Annonce
Dalum Hjallese Avis

Lindas jul anno 2017 - der findes faktisk andre traditioner

Normalt fungerer hun som fiskemester hos Fyns Laksefisk. Her i gang med at indfange hanner og hunner til produktion på lakseriet. Foto: Kristian Isaksen

Vi har bedt nogle af borgerne i syd om at fortælle, hvad jul er for dem - med alt hvad det kan indebære af minder, traditioner, gaver og julemad. Her fortæller fiskemester Linda Bollerup om sit forhold til julen og besynderligheden i at opdage nye traditioner, når man møder nye mennesker

Annonce

Sanderum: Da jeg var barn, stod julen for mig, som en tid med familien. I december bagte jeg julekager sammen med min mor.

Vi bagte blandt andet klejner, som jeg, når jeg selv skal sige det, var ret god til at forme. Jeg har aldrig brudt mig specielt meget om klejner, men det var super hyggeligt at stå i køkkenet sammen med min mor og så vidste jeg, at nu var det for alvor snart jul.

Vi holdt jul i familiens skød det - vil sige - mine forældre, min storebror og jeg og nogle gange var der også bedsteforældre. Vi var aldrig ret mange og det foregik stille og roligt - sådan husker jeg det i hvert fald, men mine forældre vil muligvis huske det anderledes.

Det var en tradition, at juletræet kom ind i stuen om formiddagen 24. december og så pyntede min bror og jeg det sammen med vores far.

Juleaften spiste vi julemad, så bukserne var ved at revne og første juledag spiste vi altid rester - ikke mindst af den store portion risalamande, min mor havde lavet med kærlighed.

Da jeg blev teenager, startede jeg sammen med nogen veninder en tradition om at tage i kirke 24. december om eftermiddagen. Det var virkelig hyggeligt og det var en tradition jeg forsøgte at tage med mig videre ind i mit voksenliv.

I hans familie tog de eksempelvis juletræet ind i stuen og pyntede det længe før 24. december. Helt forkert. De spiste ikke kun andesteg, men kunne også finde på at spise gås, medister eller flæskesteg. Men jeg vænnede mig jo stille og roligt til andre traditioner og fandt ud af, at der var andre måder at holde jul på.

Linda Bollerup i sine unge år. Privatfoto
Annonce

Nye traditioner

Da jeg mødte min daværende mand, oplevede jeg at blive introduceret til andre juletraditioner. Jeg fik rykket ved min opfattelse af, hvordan en rigtig jul var.

I hans familie tog de eksempelvis juletræet ind i stuen og pyntede det længe før 24. december. Helt forkert.

De spiste ikke kun andesteg, men kunne også finde på at spise gås, medister eller flæskesteg. Men jeg vænnede mig jo stille og roligt til andre traditioner og fandt ud af, at der var andre måder at holde jul på.

Da jeg fik børn ændrede julen sig igen. Jeg fik mere lyst til at jule.

Julen blev nu et miks af mine juletraditioner og min mands traditioner. Efterhånden som børnene er blevet ældre, er julen igen blevet sjovere og sjovere.

Nu er børnene seks, otte og 11 år og det er nok så som så med deres tro på nisser og julemand, men jeg har med et smil sagt til dem, at hvis de ikke tror på nissen, så kan de ikke få adventsgaver - så selvfølgelig tror de på både nisser og julemand.

Linda Bollerups første helt eget juletræ. Foto: Linda Bollerup
Annonce

Redefineret jul

Nu er livet igen gået ind i en ny fase for mig og dermed også en ny fase for julen.

Sidste år blev jeg skilt. Heldigvis en fredelig skilsmisse, men når man bliver skilt, skal man i nogen henseender hen og redefinere sig selv og opfinde nye traditioner.

Jeg har erfaret, at de dage, hvor børnene er hos deres far og jeg er alene, de dage er julestemningen også mere eller mindre flyttet ud af huset.

Julestemning for mig hænger helt klart sammen med, da jeg selv var barn eller nu med mine egne børn. Da tiden med hastige skridt nærmede sig december, drøftede min eksmand og jeg, hvordan og hvor henne julen skulle foregå i 2017.

Vi blev enige om at holde jul sammen. Bare os fem og med mange af de samme traditioner, som fra før vi blev skilt.

Det betyder meget for børnene, at vi holder jul sammen, men det er samtidig vigtigt, at vi som voksne mennesker, har lyst til det, så der er en god stemning juleaften.

Så Lindas jul anno 2017 er far, mor og tre børn sammen. Hvordan julen ser ud i 2018 og fremadrettet er der ingen, der kan spå om. Det kan være, at der skal opfindes helt nye traditioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

Højbys haller er overbelagte: - Det er jo ikke meningen, at vi skal sende børnene til Rolfsted en kold decemberaften

Annonce