Annonce
Dalum Hjallese Avis

Søren her er en af mændene bag syv nye infotavler i lille landsby

Poul Søren Kjærsgaard har boet i Brændekilde et par årtier og kender byen. Han er en af mændene bag nogle nye infotavler i byen. Foto: Martin Kloster
I Brændekilde er syv infotavler om nogle af byens kendeste navne og bygninger blevet sat op. Meningen er at gøre folk klogere på landsbyen.

Brændekilde: I Brændekilde er de så at sige brændt varme på nogle info-tavler.

For i den forgangne weekend blev syv info-tavler i landsbyen præsenteret for offentligheden. Det drejer sig om tre infotavler om tre personer født i Brændekilde - sprogforskeren Rasmus Rask, maleren H. A. Brendekilde og politikeren Aksel Larsen - og om fire betydningsfulde bygninger i byen. Det er Askhøj, en af Fyns ældste sulegårde, kirken, Rytterskolen fra 1722 samt forsamlingshuset fra 1901.

Det fortæller Poul Søren Kjærsgaard, der er en af initiativtagerne - og projektleder - bag tavlerne.

Annonce

- Det har måske ligget i luften i lang tid. Men det startede for to-tre år siden, hvor der var en rapport (lavet af en arkitekt, red.), der blev lavet om landsbyerne her. Der blev der sat et prædikat på dem. Brændekilde fik prædikatet 'kulturlandsby', siger Poul Søren Kjærsgaard.

Der fødtes idéen så om nogle infotavler og en forening, Landsbyforeningen Brændekilde, der blev stiftet i foråret 2019. Og der blev sendt en ansøgning ind til kommunen i håbet om at få en bevilling til skiltene, fortæller Poul Søren Kjærsgaard.

- Det er for at få historien om Brændekilde frem, fordi det er en lidt usædvanlig landsby. Det er det, fordi der er nogle kendte mennesker, der er født her. Og der er også nogle bygninger, der er lidt usædvanlige. Det er for at markere historien og samle det. Selvfølgelig kan man google sig frem til meget, men der er også nogle ting, du ikke kan google, siger Poul Søren Kjærsgaard, der til hjemmesiden bag tavlerne har talt med en tidligere lærer på Rytterskolen i byen.

Her ses infotavlen ved Akshøj, der endnu ikke er pakket ud. Via en qr-kode kan du læse mere om stedet på din telefon. Foto: Martin Kloster

Lydfilen er klippet sammen og lagt på siden. Der er også videoklip og billeder.

Alene Rytterskolen i byen fylder i år 300 år. Askhøj er en anden markant bygning. Den er fredet og er blevet istandsat, efter nærmest at have lignet en ruin, fortæller Poul Søren Kjærsgaard. Det er godt at være stolt af noget, og man må gerne hylde sine helte og betydningsfulde bygninger, mener han.

- Den går tilbage til Christian 4.'s tid. Hans svigermor har formentlig ejet den, siger Poul Søren Kjærsgaard, der viser avisen et par af den endnu indpakkede infotavlerne i byen - før præsentationen af dem fandt sted.

Inspiration fra Spanien

Poul Søren Kjærsgaard fik idéen til infotavlerne fra sin tid i Spanien, hvor han arbejdede nogle år. Han har selv boet i landsbyen de sidste godt 25 år, og han er tidligere universitetslektor med fransk som speciale.

Her ses infotavlen ved Akshøj, der endnu ikke er pakket ud. Foto: Martin Kloster

På infotavlerne, hvis tekst Poul Søren Kjærsgaard har forfattet og også oversat til engelsk, tysk og fransk, er der en qr-kode, som du kan åbne med din mobil og læse mere om stedet eller personen.

Det er for at få historien om Brændekilde frem, fordi det er en lidt usædvanlig landsby. Det er det, fordi der er nogle kendte mennesker, der er født her.

Poul Søren Kjærsgaard

Både Rasmus Rask og H.A. Brendekilde er allerede blevet hædret på to af de i alt 38 mindetavler på Odense Rådhus. En høj andel i forhold til landsbyens andel af befolkning i Odense Kommune, mener Poul Søren Kjærsgaard.

Særligt Hans Andersen Brendekilde er kendt for sit maleri "Udslidt", der viser en gammel mand, der er faldet om på en mark - som udslidt.

Den kommunale bevilling har været på 100.000 kroner, fortæller Poul Søren Kjærsgaard. Pengene er gået til selve tavlerne, en hjemmeside og qr-koderne og så til honorarer for arbejdet, forklarer han.

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Line er sprunget ud som bæredygtig blomsterbonde i udkanten af Odense: - Jeg havde egentlig forestillet mig, at folk ville synes, jeg var småtosset

Annonce
Dalum Hjallese Avis

En tatovering hjalp Maria til at bearbejde sorgen over sin dødfødte datter: - Lige så snart, jeg kan mærke nålen på min krop, løser det op for noget

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Søren her er en af mændene bag syv nye infotavler i lille landsby

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

Nyt stort byggemarked åbner snart i Odense

Dalum Hjallese Avis

600 var til infomøde om stort boligbyggeri på Dalum Papirfabrik: Nu melder mægleren om pæn interesse for både at leje og købe

Dalum Hjallese Avis

Odense Zoo har mistet en legende: Verdens ældste pingvin er død - men gode, gamle Olde bliver hængende i haven

Dalum Hjallese Avis

Her bliver man aldrig for gammel til at lære at lave et rullefald: Kampkunst-forening har startet seniorhold - alderspræsidenten er 89 år

Dalum Hjallese Avis

Billetsalget til årets H.C. Andersen Festspil er begyndt

Dalum Hjallese Avis

Startdato for Odenses nye busnet er fundet: Nogle ruter tyvstarter og nedlægges før alle andre

Annonce