Annonce
Dalum Hjallese Avis

Ildelugtende, lilla penis skaber mordmistanker i Højby: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

- Den er ret imponerende at se på, men lugter aldeles rædselsfuldt, når den afgiver gasser, siger Jens Clausen om stinkplanten, der rent mytologisk bliver betegnet som en penis. Foto: Kristian Isaksen
Jens Clausens ekstase var til at få øje på, da kejsertræet sprang ud. Det samme var læsernes. Derfor bad vi gartneren ringe, når nye usædvanligheder meldte sig i hans have. Der kunne vel gå et par år, før noget ville nå samme niveau. Det gjorde der ikke.....
Annonce

Højby: - Hvad i alverden er det, tænker Jens Clausen ved sig selv, da han - som altid - vandrer omkring på sin store grund og plejer de tusindvis af vækster.

En lugt så vammel og samtidig så kraftig, at det ikke kan ignoreres, har bredt sig i atmosfæren omkring matriklen på Selleshøjvænget. Kvalmen sætter sig så småt i den forreste del af halsen, alt imens gartneren forsøger at gætte sig frem til, hvad der foregår.

De ækle noter tvivler han ikke på. Det er råddenskab. Hans undren og bekymring centrerer sig om, hvor de stammer fra. For det lugter af død - så gennemtrængende, at selv naboernes nervøsitet bliver pirret.

- Det var ulideligt. Jeg forstod ikke, hvad det var. En nabo kom over og spurgte, om jeg havde lig eller døde dyr i drivhuset. Det lugtede skrækkeligt. Som hvis jeg havde begravet fire mennesker herude, fortæller Jens Clausen.

Det var ulideligt. Jeg forstod ikke, hvad det var. En nabo kom over og spurgte, om jeg havde lig eller døde dyr i drivhuset. Det lugtede skrækkeligt. Som hvis jeg havde begravet fire mennesker herude.

Jens Clausen

Det krævede nærmest en gasmaske at bevæge sig derind. I drivhuset.

- For satan det lugtede. Men der var ingenting. Hverken døde dyr eller mennesker.

En ting afveg dog fra normalen. En lillebitte forandring bærende på så voldsom en effekt, at det kunne have inspireret eventuelle forbipasserende at ringe til politiet.

Den lilla stinkplante blomstrede.

- Det er mindst 20 år siden, den sidst har gjort det, så jeg blev meget overrasket, fortæller Jens Clausen.

Det man kunne kalde blomsterknoppen, minder til forveksling - og nej, betragtningen er ikke betinget af en syg fantasi - en penis. En stor, ildelugtende penis.

- Ha. Det er sjovt, du siger det, for den bliver kaldt fallosblomsten, siger botanikbaronen, ganske opstemt ved tanken om, at den er sprunget ud.

En bizar afledning. Glæde, fordi ens drivhus pludselig lugter af et lighus med kortsluttet kølersystem.

Kun en gartner vil være i stand til at mønstre eufori over begivenheden.

Annonce

Slip af sted med mord

Den infernalske lugt har en fornuftig årsag. Den opstår ikke kun for at genere sine omgivelser.

- Den skal tiltrække spyfluer. Det gør den ved at lugte af råddenskab. Fluerne bestøver den. Det er imponerende, at noget, der lugter så rædselsfuldt kan lokke dyr til. Alt har virkelig sin plads i økosystemet, siger Jens Clausen med en lettere rysten på hovedet.

Lugten er væk, da avisen kigger ud, men det er som om, at et vist ubehag sætter sig i næseborene.

Er det ren indbildning, at jeg indimellem kan lugte lidt råd?

- Nej, jeg oplever det samme. Det er som om, den lige skyder lidt af sted nu og da. Men se. Der sidder også en spyflue på den nu, så et eller andet er der nok i gang.

Har du tænkt over, hvor nemt det er at slippe af sted med mord - du graver bare ligene ned herude?

- Haha. Ja, det kan jeg da faktisk. Det lugter i hvert fald mindst lige så slemt, så jeg fortæller bare naboerne, at det er planten, hvis det bliver aktuelt, griner Jens Clausen.

En spyflue har sat sig på blomsten. Den bestøver stinkplanten. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Oprindelse

Hvor andre drenge i et øjeblik af moralsk forfald ville kunne finde på at nappe en chokoladebar eller et stykke tyggegummi i kiosken, så fyldte kærligheden til planter allerede så meget i Jens Clausens sind i de unge år, at han i ren eftergivehed for sine impulser gravede en knold op af mulden på Rhodos og smuglede den med sig hjem til Danmark.

Han kan ikke plotte et konkret årstal på, men han mener, det må nærme sig at være 50 år siden. For han var af sted med sine forældre og det var før han måtte tage kørekort.

- Og nu er jeg 63 år. Vi synes, det lignede hyacintløg, så den ville jeg gerne have med hjem, forklarer Jens Clausen.

Da de nåede hjem, plantede Jens Clausen knolden i haven. Men der skete ikke så meget. Først flere somre senere, da han var flyttet hjemmefra, rørte den på sig.

- Det var utroligt. Jeg havde egentlig glemt den, men så voksede den alligevel. Min mor blev meget begejstret. Tænk, at den kunne blomstre så mange år efter. Og den lugtede ikke dengang. Den spirede bare. Så jeg gravede en knold op og tog den med mig hjem hertil. Det er mange år siden nu - og den blomstrer ofte, men meget, meget sjældent med lugt. Den er imponerende og rædselsfuld på én gang, fortæller Jens Clausen.

Og det var altså sådan, at han blev den glade ejer af en stinkplante.

Jens Clausens kærlighed til væksterne skinner tydeligt igennem her. Da vi møder ham er han i færd med at dræbe ukrudt - på offentligt areal. - Det er bare ikke pænt at se på, så det fjerner jeg lige, siger han med et smil. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce