Annonce
Dalum Hjallese Avis

Sport skal først og fremmest være sjovt: Hos Red Starlings er fodbold en leg

Red Starlings træner hver tirsdag og torsdag på Røde Stjernes fodboldbaner på hjørnet af Kløvermosevej og Falen. Holdsammensætningen er forskellig fra gang til gang afhængig af, hvem der dukker op. Foto: Lisbeth Helbo
Siden april har fodboldglade børn trænet to gange om ugen på Røde Stjernes baner ved Falen i Odense.

Det er torsdag eftermiddag, og klokken slår fire om få minutter. Røde Stjernes fodboldbaner ved Falen i Odense summer af forventningsfulde børn, der skal til at spille fodbold på en af efterårets flotteste solskinsdage.

Der er lidt spredt fægtning blandt poderne. Nogle er omklædt og klar til at sparke bold, mens andre lige skal have sat låg på drikkedunken eller skifte fodtøj. Alle har de det fælles mål, at de skal være klar, når trænerteamet Jack Tipsmark Tornøe Knudsen og Michael Porsmose Christensen skyder træningen i gang om få minutter.

Da klokken slår fire, kalder Jack børnene sammen, mens Michael går i gang med at finde neongrønne T-shirts frem.

Annonce

- Okay. Dagens opvarmning er ståtrold. Det går jeg ud fra, de fleste kender. Til det skal vi bruge fire fangevogtere. Hvem melder sig frivilligt? spørger Jack.

Han får lynhurtigt fundet fire fangevogtere, og opvarmningen går i gang. Der bliver grinet, lejet og sparket fodbolde mellem benene på de børn, der er blevet taget af fangevogterne. Hvis et barn mangler at blive sat fri, hjælper Jack og Michael med at løse situationen. Der er tale om fodboldtræning, men det ligner mest af alt en sjov lej, og det er der ifølge Jack en ganske god forklaring på.

- Da jeg skulle finde et træningstilbud til mine drenge, erfarede jeg, at mange af klubberne er meget resultatorienterede. Der er fokus på at finde den næste Messi, mens glæden ved fodbold som sportsgren efter min mening er gledet for meget i baggrunden. Fodbold må gerne være seriøst, men det skal altså også være sjovt og ikke mindst inkluderende. Det var svært at finde et tilbud, der matchede den tilgang. Derfor valgte jeg at starte et nyt træningshold i april i år. Det hedder i øvrigt Red Starlings, fordi vi har været så heldige at få lov at spille på Røde Stjernes baner, forklarer Jack.

Red Starlings

Trænger to gange om ugen. Tirsdag og torsdag på Røde Stjernes baner på Falen ved Kløvermosevej.

Træningen for Red Starlings har været i gang siden foråret, og på den korte tid har holdet oplevet overvældende opbakning. Holdet startede med en håndfuld børn til træningen. Nu er de oppe på over 30, og til hver træning er der nye ansigter.

Da Jack Tipsmark Tornøe Knudsen søgte efter en egnet fodboldbane, løb han panden mod en mur, for han har ikke dannet en forening. Det besværliggjorde projektet lidt, men heldigvis mødte han stor opbakning fra Martin Vinther Olesen og bestyrelsen i Røde Stjerne. Klubben har ikke selv børnehold. Derfor gav det rigtig god mening at finde fælles fodslag.

Vil du vide mere om træningstiderne for Red Starlings, kan du melde dig ind i gruppen ”Børnefodbold i Røde Stjerne” på Facebook.

Tæller ikke nederlagene

Han fik hurtigt Michael med om bord som hjælpetræner. Begge har de en god portion erfaring. Jack har spillet på flere af byens fodboldhold, mens Michael har en fortid som professionel fodboldspiller i blandt andet OB, Hobro IK og FC Vestsjælland. Træningsformen står i skærende kontrast til den fodboldkultur, han kommer fra.

- Jeg har savnet et alternativ til klubberne, hvor der er fokus på præstation. Der er træningen tit strømlinet, og man sorterer ret tidligt efter talent. Det er fint, men det kan risikere at tage lysten fra børnene. Det er ærgerligt, for det skal altså også handle om at have det sjovt. Derfor fokuserer vi heller ikke så meget på at spille kampe. Vi sparker hellere bolde over et hegn eller over overliggeren, siger Michael.

Da opvarmningen med ståtrold er færdig, bliver træningens næste øvelse netop boldleg. Der er mange børn, så der bliver dannet to hold, som skal øve sig på at drible fodbolden mellem tre kegler og så afslutte med at sparke på mål. Det bringer glæden frem hos mange, selvom det langtfra er alle, der rammer netmaskerne i første omgang.

Jack og Michael styrer hver sit hold og kommer med opmuntrende ord til børnene, som træningen skrider frem. Her er det succesoplevelserne, der tæller.

- Vi fokuserer ikke så meget på resultaterne. Vi vil hellere være anerkendende og opmuntre børnene til at være den bedste version af sig selv. Vi tæller ikke nederlagene. Vi arbejder også med at få børnene til at reflektere over, hvordan de sparker til bolden. Måske oplever de en bedre boldstyring, hvis de sparker med indersiden af foden end med spidsen. Det handler om processen og at blive dygtigere som menneske. Misforstå mig ikke. Vi tager stadig sporten seriøst. Det skal også bare være sjovt undervejs, bemærker Jack.

Det handler om processen og at blive dygtigere som menneske. Misforstå mig ikke. Vi tager stadig sporten seriøst. Det skal også bare være sjovt undervejs.

Træner Jack Tipsmark Tornøe Knudsen

Blandt andet derfor bliver børnenes forældre også opfordret til at overvære træningen. Det er med til at understrege den positive og afslappede stemning. Til dagens træning bliver det store hold børn delt i to, og den handling har trænerteamet også taget stilling til.

Cathrine Schousboe er forælder til to af pigerne på holdet, Elisabeth og Josephine. De er især glade for den diversitet, der er på holdet, og at piger og drenge får lov at spille på samme hold. Foto: Lisbeth Helbo

- Vi inddeler ikke efter talent. Alle er lige her. Det kan dog være nødvendigt at lave hold, og så gør vi det gerne efter alder, så holdene er nogenlunde harmoniske. Vi kan godt finde på at inddele efter køn, men kun hvis der skal spilles pigerne mod drengene. Vi insisterer faktisk på at have blandede hold. Her er drenge og piger lige velkomne, fortæller Jack.

Jack Tipsmark Tornøe Knudsen er i færd med at fortælle holdet med de ældste spillere, hvad dagens første øvelse går ud på. Foto: Lisbeth Helbo

Dagens hold er netop også et godt miks, og flere af de ældre børn løber rundt sammen med de mindre børn. Blandingen af alder og køn har været en positiv oplevelse for Michael:

Jack Tipsmark Tornøe Knudsen (t.v.) og Michael Porsmose Christensen er trænere for Red Starlings. De fokuserer først og fremmest på, at fodbold skal være sjovt. Foto: Lisbeth Helbo

- Jeg oplever, at børnene bliver bedre til at vise hensyn og passe på hinanden, så der er et dannelsesaspekt i det, jeg ikke havde tænkt over. Det er spændende og skaber en god dynamik.

Hos Red Starlings er der plads til alle børn. Selv de mindre størrelser: Foto: Lisbeth Helbo
Annonce

Flødebolle

Begge trænere har børn, der er med til træningen. Michael har en datter, der har oplevet, at udbuddet for pigefodbold i Odense er begrænset. Den problemstilling er han ikke ene om at have mødt. Cathrine Schousboe er forælder til to af pigerne på holdet, Elisabeth og Josephine, der går i 4. og 1. klasse. Da hun hørte, at Jack og Michael havde planer om at lave ugentlig fodboldtræning, var hun klar til at melde sine piger til. I dag fungerer hun som holdleder. Det betyder, at hun blandt andet tager sig af holdtilmeldingerne.

- Det er så fedt, at Michael og Jack kombinerer deres boldglæde og erfaring og leger fodbolden ind på tværs af køn og alder. Man lærer både af at spille med dem, der kan mere eller mindre end én selv, og med dem, som er større, mindre, stærkere eller hurtigere end én selv. Og Elisabeth er glad for mangfoldigheden her hos Red Starlings, selvom hun også spiller på et supersejt pigefodboldhold hos Dalum IF to gange om ugen, fortæller hun.

De større børn hjælper de mindre med at blive sat fri fra ståtroldens fangevogtere. Foto: Lisbeth Helbo

Dagens træning bliver afsluttet af med en kort kamp, og da klokken slår fem, står et af Røde Stjernes andre fodboldhold klar til at overtage banen. Dagens træning er slut, men børnene summer af forventning. Der vanker nemlig en god gammeldags flødebolle, inden børn og forældre pakker dagens træning sammen.

I dag gælder det om at få den spist, for solens stråler får chokoladen til at smelte i løbet af nul komma fem. Da alle har fået skubbet en flødebolle indenbors, takker trænerteamet af.

Annonce
Annonce
Dalum Hjallese Avis

Edith ved, hvad hun ønsker: - Mit største ønske er en hårshampoo, som Jim Lyngvild står bag

Annonce
Annonce
Dalum Hjallese Avis

Populært loppesupermarked vinder pris: Var det noget med en udstoppet gedde eller Royal Copenhagen?

Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

Far og søn skyder sig vej mod EM

Dalum Hjallese Avis

Jack glæder sig: Der kommer skydebane i kælderen

Dalum Hjallese Avis

Eline vil være kendt for andet end burgere: Lokal café med central beliggenhed vil tiltrække unge som ældre

Dalum Hjallese Avis

Flytter til Lindvedgaard: Hypnose har hjulpet Pernille igennem skilsmisse og livets almindelige op- og nedture

Dalum Hjallese Avis

Vidste du det?: Ikke mange virksomhedsejere ved, at man kan få dækket op til 40.000 kr. til træning af medarbejderne på arbejdspladsen

Dalum Hjallese Avis

Ikke til at kende: Gammel gård ved Odense Å genopstår med 17 boliger efter makeover til 35 millioner

Dalum Hjallese Avis

Milliondyr regning for hal i Odense: Gulvet skal skiftes - men hallen har ikke pengene selv

Dalum Hjallese Avis

Klar i 2024: Her vil Frederik bygge 50 nye boliger - Unge og ældre kan godt bo sammen

Dalum Hjallese Avis

Mor og datter ser frem til VM i Finland: - Det kræver ekstremt meget disciplin

Dalum Hjallese Avis

Hula-dans, yoga og massage: Dyrk yoga eller få massage i Joannas Studio

Dalum Hjallese Avis

Overtagelse: Bellinge frisør udvider med endnu en salon

Dalum Hjallese Avis

Dyre sten: Lokal guldsmed laver halskæde til 100.000 kroner

Dalum Hjallese Avis

Boligselskab er stormet frem: Bag står kæmpe OB-fan

Dalum Hjallese Avis

Forfatter i kørestol: - Det er befriende magtfuldt at skrive

Dalum Hjallese Avis

Allan kåret som årets træner: - Jeg tænkte what, er der sket et eller andet?

Dalum Hjallese Avis

'Megasure' over sort skærm: Antenneforening i krig med TDC - Hvordan kan de rive vores kabler over dagligt?

Dalum Hjallese Avis

Den er super: Mere cykelsti til Dalum

Dalum Hjallese Avis

Corona-nedlukning blev brugt konstruktivt: Birgitte fandt lys i mørket

Dalum Hjallese Avis

Lap på lap: Gittes patchworkbutik er et slaraffenland for sy-entusiaster

Dalum Hjallese Avis

Sport skal først og fremmest være sjovt: Hos Red Starlings er fodbold en leg

Dalum Hjallese Avis

Øl: BrygSelv genopstår som Bryg Event

Annonce