Annonce
Dalum Hjallese Avis

En ukendt oase i syd: Hjalleses Narnia sprudler af natur

Glisholm Sø en dag i marts. Man kan gå herover ved at følge en skovsti langs frugtplantagen i Lindved eller ved at gå bagom og ind fra Holluf-området. Hestehaven fører også næsten herned fra Hjallese. Foto: Lukas Jægerholm
Glisholm Sø og Skov er et relativt ukendt udflugtsmål i Odense, som fortjener mere plads i bevidstheden. Ingen her på redaktionen kendte til naturområdet, så derfor gik vi en tur forbi, så vi selv kunne udforske herligheden.
Annonce

Glisholm: Hvad er det? Glisholm. Ikke et af de egenavne, som optræder hyppigst i odenseanernes erindring, når tankerne falder på populære udendørsområder.

Det er en skam.

For Glisholm Sø er for Lindved og Hjallese, hvad Narnia er for garderobeskabet - en åbenbaring lige på den anden side af alt det, du kan se, men som du ikke vidste eksisterede.

Du vil blive skuffet, hvis du regner med at møde talende løver ved den kunstige sø, som blev indviet i 2016. Til gengæld synger fuglene allerede fornøjeligt igennem den kølige martsluft.

Stedet må være blevet undermarkedsført som udflugtsmål. Selv her på en søndag omkring middag er der relativt mennesketomt.

Det sætter de få brugere af søens stier muligvis pris på. Men det undrer alligevel, at her ikke er flere. Der er rigeligt med plads til mere liv.

Ja, motorvejen larmer lidt. Bevares. Men selv en pizza smager godt, selvom skorpen optager lidt for meget af det samlede dejareal.

Fra artiklen

Annonce

Regnvandssø

Glisholm Sø kan desværre ikke brillere med at være et resultat af naturens og tidens mastodontiske kræfter. Det piller selvfølgelig brodden af det æstetiske islæt, men bør ikke være udslagsgivende for, om naturen er værd at besøge.

Søen er et perfekt eksempel på, hvordan samfundet skal agere, når klimaudfordringerne for alvor banker på. Den er skabt ud fra et praktisk behov.

Den opsamler regnvand, så Lindved Å bliver skånet og ikke løber over sine bredder. Vandcenter Syd og Odense Kommune, der i sin tid planlagde anlæggelsen, var dog snu nok til også at gøre området attraktivt.

Forherligelsesværdien er mangedoblet i den lille lomme, der befinder sig imellem nyt OUH, motorvej og Hjalleses industri.

Her var intet før andet end en knoldet græsmark - og frem er nu sprunget et mindre paradis.

Ja, motorvejen larmer lidt. Bevares. Men selv en pizza smager godt, selvom skorpen optager lidt for meget af det samlede dejareal.

Annonce

Skoven

Den umiddelbare indgang til søen er ved Glisholmvej. Herfra kan man både gå venste og højre om, men man kan havne samme sted.

Langs stien er flere kunstværker stillet op. Høje orange mænd, der leder tankerne til Esbjerg og Påskeøen, nidstirrer de besøgende, inden Lindved Å skal krydses.

Heromme kan man komme i akut tandlægenød, hvis den søde tand overmander sin ejers mundtøj. Ovale og runde indpakninger glitrer i solens skær og minder mest af alt om overdimensionerede chokoladestykker fra Quality Street.

Men man skal vare sig for at sætte tænderne i. Det er bare sten, som har fået sig en gevaldig styling.

Videre kan man gå ind i skoven - og fortsætter man, vil man efter et 20 minutters tid befinde sig i universitetets baghave.

Vi var der i alt for kort tid til rigtigt at danne os et billede af historien og naturen i Glisholm - så tag selv af sted.

Skovsøen er altså ikke den eneste naturperle i Odense.

(Efter artiklens publicering er vi blevet gjort opmærksomme på, at hele området også er skulpturpark under Hollufgaard. Der er altså masser af fine værker rundt om i naturen.)

Søens brug og historien

Glisholm Sø er en regnvandssø. Den opsamler det vand, der ellers ville være endt i Lindved Å og sikrer dermed imod forurening og oversvømmelse.

Den blev etableret i 2015-2016 og renser vandet i et 67,7 hektar stort område - det svarer til omkring 70 fodboldbaner.

Søen opfanger blandt andet olierester, som Vandcenter Syd kan pumpe ud af vandet. Når regnvandet har været igennem søens rensemekanismer, ledes det ud i Lindved Å. Dette sker ved hjælp af en afløsregulator, så der ikke strømmer for store mængder ud på én gang.

Søen blev i 2018 kåret til én af de 100 bedste klimaløsninger i Danmark og i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening er anlagt fugleøer og vådområder, der skal tiltrække forskellige fuglearter.

Før søen blev placeret her var der ingenting og længere tid før det - før der var en motorvej, der skar igennem landskabet, græssede kreaturer her og der blev hugget brænde til det hegn, der var omkring landsbyen Hjallese.

Området hed - og hedder stadigvæk - Hjallese Hegning. Det går næsten fra nyt OUH i nord til Lindved og Højby i syd.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce