Annonce
Dalum Hjallese Avis

Én ros, der stikker ud: Det gør indstillingen endnu mere rørende

Lulu med beboeren Else. De to snakker godt sammen, udveksler krammere og lader i det hele taget til at have det godt i hinandens selskab. Foto: Kristian Isaksen
Dyruphus modtog i februar måned SIND-prisen, der gives for en særligt opsigtsvækkende indsats for psykisk syges sundhed. En filosofi med nærvær som det overordnede middel til værdiskabelse har gjort udslaget i valget af plejecentret Dyruphus.
Annonce

- Som Kristian skriver - vi er med til at skabe solskinsdage.

Dyruphus' leder Anne Mulberg Dahl kigger på diplomet. "SIND-prisen 2018" står der med store røde bogstaver.

Det er den tidligere pårørende til en plejecenterbeboer, Kristian Kristansen, der har skrevet indstillingen, som har fået SIND, Landsforeningen for psykisk sundhed, til at kigge imod Dyrup.

Sammen med personalet er hun stolt af det indrammede A4-ark, der beviser det, hun selv har vidst. At de har fat i noget af det rigtige i deres arbejde med demente.

Men faktisk er hun mest rørt og overrasket over, at en pårørende har sat sig ned og reflekteret så dybt over det udførte stykke arbejde.

- Det er meget hårdt at være pårørende til et menneske med demens, så når vi får en anerkendelse, som den Kristian har nedskrevet, så gør det et særligt indtryk. Vi får ofte skulderklap, men i dette tilfælde er der mobiliseret et overskud, som jeg aldrig har set før. Det har været rørende for os alle, siger lederen.

Der skåles i saft og der blev selvfølgelig drukket ud. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Nærvær betyder alt

Der er ingen kur imod demens. Det er ikke en infektion, som kan klares med en pille.

Der bliver møbleret om i hjernen og indretningsarkitektens stil er forskellig fra sind til sind. Èn ting går dog igen. Der er ikke plads til hukommelsen i rummet.

Så. Hvad gør man?

- Nærvær betyder alt. Nærvær til at læse den enkelte beboers humør og behov. Vi har ingen fast dagsorden. Man skal ikke op og have morgenmad på et bestemt tidspunkt. Der er ikke et tilrettelagt program, der bare skal knaldes af, siger Anne Mulberg Dahl, og peger på et af de nyeste tiltag, som roden til mere glæde i beboernes hverdag.

- Lulu skaber en forbindelse, som jeg ikke har set mage før, hvilket kun har bekræftet os i, at vi kan nå dybere ind - vi har bare skullet turde se nye veje og metoder i jagten på målet om at øge trivslen.

Også de pårørende har bemærket personaletilføjelsen.

- Det kan virke surrealistisk, at se ens mand eller hustru profiterer af samspillet med en klovn, men når man så ser de smil og grin der kommer ud af nærværet, bliver Lulu accepteret.

- De pårørende har taget rigtig godt imod den nye faglighed og følger med i projektet via vores facebook-side. I forsommeren bliver der tilbudt temadage i sanseintegration og samspillet med Lulu til de pårørende, så vi kan omsætte vores foreløbige resultater til mening.

Annonce

Indstillingen

Her et udpluk af det, Kristian Kristiansen har skrevet:

På Dyruphus søger man både at dække behovet for rent praktisk hjælp til beboeren, men ikke mindst er den psykosociale indsats af stor betydning. At tale med beboerne. At udforske mindernes geografi sammen, så længe det stadig er en mulighed. At være nærværende (og samtidig observant; et kunststykke af en linegang). At få solen til at rykke lidt nærmere, også på de mørke dage. At hygge om beboerne. Være tryghedsskabende. Alt-omfavnende. Kunne rumme borgerens smerte – og være på udkig efter løsninger. Finde smil, og plante solskin. Motivere. Gå ture. Plukke bellis sammen, og gå på æblerov i baghaven.

Gøre livets krav gældende. Hele livet. Være solidarisk med det. Eller med en lille omskrivning: Gøre Ninus-dage til Plys-dage. Så enkelt kan det siges.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce