Annonce
Dalum Hjallese Avis

Lap på lap: Gittes patchworkbutik er et slaraffenland for sy-entusiaster

Gitte Andreasen er ejer af Gittea patchwork, der ligger på Dalumvej 68. Hun er altid parat til at hjælpe syglade mænd og kvinder i gang. Hun har selv mange års erfaring med patchwork. Privatfoto
I vinteren 2020 valgte Gitte Andreasen at flytte sin patchworkbutik fra de vante rammer i Rødekro til Dalumvej 68 i Odense. Det var kort før, covid-19-pandemien ramte, og det har i den grad resulteret i et anderledes år. Hendes interesse for patchwork er dog uforandret.

Når du åbner døren til butikken Gittea patchwork, træder du indenfor i et sirligt organiseret farvemekka af stofruller. Hver er alt, hvad et kreativt syhjerte kan begære. Der er sarte, hvide farver. Stærke, limegrønne mønsterstoffer og afdæmpede, blågrå douchefarver.

Foruden stofferne har butikken også et stort udvalg af patchwork- og sytilbehør.

Midt i butikkens store vareudvalg står Gitte Andreasen, der er indehaver af butikken. Hun er med til at gøre forretningens varesortiment levende, for patchwork handler i høj grad om gode idéer og kreativitet. Det afspejler butikkens mange færdiglavede kreationer også. Dem har Gitte selv syet.

Annonce

- De fleste forbinder patchwork med tæpper og puder, men patchwork kan meget mere end det. Jeg har et stort udvalg af tasker, jakker og kosmetikpunge. Det er blevet moderne at lave patchworkjakker. Det var det også i 1970’erne, da jeg var ung. Nu er det kommet tilbage, og det er altså sjovt at se patchwork udvikle sig på den måde, siger Gitte Andreasen.

Gittea patchwork

Gitte Andreasen er 67 år og kommer oprindeligt fra Svendborg, men har boet i Nyborg og i Rødekro i Sønderjylland.

Har arbejdet i bankverden i 50 år.

Har haft egen patchworkbutik siden 2010. Først i Rødekro. I 2020 flyttede butikken til Dalumvej 38 i Odense.

Butikken har to ansatte: Gitte og hendes mand. De kan for øvrigt snart fejre guldbryllup.

Gittea patchwork forhandler blandt andet stofmærket Tula Pink, der er meget populært. Også i USA, hvor designeren stammer fra. Tekstilerne er også populære som samlerobjekt, hvilet betyder, at Gitte af og til sender pakker med Tula Pink til USA, fordi nogle tekstiler er så hotte, at de hurtigt bliver udsolgt.

Hun har drevet patchworkbutik siden 2010, men har syet og arbejdet med patchwork, lige så længe hun kan huske. Det begyndte med, at hun tog sin Major-symaskine under armen og tog på aftenskole. Her lærte hun at sy kjoler og frakker. En dag var hun på kursus med en dame, der havde en stor pose med stofrester med. Den pose blev Gittes første møde med patchwork.

- I begyndelsen, jeg lavede patchwork, var vi ikke opmærksomme på, hvor vigtigt det var, at lapperne var af samme materiale og tykkelse. Det blev lidt bulet. I dag er det meste samme kvalitet, og så bliver stofferne skåret med rulleskærer og lineal. Meget har ændret sig. Det har kvaliteten af stofferne også. Det er blevet langt mere holdbart, forklarer Gitte Andreasen.

Skaber unikke tæpper

Traditionen med patchworktæpper stammer blandt andet fra amishfolket i USA og blev hovedsageligt lavet ud af aflagt tøj og stofrester. Sådan er det ikke længere, for det meste stof bliver købt til formålet.

Og dog. Det er nemlig sådan, at der ofte bliver stofrester tilovers fra et tæppe. De rester bliver så brugt til andre projekter, og det genererer igen nogle rester. Det er blandt andet det, der har vakt Gittes interesse.

- Du kan skabe din helt egen flade og dit eget mønster. Det synes jeg er virkelig spændende. Du kan arbejde med farver, og det gør dig glad. Jeg plejer at sige, at patchwork gør mig glad i låget. Hvad end du er til stærke eller afdæmpede farver, siger hun.

Jeg plejer at sige, at patchwork gør mig glad i låget.

Gitte Andreasen

Farvesammensætningen er noget af det, Gitte ofte hjælper kunderne med, og hun laver også sykits, som man kan købe og så ellers bare gå i gang. Hun var for nylig på Dansk Patchwork Forenings årlige messetræf.

I den forbindelse havde hun forberedt et sykit til et tæppe bestående af firkanter. Farverne er inspireret af den japanske patchworkmode og udvalgt, så de tiltrækker det yngre publikum.

Patchwork

Patchwork er en gammel teknik, hvor man sætter stofrester sammen, for eksempel til tæpper eller duge.

De fleste tæpper består af geometriske former. Gerne trekanter, som så ved hjælp af farvesammensætningen danner et mønster.

Et patchworktæppe består af tre lag. Et mønstret lag, et vatteret lagt og så et stykke bagbeklædning.

Patchwork kendes i flere kulturer, men et af det mest kendte er amishfolket i USA.

- De ældre patchworkpiger vil helst have stoffer, der er farveskrald på. De yngre derimod foretrækker de mere afdæmpede farver. Det er lidt sjovt, for tæppet er ikke det, man normalt forbinder med patchwork. Det består af bare af firkanter, men det kan altså også noget. Det viser også, hvor alsidigt patchwork er, og at det sagtens kan være simpelt, uddyber Gitte.

Annonce

Kreativt symiljø i Odense

Hun har blandt andet være formand for Dansk Patchwork Forening og er i det hele taget et kendt ansigt i patchworkkredse. Det hjalp, da hun åbnede sin forretning i Rødekro, og det har også gavnet nu, hun er flyttet til Odense.

Gitte Andreasen har lavet et sykit, der indeholder stof til et tæppe i japanske patchworkstoffer. Farvekombinationerne falder i god jord hos det yngre publikum. Foto: Lisbeth Helbo

- Der er mange, der lige har skullet se, hvad det nu var, jeg havde gang i. Det var skønt at have forretning i Rødekro, men vi er altså rigtig glade for at være flyttet til Dalum. Her er virkelig mange sygrupper, som kommer forbi, nu hvor det igen er muligt. Under corona har mange været gode til at bruge af deres stoflager, men nu er der igen kunder i butikken, og det er altså skønt, siger Gitte.

Mange forbinder patchwork med tæpper, men Gitte Andreasen interesserer sig også for taskeproduktion. Derfor kan du finde et stort udvalg af patchworktasker i hendes butik. Foto: Lisbeth Helbo
Alle de tæpper, du ser i Gittes butik,  har hun selv syet. Foto: Lisbeth Helbo

Butikken har åben torsdag og fredag fra 10 til 17.30 samt lørdag fra 9 til 13. På sin hjemmeside opfordrer hun kunder, der mangler noget eller er på de odenseanske kanter, til at give hende et kald på telefonen. Det kan være, hun kan overtales til at åbne butikken uden for normal åbningstid.

Annonce
Annonce
Dalum Hjallese Avis

Edith ved, hvad hun ønsker: - Mit største ønske er en hårshampoo, som Jim Lyngvild står bag

Annonce
Annonce
Dalum Hjallese Avis

Populært loppesupermarked vinder pris: Var det noget med en udstoppet gedde eller Royal Copenhagen?

Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

Far og søn skyder sig vej mod EM

Dalum Hjallese Avis

Jack glæder sig: Der kommer skydebane i kælderen

Dalum Hjallese Avis

Eline vil være kendt for andet end burgere: Lokal café med central beliggenhed vil tiltrække unge som ældre

Dalum Hjallese Avis

Flytter til Lindvedgaard: Hypnose har hjulpet Pernille igennem skilsmisse og livets almindelige op- og nedture

Dalum Hjallese Avis

Vidste du det?: Ikke mange virksomhedsejere ved, at man kan få dækket op til 40.000 kr. til træning af medarbejderne på arbejdspladsen

Dalum Hjallese Avis

Ikke til at kende: Gammel gård ved Odense Å genopstår med 17 boliger efter makeover til 35 millioner

Dalum Hjallese Avis

Milliondyr regning for hal i Odense: Gulvet skal skiftes - men hallen har ikke pengene selv

Dalum Hjallese Avis

Klar i 2024: Her vil Frederik bygge 50 nye boliger - Unge og ældre kan godt bo sammen

Dalum Hjallese Avis

Mor og datter ser frem til VM i Finland: - Det kræver ekstremt meget disciplin

Dalum Hjallese Avis

Hula-dans, yoga og massage: Dyrk yoga eller få massage i Joannas Studio

Dalum Hjallese Avis

Overtagelse: Bellinge frisør udvider med endnu en salon

Dalum Hjallese Avis

Dyre sten: Lokal guldsmed laver halskæde til 100.000 kroner

Dalum Hjallese Avis

Boligselskab er stormet frem: Bag står kæmpe OB-fan

Dalum Hjallese Avis

Forfatter i kørestol: - Det er befriende magtfuldt at skrive

Dalum Hjallese Avis

Allan kåret som årets træner: - Jeg tænkte what, er der sket et eller andet?

Dalum Hjallese Avis

'Megasure' over sort skærm: Antenneforening i krig med TDC - Hvordan kan de rive vores kabler over dagligt?

Dalum Hjallese Avis

Den er super: Mere cykelsti til Dalum

Dalum Hjallese Avis

Corona-nedlukning blev brugt konstruktivt: Birgitte fandt lys i mørket

Dalum Hjallese Avis

Lap på lap: Gittes patchworkbutik er et slaraffenland for sy-entusiaster

Dalum Hjallese Avis

Sport skal først og fremmest være sjovt: Hos Red Starlings er fodbold en leg

Dalum Hjallese Avis

Øl: BrygSelv genopstår som Bryg Event

Annonce