Annonce
Dalum Hjallese Avis

Lars Høghs ven gennem 50 år græder over tabet: - Lars og jeg blev næsten uadskillelige. En overgang boede jeg næsten mere hjemme ved dem, end jeg boede hjemme ved mig selv

Høghens Mur på Nature Energy Park fyldt med hilsner og lys til en stor personlighed og en stor målmand, Lars Høgh, ved pokalkampen mellem OB og Randers søndag aften. Foto: Martin Kloster
Lars Høgh voksede op i Sanderum-området og var god til al slags sport, fortæller to af målmandens ungdomsvenner. Kom her med på en tur gennem mindernes allé.

Sanderum: Tidligere OB-målmand, legenden Lars Høgh, døde onsdag 8. december, på den dag, der også blev John Lennons dødsdag i 1980.

Poul Lars Høgh Pedersen er fra Odense, nærmere bestemt Sanderum-området. Her voksede Lars Høgh, der blev født 14. januar 1959, op.

Lars Høghs familie boede, da målmanden var dreng og teenager, på Prins Haralds Allé tæt ved væddeløbsbanen. Lars Høgh gik i skole på Sanderumskolen. Og når han spillede fodbold, så var det til at starte med ikke i OB, men i Sanderum Boldklub. I Lars Høghs barne- og ungdomsår var Falen ud til Sanderum ikke blevet bygget endnu, så Sanderum lå så at sige endnu længere væk fra Odense, end bydelen gør i dag.

Annonce
Mindernes allé - Prins Haralds Allé. Her voksede Lars Høgh op. Foto: Martin Kloster

Skulle Lars Høgh spille fodbold med gutterne, så kunne de finde på at gøre det ovre på "Trekanten". En lille, grøn frioase klemt inde mellem Prins Haralds Allé, Østergaards Allé og Idas Allé.

Michael Bang var en af Lars Høghs bedste venner. De mødtes i skolen. De nåede at være venner i over 50 år. Bang og Høgh spillede fodbold sammen i Sanderum.

- Vi var ligesom tre, der hang sammen meget henover teenageårene. Per Marstrand stod på mål. Det har vi altid joket med, at da han blev skadet, så kom Lars på mål - og så kiggede han sig ikke tilbage rent sportsligt, fortæller Michael Bang.

Michael Bang mødte Høghen på Sanderumskolen. Lars Høgh gik en klasse under ham.

"Trekanten", hvor Lars Høgh spillede bold som barn - tæt ved sit hjem på Prins Haralds Allé. Foto: Martin Kloster

- Da jeg starter i 5. klasse på Sanderumskolen, den allerførste dag, da ser jeg en pige komme gående op ad gangen. Jeg tænker: 'Det må sgu være hende'. Men hun var ikke så interesseret i at snakke med mig, husker Michael Bang, der finder ud af, at en anden elev, en Lars Høgh, kender denne pige særdeles godt.

For Høghs og pigens forældre er faktisk de bedste venner.

- Så gjorde jeg mig ven med Lars! Ja, nu sidder jeg her og har været gift med hende i 42 år, smiler Michael Bang, der fik fat i sit livs kærlighed.

Bang og Høgh blev tætte venner. Venskabet, også et slags "ægteskab", holdt lige indtil 8. december 2021.

- Lars og jeg blev næsten uadskillelige. En overgang boede jeg næsten mere hjemme ved dem, end jeg boede hjemme ved mig selv, siger Michael Bang, der voksede op på Morelvej og på Dragebakken.

God til alt

I Høgh-familiens hus var der som regel altid fest i weekenderne, når Lars Høghs forældre var i sommerhuset i Kerteminde. Der var et rend ind og ud af huset. Men det gik aldrig amok, der blev altid ryddet op i tide, når Jytte og Poul Høgh Pedersen, Lars Høghs mor og far, åbnede døren efter hjemkomsten fra sommerhuset.

Sanderumhallen, hvor Lars Høgh og gutterne ofte hang ud. Foto: Martin Kloster

Michael Bang siger, at Lars Høgh var god til al sport. Et født naturtalent, åbenbart. Gutterne rendte rundt oppe i Sanderumhallen ret ofte.

-  Vi hang ud i Sanderumhallen. Lars var jo stort set god til al slags sport. Der var jo ikke den sport, han ikke kunne. Han var på skoleholdet i basketball, i badminton, i fodbold, i håndbold, altså, i det hele. Han var et boldtalent uden lige. Jeg husker, vi skulle spille badminton for første gang, jamen, han slog bare alle og så blev han taget med til et eller andet stævne i Ubberud. Der slog han alle i den turnering også. Men det var fodbolden, der trak hele tiden, nævner Michael Bang.

Hvis det ikke var sport, så var det op på den slovenske Tomos-knallert til fester og den slags med 70'er-håret flagrende bagud i vinden.

- Man kørte rundt til der, hvor man vidste, at forældrene ikke var hjemme eller nogen var ude at rejse i weekenderne. Eller også kørte vi ned i skoven (ved Skovsøren, red.) ved siden af Carlslund, husker Michael Bang, der så næsten alle Lars Høghs junior- og ynglingekampe på hjemmebane dengang, fordi de hele tiden var sammen.

Vi tænkte: 'Hvad fa'en er det for noget?' Han havde et billede hængende af Salvador Dali.

Michael Bang

I spejderhytten ved siden af, var der fester. I spejderhytten traf de Carsten Gørnandt, som også blev venner med Lars Høgh. Carsten Gørnandt husker også Høgh-huset særdeles godt. Her mødtes man.

Lars Høgh fotograferet i 2009. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

- Omdrejningspunktet var deres hus. Så sov man dernede. Der var en genbo over for, der havde  en swimmingpool. Når der var fest om natten, og de ikke var hjemme, så løb man over og hoppede i, husker Carsten Gørnandt.

Problemet en enkelt gang var bare, at husejeren såmænd var hjemme.

Gutterne kunne også drøne ned på det grønne anlæg bag Abels Allé. Lige ved siden af ligger der en bager, som de frekventerede i de årle morgentimer efter hjemmefesterne hos Høgh.

Annonce

Miraklet

Lars Høgh snakkede næsten aldrig om sine fodboldkampe bagefter, husker Michael Bang. Så ville Lars Høgh mentalt bare videre, mener han. Michael Bang kunne køre til Odense Stadion og hente Lars Høgh efter kampene. Det foregik i Høghs røde Volvo Amazon. Bang kørte ham hjem eller de kørte til sommerhuset i Kerteminde.

Det grønne område bag Abels Allé i Sanderum, hvor Lars Høgh kunne drøne rundt på sin knallert med gutterne. Foto: Martin Kloster

- Han skulle have et frirum, mener vennen, og kampen blev ligesom parkeret med det samme efter slutfløjtet.

I Lars Høghs selvbiografi, "Der er antal på alt", der blev udgivet kort før hans død, fortæller Lars Høgh om en vild episode fra sit teenageliv.

Butikstorvet på Abels Allé i Sanderum, hvor Høghen og vennerne kunne gå til bageren efter festerne på Prins Haralds Allé. Foto: Martin Kloster

Sammen med Johnny, en kammerat, hvis knallert Høgh sad bagpå, kørte Johnny simpelthen fra politiet på sin knallert og ind i Sanderum Tørvehave. Da vennen blev pågrebet af ordensmagten, kunne Lars Høgh fra et buskads stå og se til. Det gav ham så dårlig samvittighed, at han gik hen til Odense Politis patrulje og sagde, at han var den anden gut bagpå den knallert. Han hejste det hvide flag og overgav sig.

Her gik Lars Høgh i skole - Sanderumskolen. Foto: Martin Kloster

Der er i sandhed langt fra Sanderum Tørvehave til det frygtindgydende, kæmpemæssige Santiago Bernabeu i Madrid, hvor Lars Høgh reddede OB - og den odenseanske stolthed - i 1994, da OB kunne fabrikere "Miraklet i Madrid" ved at slå selveste Real Madrid 2-0. I Madrid fangede Høghen Los Blancos - de hvide fra Real Madrid - og de overgav sig til ham.

Michael Bang, der senere kom til at arbejde i Lars Høghs fars speditionsfirma, husker, at Lars Høgh på sit ungdomsværelse havde billeder hængende af idolet Suzi Quatro.

Området ved Sanderum Tørvehave, hvor Johnny kørte fra politiet med Høghen bagpå. Foto: Martin Kloster

- Og så var han en af de første, der begyndte at interessere sig for kunst. Vi tænkte: 'Hvad fa'en er det for noget?' Han havde et billede hængende af Salvador Dali. Det havde vi andre slet ikke tænkt på, siger Michael Bang.

Lars Høgh var meget interesseret i musik, husker han.

- Ikke mindst, fordi hans far rejste en del i USA og ofte tog ny musik hjem som vi lyttede intenst til. I Pouls og Jyttes hjem var hele den ene væg i stuen fyldt med plader, og musikken var alt fra jazz til rock. Dette var helt sikkert også grunden til Lars’ store musikinteresse, og han har altid været min kilde til ny musik, siger Michael Bang.

- Han (Poul Høgh Pedersen, red.), tog Rolling Stones med hjem. Så flippede vi helt vildt. Det var helt overklasse, husker Carsten Gørnandt.

Gammelt skolefoto af Lars Høgh. Privatfoto

- Musikken gjorde også, at han sammen med sin svoger, Leif, og vores gamle kollega, Bjarne samt Philip, som er hans kusines mand, begyndte at lave et lille band. De har været flinke til at underholde på mange af vores ferier og til fødselsdage, siger Michael Bang.

Annonce

Guttermand

Ved sin død boede Lars Høgh på Hunderupvej med sin hustru, Tine. De nåede også at bo på Enghavevej. I de helt unge år boede de inde i Store Gråbrødrestræde.

Michael Bang er stadig meget mærket af Lars Høghs dødsfald. Han fælder en tåre i røret.

Høghens Mur på Nature Energy Park dagen efter dødsfaldet. Arkivfoto: Martin Kloster

- Nu bliver jeg ked af det igen. Jeg er stadig i lidt af en boble. Jeg vidste, at der var få dage tilbage, men det kommer man sig ikke lige over. Og så døde han lige på min fødselsdag, det var en dag, hvor vi altid snakkede sammen, fortæller Michael Bang.

Han så sidste gang Lars Høgh 14 dage før, at vennen døde.

Han kalder Lars Høgh et fantastisk menneske.

- Han har altid været et menneske, der var interesseret i den, han snakkede med. Han snakkede med alle og hilste på alle. Han afviste aldrig nogen, hvor jeg nogen gange sagde til ham:  'Hvordan kan du holde det ud. Vi sidder her og spiser på en restaurant, og der kommer 20 mennesker og skal have din autograf?'. Han sagde: 'Det hører jo med til det', siger Michael  Bang.

Det gør kun en ægte guttermand - tager sig tid til andre.

Lars Høgh bisættes fra Sankt Knuds Kirke i Odense tirsdag klokken 14.

Lars Høgh i 1997 - denne gang i rollen som musiker i det lille fritidsband, han var med i. Privatfoto
Lars Høgh debuterer på OB's mandskab i 1977. Her det første interview med den unge målmand, bragt i Fyens Stiftstidende 13. september 1977. Affotografering af avisarkiv
Flaget kom på halv på stadion efter Lars Høghs død. Arkivfoto: Michael Bager
Lars Høgh takker OB's fans i forbindelse med sin sidste hjemmekamp mod Esbjerg i 2000. Han nåede 817 førsteholdskampe for OB. Lars Høgh døde 8. december. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg

Michael Bang har ikke ønsket af få et billede af sig selv i avisen i forbindelse med denne artikel.

Annonce
Dalum Hjallese Avis

De tre mænd her elsker deres "ekstra" hus: - Der er ingen, der tjener penge på det. De penge, vi får ind, bliver brugt

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Erhvervsdrivende har valgt: Bellinge har fået en borgmester

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Håndboldklub vil fastholde deres ungdomsspillere: - Vi skal da ikke bare sætte os tilbage og sige: 'Det går nok'

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

Bager klarede kravet: Men melder fra til EM

Dalum Hjallese Avis

Meget mystisk hul er vendt tilbage til Odense-forstad: Nu skal dykker ned i hullet og sætte en bold i - hvis han kan

Dalum Hjallese Avis

Rekorden blev slået, da aflagte juletræer blev hentet: - Det er helt vildt

Dalum Hjallese Avis

Genbrug er en succes, og de unge er vilde med det: Så nu mangler Kirkens Korshær op mod 10 frivillige

Dalum Hjallese Avis

Ridebane, pool og troldetræer: Gammel proprietærgård i Allerup rummer både luksus og historisk vingesus

Dalum Hjallese Avis

Gratis invitation: Kom i gang med løb

Annonce