Annonce
Dalum Hjallese Avis

Odderen har indtaget Odense Å: - Man kan godt bruge det som en slags indikator for, at vores vandløb har fået det bedre

Det kan være svært at spotte en levende odder ude i naturen i dagsys, derfor leder man efter odderspor, for at kunne konstatere om et område er positivt for oddere. De her oddere er fotograferet i en zoo. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Lige nu er Miljøstyrelsen i gang med en odderovervågning i hele Danmark, og flere steder langs Odense Å, er der allerede fundet tydelige tegn på rovdyret. Og det er godt nyt.

Odense: Odderne er så småt ved at indfinde sig flere forskellige steder på Fyn, og hvis man er heldig, kan man finde tegn på oddernes levevis flere steder langs Odense Å.

Miljøstyrelsen Fyn har overvåget oddere på hele Fyn gennem hele marts og fortsætter indtil slutningen af april. Faktisk er det fem år siden, at man sidst har lavet denne type overvågning af oddere.

Biolog ved Miljøstyrelsen, Jonas Hansen, fortæller, at man har gennemført odderovervågning på Fyn i 2004, 2011 og senest i 2017.

Annonce

- De første gange vi overvågede oddere på Fyn, var det en ren ørkenvandring, der var ingenting, så der fik vi gået mange kilometer uden at finde noget, siger Jonas Hansen.

Jonas Hansen er én af de biologer fra Miljøstyrelsen som overvåger oddere. Han følger en såkaldt teknisk anvisning, som alle der overvåger oddere skal følge. Foto: Julie Elze

Positive tegn

I 2017 viste odderovervågningen en stor fremgang i antallet af oddere på Fyn, og når den nuværende overvågning er færdig, satser Jonas Hansen på, at det meste af Fyn og noget af Langeland vil være positive for odder-spor.

På en regnfuld formiddag viser Jonas Hansen, hvordan man normalt afsøger et område for oddere, når man som biolog er udsendt af Miljøstyrelsen.

- Der er en såkaldt teknisk anvisning, som vi alle skal følge, sådan at afsøgningen af oddere foregår på samme måde over hele Danmark, siger Jonas Hansen.

Man kigger efter spor i form af ekskrementer og fodspor, for at kunne sige om et område er positivt for oddere eller ej.

I dag foregår afsøgningen ved Borreby, hvor Odense Å løber igennem, første kig på ruten er under en vejbro, hvor der er lavet en såkaldt odderpassage af beton, så odderne ikke løber over vejen og risikerer at blive kørt ned.

Jonas kravler ned af den stejle mudrede skrænt og kigger ind under broen og kan konstatere, at der er efterladt nogle ekskrementer fra en odder, der bedst kan beskrives som nogle sorte klatter.

- Hvis det havde været en reel afsøgning, skulle man tage et billede af ekskrementerne og skrive en kort note dertil, fortæller Jonas Hansen.

Kig efter odderspor

Der er fundet tegn på oddere langs det meste af Odense Å både i byen og på landet.

Hvis man skal på jagt efter odderspor, skal man sikre sig, at man går ind på et offentligt sted eller spørge lodsejerne om lov til at gå på deres grund.

Man kan kigge efter spor i krat, langs åen og under vejbroer.

Ekskrementerne lugter af moskus og er sorte og klattede, når de er friske og grålige, når de er ældre.

Fodsporene har en stor trædepude med fem tæer.

Annonce

Ingen trusler

Odderen har ingen naturlige fjender. Det der kan slå odderen ihjel, er menneskers handlinger, så når en odder dør, er det ofte fordi den bliver kørt ihjel i trafikken.

Jonas Hansen fortæller, at odderen er et stort og robust rovdyr, og den oftest lever der, hvor der er fred, ro og føde.

- Man kan godt bruge det stigende antal oddere som en slags indikator for, at vores vandløb har fået det bedre, siger Jonas Hansen.

Odderen er nemlig der, hvor der er fisk, og fiskene er kun i vandløbene, hvis der er gode forhold. Så når man skal lede efter odder spor, skal man tænke som en fisker, fortæller Jonas Hansen.

Turen går videre langs åen, og Jonas Hansen kigger nøje på jordbankerne ned til åen for at finde fodspor, for odderen er nemlig doven og går oftest i vandet der, hvor det er nemmest.

- Det er godt at kigge, hvor der er sving i å eller vandløb, for der er fiskene, siger Jonas Hansen.

I 1967 blev odderen fredet, men den er stadig meget sky, selvom den ikke længere bliver jaget. Jonas Hansen fortæller, at man skal være meget heldig, hvis man skal se en levende odder.

- De er primært nataktive. Så man skal stå tidligt op eller gå sent i seng for at se en levende odder. Ellers skal man sætte et vildtkamera op, det er sådan folk normalt får dem at se, fortæller Jonas Hansen.

Denne odderovervågning foregår i et Natura 2000 område, som er et område, der er udpeget til at være særlig værdifuld nautur. Foto: Julie Elze
Annonce

Fremgang i Danmark

En odderovervågning foregår indenfor kvadrater på 10 x 10 kilometer, da odderen faktisk er et ekstremt aktivt dyr som kan bevæge sig op til 10 kilometer på én gang.

Jonas Hansen fortæller, at så snart en af de udsendte biologer har fundet tegn på odderen kan de erklære et kvadrat for positiv for oddere.

Han kan følge med i fremgangen af odderovervågningen på sin telefon, hvor han allerede nu kan se mange positive kvadrater på det meste af Fyn.

Det ser også ud til, at odderen bliver fundet over det meste af Jylland, og så glæder Jonas sig til at se udbredelsen på Sjælland, som hidtil ikke har været så stor som i de andre landsdele.

- Vi kan allerede se en masse nye fund som ikke har været registreret tidligere. Så det er faktisk et meget godt værktøj til at holde styr på fremdriften, siger Jonas Hansen.

Odderen

Fra snudespids til halespids måler en voksen odder cirka 100-130 cm og vejer cirka 6-11 kg (hanner), 5-8 kg (hunner).

Som en tilpasning til livet i vand har odderen svømmehud mellem tæerne, og kroppen er lang og strømlinet. Både ører og næsebor kan lukkes, når dyret dykker, og pelsens gråbrune underuld er isolerende og vandskyende.

Det flade hoved med de lange knurhår omkring snuden og den kraftige hals, der næsten går i ét med kroppen, er typiske kendetegn ved odderen. Men arten kan også kendes på den let affladede hale.

Odderen lever især af fisk som aborre, ål, karpe og ålekvabber. Fisk i størrelsen 10-15 cm foretrækkes.

Odderen var i slutningen af 1950'erne udbredt i det meste af Danmark. En undersøgelse i 1980 viste, at den danske bestand var gået drastisk tilbage og der blev iværksat en række forvaltningsmæssige tiltag. Bestandsudviklingen har siden været positiv og odderen lever nu i store dele af Jylland og i Vestsjælland.

Odderen lever i tilknytning til både stillestående og rindende vand, salt- og ferskvand. Uforstyrrede vandløb, søer, moser og fjordområder, med gode skjulmuligheder i form af vegetation, er oplagte levesteder.

Da odderen er nataktiv opholder den sig om dagen i en hule i brinken, under trærødder eller under buske. Det er derfor meget sjældent at se en odder.

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Line er sprunget ud som bæredygtig blomsterbonde i udkanten af Odense: - Jeg havde egentlig forestillet mig, at folk ville synes, jeg var småtosset

Annonce
Dalum Hjallese Avis

En tatovering hjalp Maria til at bearbejde sorgen over sin dødfødte datter: - Lige så snart, jeg kan mærke nålen på min krop, løser det op for noget

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Søren her er en af mændene bag syv nye infotavler i lille landsby

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

Nyt stort byggemarked åbner snart i Odense

Dalum Hjallese Avis

600 var til infomøde om stort boligbyggeri på Dalum Papirfabrik: Nu melder mægleren om pæn interesse for både at leje og købe

Dalum Hjallese Avis

Odense Zoo har mistet en legende: Verdens ældste pingvin er død - men gode, gamle Olde bliver hængende i haven

Dalum Hjallese Avis

Her bliver man aldrig for gammel til at lære at lave et rullefald: Kampkunst-forening har startet seniorhold - alderspræsidenten er 89 år

Dalum Hjallese Avis

Billetsalget til årets H.C. Andersen Festspil er begyndt

Dalum Hjallese Avis

Startdato for Odenses nye busnet er fundet: Nogle ruter tyvstarter og nedlægges før alle andre

Annonce