Annonce
Dalum Hjallese Avis

Her bliver man aldrig for gammel til at lære at lave et rullefald: Kampkunst-forening har startet seniorhold - alderspræsidenten er 89 år

Aikido Aikikai Odense holder til i egne lokaler på Energivej 4 og har omkring 50 medlemmer. En god håndfuld af medlemmerne hører til på seniorholdet, som træner hver lørdag under ledelse af formand Jeppe Schmidt (til venstre i billedet). Ud over træningen er der også hver gang sat en halv times tid af til kaffe, te og småkager bagefter. "Det sociale er en meget vigtig del af aikido," forklarer Jeppe Schmidt. Foto: Steffen Nielsen
Hos den odenseanske forening Aikido Aikikai er alder ingen hindring. Her har man netop oprettet et seniorhold, der hver lørdag mødes for at træne kampkunst.

Energivej: - Og så laver vi lige en for kameraet.

Jeppe Schmidt smiler stort, mens han på elegant vis laver et rullefald på det bløde gulv. Bevægelsen bliver nærstuderet af de fire deltagere, som en efter en gør ham kunsten efter, mens journalisten står og spekulerer på, om han mon også ville kunne få kroppen til at følge med på den måde.

Vi er til træning i kampkunstforeningen Aikido Aikikai Odense. Her i foreningen er der hold for både børn og voksne, men det er et helt særligt hold, der har fået avisens opmærksomhed.

Annonce

I forrige uge startede foreningen nemlig officielt et seniorhold op, hvor de +65-årige hver lørdag kan træne den gamle japanske kampkunstart, uanset om de har prøvet noget lignende før.

Ideen til seniorholdet, som, så vidt vides, er det eneste af sin slags i Danmark, fik formand og træner Jeppe Schmidt, da han observerede, hvor store udfordringer hans mor og hendes bekendte havde med blandt andet balancen.

- Så først satte jeg mig for at lave et seks ugers forløb for ældre, hvor de får noget bevægelse og noget tryghed. Her er gulvet din ven, og du skal ikke vare bange for at falde, du skal bare lære at falde rigtigt, forklarer han og tilføjer, at træningen hjælper med både smidighed, bevægelse og balance.

Om Aikido

Kampkunstformen aikido stammer fra Japan i begyndelsen af 1900-tallet.

- Visionen dengang var at skabe en måde at træne kampkunst på en fredelig måde, frem for at det handler om at besejre hinanden og slå hinanden til plukfisk. Så der er ingen vindere, i stedet træner vi for at gøre hinanden bedre, forklarer formand for Aikido Aikikai Odense Jeppe Schmidt.

- Og de kan meget mere, end de selv tror, forklarer formanden, som efter at have testet konceptet af i de seks uger altså nu har gjort seniorholdet til et fast tilbud i foreningen, i skrivende stund med 6-7 deltagere.

Skete noget med det samme

En af deltagerne er netop Jeppe Schmidts mor Sys Frimodt, som har haft stor gavn af foreløbigt et par måneders træning.

- Det har været fantastisk. Jeg går også til pilates og fysioterapeut, men jeg kunne allerede første gang mærke, at der skete noget med mig, som jeg ikke fik de andre steder. Blandt andet har det givet mig bedre balance, fortæller hun.

Selvom seniorerne træner en lidt mere afdæmpet udgave af aikido end de yngre medlemmer, så er principperne de samme, og der bliver også plads til blandt andet rullefald. Foto: Steffen Nielsen

- Og så er det jo bare sjovt. Vi griner hele tiden, og det er fantastisk at finde en træningsform, hvor man aldrig keder sig. Vi bliver udfordret, og vi får hele tiden at vide, hvordan vi kan bruge det, vi lærer, i hverdagen, tilføjer hun.

Med en alder på 69 år er Sys Frimodt blandt de yngste af seniorerne - den ældste er 89 - og hun medgiver da også, at det kan være en udfordring at kaste sig ud i noget helt nyt på det tidspunkt i livet.

- Det er det da lidt grænseoverskridende. Men jeg synes også, at det er rigtig sjovt. Jeg var hos min fysioterapeut og sagde, at jeg var begyndt til det her, og hun var jo ved at falde ned af stolen, griner hun.

Hos Aikido Aikikai Odense træner de yngste og ældste medlemmer begge lørdag. De små træner på holdet Lille Ninja, mens seniorholdet i spøg går under navnet Store Ninja. Foto: Steffen Nielsen


De kan meget mere, end de selv tror.

Jeppe Schmidt, formand
Annonce
Dalum Hjallese Avis

Line er sprunget ud som bæredygtig blomsterbonde i udkanten af Odense: - Jeg havde egentlig forestillet mig, at folk ville synes, jeg var småtosset

Annonce
Dalum Hjallese Avis

En tatovering hjalp Maria til at bearbejde sorgen over sin dødfødte datter: - Lige så snart, jeg kan mærke nålen på min krop, løser det op for noget

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Søren her er en af mændene bag syv nye infotavler i lille landsby

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

Nyt stort byggemarked åbner snart i Odense

Dalum Hjallese Avis

600 var til infomøde om stort boligbyggeri på Dalum Papirfabrik: Nu melder mægleren om pæn interesse for både at leje og købe

Dalum Hjallese Avis

Odense Zoo har mistet en legende: Verdens ældste pingvin er død - men gode, gamle Olde bliver hængende i haven

Dalum Hjallese Avis

Her bliver man aldrig for gammel til at lære at lave et rullefald: Kampkunst-forening har startet seniorhold - alderspræsidenten er 89 år

Dalum Hjallese Avis

Billetsalget til årets H.C. Andersen Festspil er begyndt

Dalum Hjallese Avis

Startdato for Odenses nye busnet er fundet: Nogle ruter tyvstarter og nedlægges før alle andre

Annonce