Sanderum: Der blev både ændret farve på rødkål, leget med kuglebaner og arbejdet med magneter, da børnehuset Dragen 1. april markerede startskuddet på et kæmpemæssigt efteruddannelsesprojekt, som skal vække kommunens børnehave-, vuggestue- og dagplejebørns interesse for naturvidenskab.
Projektet er støttet af en donation på hele 5,7 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, og det indebærer efteruddannelse af i alt 2300 kommunale dagplejere, pædagoger og pædagogmedhjælpere, så de kan understøtte børns lyst til at udforske natur og teknologi.
Det er UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, der skal stå for at få fyldt pædagogernes naturvidenskabelige rygsække op.
- Børn er af natur parate til at bruge deres hænder og sanser til at udforske verden, men for at børnene kan bruge eksperimenterne til at udvikle erfaringer med naturfag og teknologi, som kan bruges videre, er der brug for dygtige og parate voksne, som kan skabe en tryg og spændende ramme for børnenes hverdag, siger docent i naturfagsdidaktik hos UCL Morten Rask Petersen.
Hele projektet kommer til at løbe over en treårig periode og har fået overskriften ”Science og teknologi i børnehøjde”.
Nationalt og internationalt potentiale
På sigt kommer erfaringerne fra Odense også børn i andre kommuner til gavn. UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole følger nemlig projektet med forskning, der i sidste ende kan resultere i ændringer i pædagogernes uddannelse.
- Vi forventer, at projektet i Odense både har et nationalt potentiale i forhold til uddannelse og efteruddannelse af pædagoger, samt at det vil skabe forskningsresultater med internationalt potentiale, siger Morten Rask Petersen.
For at børnene kan bruge eksperimenterne til at udvikle erfaringer med naturfag og teknologi, som kan bruges videre, er der brug for dygtige og parate voksne.