Annonce
Dalum Hjallese Avis

Smede fra Sanderum får ny millionordre: Skal svejse samtlige skure til letbanens stationer

Den familieejede virksomhed Dalum Smede i Odense skal levere skurene til Odense Letbane. Virksomheden har også leveret til Århus Letbane, og de er især stolte over at skulle levere til deres egen by. Foto: Sugi Thiru

Efter at have bygget læskurene til Århus' letbanes stationer gentager Sanderum Smede- og Maskinværksted succesen i Odense. Før jul landede firmaet en ny millionordre, og produktionen af de i alt 96 skure til den kommende letbane giver travlhed, sorte tal på bundlinjen og flere håndværkere i Odense-værkstedet.

Annonce

- Prøv at lægge mærke til, at der ikke er nogen skruer i. Det ser godt ud uden alle de skruer, siger Vivi Larsen.

Hun er konstitueret direktør i Sanderum Smede- og Maskinværksted, hvor hun viser rundt i en mindre værkstedshal. Den indeholder et glimt af, hvordan bybilledet i Odense kommer til at se ud, når grave- og vejarbejde bliver erstattet af spor, letbanetog - og smedenes hjertebarn, et læskur til letbanens perroner, som står i en demoversion midt på gulvet.

Odense-virksomheden skal producere i alt 96 af slagsen i det kommende år. Læskurene til Århus' letbane blev sidste år sendt fra Sanderum til den jyske hovedstad, og nu er turen kommet til Odense, hvor en ny, tocifret millionordne er tikket ind fra letbanens transportleverandører, spanske Comsa S.A.U.

- Der er virkelig noget prestige i at få lov til at lave det her. Og vi var blevet så skuffede, hvis ikke vi også fik lov at lave skurene her i Odense. Det havde været kedeligt, når nu vi har fået lov til at lave dem i Århus, siger Vivi Larsen.

De manglende skruer, hun taler om, skal være med til at give skurets rustfrie jern-teknikboks æstetik. Derudover består læskuret af en lystavle med teksten Odense Banegård Center, træbænke og vægge af hærdet og lamineret glas, der skal sikre, at det ikke kan knuses af hærværksmagere.

- Der er virkelig noget prestige i at få lov til at lave det her. Og vi var blevet så skuffede, hvis ikke vi også fik lov at lave skurene her i Odense.

- Vivi Larsen, konstitueret direktør i Sanderum Smede- og Maskinværksted

Millionordre til Sanderum-smede

Sanderum Smede- og Maskinværksted skal for et tocifret millionbeløb fremstille i alt 96 læskure til Odenses kommende letbane.

Virksomheden har tidligere leveret skure til Århus' letbane og er den eneste danske virksomhed bag disse letbane-læskure.

Det har givet virksomheden mulighed for at ansætte flere medarbejdere, herunder lærlinge, og de er nu oppe på 31 mod 15 før Århus-ordren.

Smedene i Sanderum skal samtidig levere vejledende logoer til samtlige 26 letbaneperroner i Odense.

Til læskurene, som Sanderum Smede- og Maskinværksted leverer til Odense Letbane, er der brugt rustfrit jern. Det skyldes, at der skal være mulighed for at salte på vejen, uden det kan ses på jernet - en erfaring, smedene har gjort fra deres levering til letbanen i Århus. Foto: Sugi Thiru
Annonce

Landets eneste leverandør

Selv om smedene fra Sanderum ikke selv har designet skurene, bliver der kræset for det udtryk, som de i sidste ende kommer til at lægge navn til. På den måde kan de forhåbentlig fortsætte som landets eneste leverandører af letbanelæskure og gøre travlheden i værkstedet til hverdag.

- Det betyder, at vi ved, hvad vi skal lave det næste år. Jeg går ikke rundt og tænker "hvad skal jeg mon lave i næste uge?". Hvis vi kan løfte denne opgave, håber vi også, at det fører til andre store opgaver. Vi får vel en letbane mere, siger medejer af virksomheden Peter Larsen og smiler.

Han har tidligere fortalt til Fyens Stiftstidende, at Århus-ordren skubbede økonomien i den rigtige retning efter et par hårde år oven på finanskrisen i den snart 70 år gamle familievirksomhed. Bidraget til letbanebyggeriet i Odense, der blev underskrevet i december 2018, vil således også skinne positivt igennem i regnskabet.

- Vi har haft underskud tidligere, men det er vendt igen. Vi vidste godt, at det ville komme, så vi har heller ikke villet af med vores folk. Vi har gjort vores firma klar til ordrerne, og vi har brugt penge på at omstille os, forklarer Vivi og Peter Larsen, der samtidig har ansat 10 ekstra mand til læskur-produktionens runde to - herunder flere lærlinge.

Vivi Larsen (tv.) er konstitueret direktør i familievirksomheden Sanderum Smede- og Maskinværksted. Her skal det sidste læskur til Odense Letbane stå klar i december 2019, og der er hevet ekstra håndværkerhjælp ind i værkstedet for at kunne nå deadline. Foto: Sugi Thiru
Annonce

Foretrækker det lokale

Da skurene til Århus' letbane skulle laves, var Sanderum Smede- og Maskinværksted nødt til at hente en del af den midlertidige arbejdskraft fra Polen. I denne omgang er alle nye medarbejdere lokale, ligesom virksomheden bestræber sig på at bruge lokale underleverandører.

- Det synes jeg bare, man skal. Jeg synes, mange bruger for lidt lokalt, siger Peter Larsen.

Staben i Sanderum består derfor af 31 mand mod 15, før leverancen til Århus kom i stand.

Der er samtidig tikket en sideordre ind. Udover læskurene til Odenses stationer skal Sanderum Smede- og Maskinværksted levere vejledende logoer, som de gule, man kender fra busstoppesteder, med et motiv på.

Teknikboksene til letbaneskurene, som bliver lavet i værkstedet her, er den mest komplicerede del af produktionen. Derfor får Sanderum-smedene dem i hus som det første. Foto: Sugi Thiru
Peter Larsen er medejer af den snart 70 år gamle familievirksomhed Sanderum Smede- og Maskinværksted. Han er stolt af, at virksomheden har fået fat i en vigtig ordre i hjembyen Odense. Foto: Sugi Thiru
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce