Annonce
Dalum Hjallese Avis

Fremtidsplaner ulmer under Tasso-mulden: Boliger kan være på vej

Inde i tågen skal man ikke forvente at finde monstre eller andre mærkværdigheder. Masser af vilde bevoksninger er, hvad der er. Foto: Kristian Isaksen

Ikke siden 2001 har der for alvor været aktivitet på Tasso-grunden ved Hjallesegade og Svendborgvej. Den regeringsløse fauna på det gamle jernstøberi kan dog snart se frem til at blive bremset, hvis planerne for et nyt boligområde bliver gennemført.

Annonce

Hjallese: Når man står midt i tågen og det eneste, man kan fornemme, er den vilde vegetations tilvoksning af adressen på Hjallesegade 60, så virker år 1947 som et år af forhistorisk karakter.

For her i ingenmandsland er det svært at tro, at energien engang har pumpet ud af skyskrabende skorstene som magma fra Vesuvs velmagtsdage. Ikke et spor er efterladt.

Retfærdigvis skal det siges, at 1947 er ganske længe siden. To år efter krigens slutning og Europa er i gang med at genfinde og genopbygge sig selv. Odense er naturligvis fulgt med i optimismestrømmen.

Den industrielle fremgangs lange, snørklede fangarme er krøbet ud af midtbyens os for at udnytte forstædernes overflødighedshorn af plads.

Dengang i 1947 var der bebyggelser i Hjallese. Men der var også rum til mere.

Jernstøberiet Tasso, som lå og stadig ligger i Frederiksgade, havde bestillinger nok til at udvide og matriklen i Hjallese var oplagt.

Der gik 54 år. Så stoppede støberifesten. Frederiksgadefabrikken består endnu, men den i Hjallese kunne ikke mere i år 2001.

I dag er der øde.

Men de moderne jungletrommer antyder, at noget er på vej...

Hvad skulle nogensinde kunne stå mål med Tassos rolle i nærmiljøet? Dette støberi. Denne kæmpemæssige ovn, der med sine aggressive varmebølger kunne sørge for at blødgøre det jern, som gav massevis af arbejdere brød på bordet til både kone og børn

Fra artiklen
Træsilhuetter i det fjerne. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Boliger?

Hvad skulle nogensinde kunne stå mål med Tassos rolle i nærmiljøet? Dette støberi. Denne kæmpemæssige ovn, der med sine aggressive varmebølger kunne sørge for at blødgøre det jern, som gav massevis af arbejdere brød på bordet til både kone og børn?

Vel egentlig intet. For sådan er det slet ikke mere. De gamle hands-on dyder er smuldret i digitaliseringens hænder. Den hårde hud er blevet blød.

De udtjente rygge er blevet ranke. Og vi er blevet flere mennesker til at udføre vor tids langt mindre fysisk belastende job.

En nøglebetragtning til det, der skal ske her og som sker så mange andre steder.

En bebyggelsesklassiker lurer i horisonten bag den tykke tåge, som på en dag som denne efterlader rigelig fantasi til hvad, der engang lå og hvad der kommer til at ligge.

Boliger. Måske. For det er ikke fuldstændig afklaret endnu, men en lokalplan for Tasso-grunden er ved at blive udfærdiget og den beretter om både etage-, række- og klyngehuse.

180 boliger i alt lyder estimatet fra Odense Kommune i den kommunalplan, der rummer 12 år fra 2016 til 2028 - og muligvis med lidt erhverv.

Om det bliver, hvad det formentligt bliver, følger vi naturligvis op på her i avisen, når processen er skredet længere frem.

Til begge sider. Hvad der ligger bag kan ses i klart vejr. Foto: Kristian Isaksen
Til højre fornemmes en bygning. Den ligger tæt på Svendborgbanen. Foto: Kristian Isaksen
Hjallese i år 1955. Hjallesgade løber tydeligt til højre og skorstenen, der flittigt udspyer røg hører til Tasso. Foto: Kristian Isaksen
Fra dengang, hvor tingene var lidt mere manuelle. Foto: Kristian Isaksen
Jernstøberiet i Frederiksgade lever endnu. Foto: Jørgen Hansen
Lidt liv er der på grunden. Men ikke den slags, der nødvendigvis er gavnlig for andet end en god brandert. Foto: Kristian Isaksen
Svendborgvej kan anes. Her ned imod krydset ved Hjallesegade. Foto: Kristian Isaksen
Indgangen til jernstøberiet Tasso fra Svendborgvej. Foto: Kristian Isaksen
Tasso. Foto: Kristian Isaksen
Tasso. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce