Annonce
Dalum Hjallese Avis

Nyt hemmeligt åndehul i byen: To nye søer til gavn for dyr og mennesker

Det grønne område ligger lige syd for Elsesmindevej og  går langs Kløvermosevej hen til tunellen under ringvejen. Der bliver ikke sået eller plantet på den nyopgravede jord ved de nye søer. Tiden vil vise, hvilke planter, der vil så sig selv på stedet. Foto: Stine Jessen Jensen
Odense Kommune har gravet to nye søer ud på Eksercermarken ved haveforeningerne Rosenbækken og Roerskov. Området skal blive nye levesteder for planter og dyr og være til glæde for beboere og folk på cykelture gennem området.

Odense: Et helt tyndt lag is funkler i den lavthængende decembersol og spejler en dyb blå og næsten skyfri himmel. På den modsatte side af søen snor en netop anlagt sti sig omkring en bakke og høje gamle træer lyser op hist og her. Det lille område Eksercermarken på grænsen mellem Bolbro og Sanderum er godt på vej til at blive et nyt  grønt åndehul for områdets beboere og dem, der ellers måtte lægge vejen forbi.

Indtil for nylig var Eksercermarken, der er ejet af Odense Kommune, et indhegne om råde med langt græs, en del buske, træer og krat, men for et par måneder siden rullede store entreprenørmaskiner ind på området og ændrede det radikalt.

Der er nu udgravet to nye søer - den ene kan måske bedst betegnes som et vandhul - og der er anlagt stier og en bakke og et par høje med den overskydende jord. Der er desuden fældet krat og træer, så der er blevet mere lyst og åbent.

Annonce

Større biodiversitet

Herfra er det så op til naturen selv at gøre resten af arbejdet, og forhåbentlig give plads til en mangfoldighed af urter og insekter, forklarer Bo Seidelin Hune, der er landskabsarkitekt i Odense Kommune.

Det er nemlig ikke meningen, at kommunen vil forstyrre så meget mere i området, oplyser han, og tilføjer, at ændringerne i området tjener flere formål.

Dels hjælper søerne med at kontrollere det vand, der ellers flere gange har oversvømmet cykelstien, som afgrænser området mod haveforeningen Havebækken, og dels er det et led i konkurrencen Danmarks Vildeste Kommune - den landsdækkende bevægelse mod større biodiversitet i kommunerne. En konkurrence som også Odense Kommune deltager i.

- Udgravningen af søerne ved Eksercermarken er et lille projekt, der rykker Odense Kommune i den rigtige retning i forhold til biodiversitet. Det er ikke et område, der kan redde sjældne arter, og det bliver måske heller ikke et udflugtsmål i sig selv, men det kan forhåbentlig skabe glæde for borgerne i området, og for dem der kommer cyklende forbi. Et godt sted at tage en pause på cykelturen måske, siger Bo Seidelin Hune, mens han viser rundt på de nyanlagte stier.

Udgravningen af søerne ved Eksercermarken er et lille projekt, der rykker Odense Kommune i den rigtige retning i forhold til biodiversitet. Det er ikke et område, der kan redde sjældne arter,

Bo Seidelin Hune, landskabsarkitekt Odense Kommune

Landskabsarkitekten er spændt på, hvilke vækster, der vil så sig selv på den nyopgravede jord omkring søerne, og hvilke dyr, der vil bo i søen, der har fået flade skråninger, så eksempelvis padder vil finde det attraktivt at slå sig ned.

De fældede bøge- og birketræer og pilekrattet er ikke fjernet, men har fået lov at ligge i stakke på området, hvor det langsomt vil rådne og skabe levesteder for insekter.

- Det primære formål er at skabe et sted med mulighed for øget biodiversitet og et rekreativt område for borgerne, men Eksercermarken er også et område, hvor vi som kommunen kan øve os og se, hvordan noget udvikler sig, når vi lader det være. Vi vil også erfare, hvordan borgerne reagerer på sådan et område,  siger Bo Seidelin Hune, og forklarer, hvordan kommunen har informeret beboerne i kolonihaverne om projektet fra begyndelsen.

- For det kan virke voldsomt, når de store maskiner rykker ind, og vi har jo også fældet en del. Men foreløbig har vi ikke fået klager, bemærker han.

En bygning fra tiden, hvor Eksercermarken tilhørte Vandcenter Syd, der stadig har en grundvandsboring i området. Den kan måske komme i brug i forbindelse med et naturformidlingsprojekt, siger Bo Seidelin Hune, landskabsarkitekt i Odense Kommune. Bolbro/Sanderum
Annonce

Vandcenter Syd

Inden Odense Kommune overtog Eksercermarken for fem år siden, tilhørte det Vandcenter Syd, der i mange år har pumpet drikkevand op fra undergrunden på stedet og stadig gør det.

Som et levn er der i området et par mindre bygninger, og et lille pumpehus, der i byggestil minder lidt om en havepavillon.

Huset står nu forfaldent hen, men kan måske få nyt liv i forbindelse med projektet, siger Bo Seidelin Hune.

Præcis hvordan er endnu lidt usikkert, men en mulighed er, at det kan spille en rolle i forbindelse med et projekt om bier. Det kan også bruges til naturformidling, siger landskabsarkitekten.

En del større gamle træer har fået lov at blive stående og skabe karakter i området, der grænser op til Kløvermosevej og Elsesmindevej. Foto: Stine Jessen Jensen
Annonce
Dalum Hjallese Avis

De tre mænd her elsker deres "ekstra" hus: - Der er ingen, der tjener penge på det. De penge, vi får ind, bliver brugt

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Erhvervsdrivende har valgt: Bellinge har fået en borgmester

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Håndboldklub vil fastholde deres ungdomsspillere: - Vi skal da ikke bare sætte os tilbage og sige: 'Det går nok'

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

Bager klarede kravet: Men melder fra til EM

Dalum Hjallese Avis

Meget mystisk hul er vendt tilbage til Odense-forstad: Nu skal dykker ned i hullet og sætte en bold i - hvis han kan

Dalum Hjallese Avis

Rekorden blev slået, da aflagte juletræer blev hentet: - Det er helt vildt

Dalum Hjallese Avis

Genbrug er en succes, og de unge er vilde med det: Så nu mangler Kirkens Korshær op mod 10 frivillige

Dalum Hjallese Avis

Ridebane, pool og troldetræer: Gammel proprietærgård i Allerup rummer både luksus og historisk vingesus

Dalum Hjallese Avis

Gratis invitation: Kom i gang med løb

Annonce