Annonce
Dalum Hjallese Avis

Finn uddanner fynske skoleelever i økologi: - Men jeg må ikke slagte høns foran børnene

Finn Thorslund med en af sine køer. Foto: Kristian Isaksen
82 elever fra 6. årgang på Havrehedskolen lærte om økologi, da de i sidste uge besøgte den økologiske landmand Finn Thorslund i Fangel.
Annonce

Fangel: - Miljø, klima og sundhed fylder en del hos mange af vores elever lige nu, fortæller Maria Broe, lærer på Havrehedskolen. De ser og hører en masse i tv, fra de voksne og på nettet, men den viden der skal til, for selv at kunne tage stilling, har de ikke altid, siger Maria Broe.

- Derfor er det vigtigt, at eleverne får indblik i og arbejder med, hvad forskellene på konventionelt og økologisk landbrug er. De får indblik i, hvordan de forskellige måder at dyrke jorden på, har indflydelse på vores miljø og deres egen sundhed. Det er selvsagt store emner, og fokus i fagene madkundskab, natur og teknik er økologi, madspild og landbrug, forklarer Maria Broe.

Finn Thorslund på sit økologiske landbrug. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Jordnær undervisning

Det er tredje gang, at sjetteklasserne på Havrehedskolen besøger Finn og hans økologiske malkekøer i Fangel.

- Det er et besøg, som eleverne får rigtigt meget ud af, fortæller Maria Broe. Mange børn i dag, har ikke besøgt et landbrug, så de får rigtigt godt indblik i, hvordan et lille landbrug fungerer. Finn er rigtig god til at fange elevernes opmærksomhed, så de faktisk kommer hjem med en masse viden om malkekvæg og økologi. De få lov til at stille spørgsmål, så al den viden de har med fra skolen, hvor vi har arbejdet med temahæftet “Økologi - hvad er det?”, bliver meget jordnær, siger Maria Broe.

Turen betales af foreningen Fyns Familielandbrug, som senere besøger Havrehedskolen for at lave økologisk mad sammen med eleverne i madkundskab.

– De fem damer fra Fyns Familielandbrug kommer med en masse praktisk viden og erfaring, som eleverne på 6. årgang kan drage god brug af, fortæller Maria Broe. Ud over gårdbesøget, lærer sjetteklasserne om det tværfaglige emne ”Økologi og konventionelt landbrug” ved at berøre emner som ukrudtsbekæmpelse, naturlig gødning og sædskifte, troværdighed, sundhed og miljø.

Annonce

Vigtigt at formidle

Det er 22 år siden, den første skoleklasse fik et skud landbrugsforståelse på Højstrupgård. Siden da er Finn Thorslund bare blevet ved med at agere vært.

For når man eksempelvis har besøg af en københavnerpige, der begynder at græde ved mødet med en ko eller har børn, som råber ”addddd”, når kreaturernes naturlige ventiler åbner sig på marken, så er det nok en meget god idé at blive ved med at danne børnene.

- Jeg vil meget gerne vise, hvad vi render og laver herude og vise de interesserede klasser, hvor tingene kommer fra. Jeg har vel lidt mere end 40 klasser på et år. Typisk, når der er emneuger. Jeg har dog fået at vide, jeg ikke må slagte høns foran børnene. Det kan give et værre bøvl med forældrene, som jeg har forstået det, siger Finn Thorslund, der mindes de mere kuriøse spørgsmål med et smil.

- Der var engang en pige, der ville vide, hvor tit jeg gik i bad. Hvis jeg skal til tandlægen midt på dagen, har jeg jo været oppe i stalden om morgenen. Så bliver jeg næsten nødt til at gå i bad. Og jeg går også i bad, inden jeg spiser aftensmad. Så ofte er det to gange om dagen.

De små kalve er altid populære. PR-foto
Finn Thorslund viser sine grise frem. PR-foto
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce