Annonce
Dalum Hjallese Avis

Skt. Klemens: Skabt af stædige statsbaner og en romersk pave

Sct. Clemens Kilde, som den ligger der hensunket i jorden. Foto: Kristian Isaksen
Ingen anden bydel i Odense har en historie, som bare tilnærmelsesvis ligner den, Skt. Klemens bærer rundt på. Vi har ganske kort ridset baggrunden op - og tilsat en lille kildefortælling.
Annonce

Skt. Klemens: Når man kommer langvejsfra og slår sig ned i Odense, er der mange ting, man lige skal gøres fortrolig med, før man kan færdes i Fyns største by.

Man skal ikke kaste om sig med ordet mølle. At vaske en person med en snebold kaldes at sule. Brunsviger er nationalret og udtales med et hårdt å. Brrån(!)sviger - eller bare brånner.

Gud forbyde det, hvis man siger bruuunsviger. Så grænser man til at være retarderet.

Når man arbejder, hvor jeg gør - kommer ud i forstæderne, mærker mulden under kondiskoene og fornemmer den ånd, der hersker i de forskellige egne - så finder man også ud af, at der er forskel på bydele. At Bullerup og Agedrup bestemt ikke er en og samme by.

Det er Skt. Klemens og Stenløse heller ikke.

De færreste sætter sig dog ind i, hvordan tingene hænger sammen. Men det har jeg gjort.

For Stenløse og Skt. Klemens burde leve under samme navn, når man helt kynisk koger det ned til geografien og sier følelserne fra.

Havde det ikke været for en pave i Rom og en togstation på Sjælland, så ville Skt. Klemens da formentligt også have heddet Stenløse i dag - eller noget ganske andet.

Man kan ikke drikke af den, men man kan knase lidt blade imellem tænderne, hvis det skulle friste. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Sct. Clemens

Uden at kende historien bag alle Odenses områder, så må Skt. Klemens være én af de absolut yngste. Byen blev født i 1906. En ganske spøjs anekdote danner baggrund for oprindelsen.

Jernbanen fra Odense til Faaborg skulle indvies og på ruten lå stoppet Stenløse - ganske vist en halv kilometer vest for landsbyen.

På Sjælland lå dog allerede en Stenløse Station og det kunne statsbanerne ikke kapere. Sæt nu, at lokoføreren misforstod køreplanen fra Frederikssund og endte i en flække syd for Odense.

En fejltagelse, der vist bare ventede på at ske.

Et nyt navn måtte i brug. Der blev skævet imod det religiøse islæt. Kirken. Den var helliget Sct. Clemens. En gammel romersk pave.

Ja, faktisk er den af en nyere pave i et brev fra 1291 til Odenses biskop ligefrem blevet kaldt Sct. Clemens Kirke.

Så det døbte man stationen, men fordanskede navnet fra latin med en udskiftning af to c'er, der blev til to k'er.

Den lille bebyggelse, der lå ved stationen voksede sig større og større.

Til sidst voksede den ind i Stenløse.

Annonce

Kilden

I 1954 lukkede stationen, men navnet hang ved. Og Skt. Klemens var faktisk blevet større end Stenløse.

Sjovt nok hører man aldrig kirken omtalt som Sct. Clemens Kirke. Det er bare Stenløse Kirke. Så resterne af det, der har givet Skt. Klemens sit navn, er ingen rigtigt bevidste om.

Selv kilden - Sct. Clemens hellige kilde - er udtørret og dens sørgelige rester ligger gemt væk imellem parcelhuse på Møllevej.

Siden 1966 har det lille, uanseelige stykke jord været fredet. Selvom man skal lede længe efter vand, så kan historien godt tåle at blive genopfrisket.

I 1700-tallet var kilden lidt af en magnet.

Borgere i Stenløse Sogn valfartede til - især sankthansaften, når der var kildemarked. Man bragte syge børn til kilden og vaskede dem omkring øjnene med det hellige vand.

Til kildemarkedet serverede kildekonerne, Marie og Mette, kildevand til de syge til 2 ører per kop og kildekaffe til de øvrige gæster. I slutningen af 1800-tallet satte byens nye herredsfoged en stopper for markederne, da han mente, at byens unge drak andre og stærkere sager end blot kildevand.

Det eneste bevis på, at der nogensinde har rislet drikkebart vand igennem her, er det tykke lag kildekalk - som så også er et vidnesbyrd om, hvor gammel kilden er.

En sten for at markere, hvor vi er. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce