Annonce
Dalum Hjallese Avis

Jorden er giftig: Legeplads lukker i grønt område på tidligere gartnerigrund

Der er ikke nogen akut fare på det store rekreative område mellem Bellingevej, Elmegårdsvej og Hækkehusvej i Bellinge. Men både børn og voksne frarådes at røre ved jorden ud fra et forsigtighedsprincip. Arkivfoto
Styrelsen for Patientsikkerhed fraråder børn og voksne at røre ved jorden på et stort rekreativt område i Bellinge, hvor der er fundet et giftstof, som stammer fra et gartneri, der lukkede i midten af 80'erne.

Bellinge: Den kendte børneleg "Jorden er giftig" skal desværre tages helt bogstaveligt på en legeplads i Bellinge, som ligger på et grønt areal, hvor der tilbage i 80’erne lå et gartneri, og hvor Region Syddanmark har fundet for høje forekomster af det i dag forbudte pesticid DDT.

Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet fundene og konkluderer, at resterne fra pesticidet ikke udgør en akut fare. Man kan således stadig gå sig en tur i det rekreative område, der ligger i et villakvarter mellem Bellingevej, Elmegårdsvej og Hækkehusvej.

Alle daginstitutioner frarådes dog at bruge området, hvor der også ligger en boldbane. Og Odense Kommune har sat et skilt op, hvor man advarer både børn og voksne mod at røre jorden.

Annonce

- Beboerne i området kan stadig gå tur på stierne og græsset og bruge det rekreative areal. Men vi fraråder daginstitutioner og andre at bruge legepladsen, da børnene under leg kan komme i kontakt med jorden. Man skal dog spise jorden for at få DDT i kroppen, og mængderne er på et niveau, hvor vi ikke vurderer, at det vil være farligt - men ud fra et forsigtighedsprincip anbefales det alligevel at undgå direkte kontakt med jorden. Der er heller ikke fare ved at indånde luften, siger overlæge Danny Haimes fra Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Det er Odense Kommune, der ejer det 12.000 kvadratmeter store område, hvor Region Syddanmark har fundet DDT i forbindelse med undersøgelsen af et tidligere væksthusgartneri på Bellingevej 60, som lukkede midt i 1980'erne.

Dengang var det lovligt at bruge ukrudtsmidlet DDT, men siden 1984 har det været forbudt at anvende i Danmark.

Også fundet i villahave

Region Syddanmark har fundet DDT i prøver fra det øverste jordlag og ned til en halv meters dybde i mængder, som overskrider det såkaldte jordkvalitetskriterie på 0,5 mg per kilo jord.

Beboerne i området kan stadig gå tur på stierne og græsset og bruge det rekreative areal. Men vi fraråder daginstitutioner og andre at bruge legepladsen, da børnene under leg kan komme i kontakt med jorden.

Danny Haines, overlæge, Styrelsen for Patientsikkerhed

De højeste værdier i undersøgelsen er på 11 mg per kilo, mens den sydlige ende af arealet med legeplads og boldbane har værdier på mellem 0,6 og 1,2 mg per kilo.

Region Syddanmark har også taget prøver i haver ved to boliger i området, hvor gartneriet tidligere har haft væksthuse. Her er fundet DDT i den ene have, hvor der kan være sundhedsrisiko ved kontakt med jorden, men ikke i den anden. Begge ejere har fået besked.

Odense Kommune har sat advarselsskilte op i området og vil nu gå i gang med at undersøge, hvorvidt jorden kan oprenses eller brugerne på anden vis kan sikres mod kontakt med den forurenede jord.

Indslag fra TV2 Fyn

Annonce
Dalum Hjallese Avis

De tre mænd her elsker deres "ekstra" hus: - Der er ingen, der tjener penge på det. De penge, vi får ind, bliver brugt

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Erhvervsdrivende har valgt: Bellinge har fået en borgmester

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Håndboldklub vil fastholde deres ungdomsspillere: - Vi skal da ikke bare sætte os tilbage og sige: 'Det går nok'

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

Bager klarede kravet: Men melder fra til EM

Dalum Hjallese Avis

Meget mystisk hul er vendt tilbage til Odense-forstad: Nu skal dykker ned i hullet og sætte en bold i - hvis han kan

Dalum Hjallese Avis

Rekorden blev slået, da aflagte juletræer blev hentet: - Det er helt vildt

Dalum Hjallese Avis

Genbrug er en succes, og de unge er vilde med det: Så nu mangler Kirkens Korshær op mod 10 frivillige

Dalum Hjallese Avis

Ridebane, pool og troldetræer: Gammel proprietærgård i Allerup rummer både luksus og historisk vingesus

Dalum Hjallese Avis

Gratis invitation: Kom i gang med løb

Annonce