i billetsalget og ved omklædningen, samt udsmykket Søndersø Rådhus.

Birgitte har et værksted i sit hjem i Holluf Pile og gæsteatelier på Hollufgård i Odense SØ.

Hvis du vil se Birgitte Lykke Madsens serie ”Danske billeder”, kan du se dem hos Anders Draghes Gaard, Kongegade 24 i Nyborg. Der er fernisering lørdag den 2. oktober fra klokken 11 til 13. Sidste udstillingsdag er 17.oktober.

Det menneskelige fravær har ikke været et bevidst valg fra Birgitte. Det kom snigende, men er alligevel faldet naturligt.

- Jeg har jo malet det, jeg så, og der har bare ikke været mennesker til stede. Derfor har mit fokus også flyttet sig. Det var faktisk først noget, der for alvor ramte mig, da jeg skulle vælge billeder til min udstilling. Jeg synes, det er meget rammende for perioden med covid-19. Det har været en meget ensom periode. Jeg var også alene på mine vandreture, uddyber hun.

Motiverne i billedserien stammer fra hele Danmark, men det er de fynske motiver, der kickstartede arbejdet. Nærmere bestemt en vandretur til Tåsinge.

- Jeg gik på en vej, hvor der var et højt hegn på den ene side og en flad mark på den anden side. Det var en brandvarm dag, og solens lys gjorde, at hegnet kastede en magisk skygge på marken. Lige der gik det op for mig, at det er det, jeg skal arbejde med. Det er med til at skabe liv, siger hun.

Annonce

Fandt liv i skyggerne

Hun har heller ikke savnet menneskelivet, for lyset og skyggerne har givet hende rigeligt at arbejde med. Eksempelvis har hun malet et motiv fra markerne ved Højby i Odense S. Det er et område, hun kender særdeles godt, for hun cykler der dagligt.

- Jeg har valgt at kalde maleriet ”Frostmorgen ved Højby”. Her har jeg også fokuseret på at arbejde med atmosfæren. Det er råkoldt, og det blæser, hvilket det altid gør, når jeg cykler en tur på den sti. For mig er det et meget genkendeligt, og det har været vigtigt også at have den nære natur med, supplerer hun.

Et af billederne fra serien ”Danske billeder”. ”Bad Camp Sites, III”. Foto: Birgitte Lykke Madsen

Når det er sagt, har Birgitte i den grad brugt et bredt udsnit af den danske natur som kulisse. Hun har blandt andet været på et maleophold på Fanø, og det resulterede i nogle anderledes billeder. Det er stadig naturbilleder, men de har en forladt campingvogn i fokus:

Et af billederne fra serien ”Danske billeder”. ”Frostmorgen ved Højby”. Foto: Birgitte Lykke Madsen

- Fanø har flere bunkere fra anden verdenskrig, som ret pludseligt dukker op i landskabet. De ser ofte malplacerede ud. Dem stødte jeg på undervejs, og de fik mig automatisk til at tænke på en campingvogn. De kan godt se forladte ud, når de står der i en baghave. Det var en sjov sammenligning. Det inspirerede mig til en række billeder, der hedder ”Bad Camp Sites”. Her skal du ikke campere.

Annonce

Portrætter af dansk natur

Ud over Fanø har Birgitte også arbejdet med motiver fra Vadehavet. Her har hun kunnet fordybe sig i spillet mellem himmel og hav. Det kunne hun sikkert også have gjort på Fyn, men det er vigtigt for hende som kunstner at søge ny inspiration.

- Da jeg flyttede til Odense Sydøst, malede jeg åer og å-sving i stor stil. Jeg udvikler mig jo også som kunstner og søger nye motiver. I sommeren 2018 optog samtaler over vand mig meget. De stille samtaler, vi fører, når aftenroen sænker sig ved havet. Serien hed ”This Summer, fordi sommeren 2018 gik over i historien. Flere af billederne er malet ved Tranum i Vestjylland, forklarer hun.

Birgitte har altid været glad for Danmark, men det er covid-19, der har gjort, at serien er kommet til at hedde ”Danske billeder”. Pandemien har begrænset rejsemulighederne og har fået hende til at genopdage den danske natur. Derfor regner hun heller ikke med at male menneskekroppe lige foreløbig.

Et af billederne fra serien ”Danske billeder”. ”Lys og skygger ved Glisholm”. Foto: Birgitte Lykke Madsen

- Nu er jeg jo også portrætmaler, så jeg har mulighed for at male mennesker og vedligeholde mit blik for anatomi via det arbejde. Jeg har det rigtig dejligt med at male dansk natur og eksperimentere med lys og skygger, så det er det, jeg gør. Når jeg igen får lyst til at arbejde med menneskekroppe, gør jeg det. Så det er bestemt ikke et fravalg, understreger hun.

De lyse og ofte blåturkise farver går dog igen, også i den nye billedserie. De er med til at understrege håbet for en lys fremtid et sted i coronaens mørke.

Annonce
Annonce
Dalum Hjallese Avis

Edith ved, hvad hun ønsker: - Mit største ønske er en hårshampoo, som Jim Lyngvild står bag

Annonce
Annonce
Dalum Hjallese Avis

Populært loppesupermarked vinder pris: Var det noget med en udstoppet gedde eller Royal Copenhagen?

Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

Far og søn skyder sig vej mod EM

Dalum Hjallese Avis

Jack glæder sig: Der kommer skydebane i kælderen

Dalum Hjallese Avis

Eline vil være kendt for andet end burgere: Lokal café med central beliggenhed vil tiltrække unge som ældre

Dalum Hjallese Avis

Flytter til Lindvedgaard: Hypnose har hjulpet Pernille igennem skilsmisse og livets almindelige op- og nedture

Dalum Hjallese Avis

Vidste du det?: Ikke mange virksomhedsejere ved, at man kan få dækket op til 40.000 kr. til træning af medarbejderne på arbejdspladsen

Dalum Hjallese Avis

Ikke til at kende: Gammel gård ved Odense Å genopstår med 17 boliger efter makeover til 35 millioner

Dalum Hjallese Avis

Milliondyr regning for hal i Odense: Gulvet skal skiftes - men hallen har ikke pengene selv

Dalum Hjallese Avis

Klar i 2024: Her vil Frederik bygge 50 nye boliger - Unge og ældre kan godt bo sammen

Dalum Hjallese Avis

Mor og datter ser frem til VM i Finland: - Det kræver ekstremt meget disciplin

Dalum Hjallese Avis

Hula-dans, yoga og massage: Dyrk yoga eller få massage i Joannas Studio

Dalum Hjallese Avis

Overtagelse: Bellinge frisør udvider med endnu en salon

Dalum Hjallese Avis

Dyre sten: Lokal guldsmed laver halskæde til 100.000 kroner

Dalum Hjallese Avis

Boligselskab er stormet frem: Bag står kæmpe OB-fan

Dalum Hjallese Avis

Forfatter i kørestol: - Det er befriende magtfuldt at skrive

Dalum Hjallese Avis

Allan kåret som årets træner: - Jeg tænkte what, er der sket et eller andet?

Dalum Hjallese Avis

'Megasure' over sort skærm: Antenneforening i krig med TDC - Hvordan kan de rive vores kabler over dagligt?

Dalum Hjallese Avis

Den er super: Mere cykelsti til Dalum

Dalum Hjallese Avis

Corona-nedlukning blev brugt konstruktivt: Birgitte fandt lys i mørket

Dalum Hjallese Avis

Lap på lap: Gittes patchworkbutik er et slaraffenland for sy-entusiaster

Dalum Hjallese Avis

Sport skal først og fremmest være sjovt: Hos Red Starlings er fodbold en leg

Dalum Hjallese Avis

Øl: BrygSelv genopstår som Bryg Event

Annonce