Annonce
Dalum Hjallese Avis

Stærke folk skal løfte lokalhistorien: Dalums fortid skal fortælles visuelt

Ole Jeppesen ved kraftværket på Dalum Papirfabrik. Ikke langt herfra lå vandmøllen, der blev brugt til at lave klæder. Historien her er en så markant del af Dalums fortid, at stedet sagtens kunne tænkes at få en central plads i studiekredsen. Foto: Kristian Isaksen

Det er ambitiøst, men det er også muligt, mener historiker Ole Jeppesen, der ønsker at udnytte det i forvejen stærke lokalhistoriske kendskab i Dalum til at skabe videofortællinger fra den mægtige fortid, der hviler her. En studiekreds og en velvillig kommune skal hjælpe ham i mål.

Annonce

DAlum: Hvis Ole Jeppesen havde sat sig ligeså meget ind i aktiespekulation, som han har i møller, så ville han i dag være en velhavende mand.

Hans viden om de vind- og vandfangende kværnemaskiner, hvor de lå og deres betydning for industrien i Danmark excellerer han i. En duel på møllekendskab imod ham ville være som at duellere med Metusalem i alderdom.

Inden de mange mølle-entusiaster får sat sig for godt til rette med benene oppe i sofaen og kaffen strategisk godt placeret på stuebordet ved siden af, skal det nævnes, at denne artikel ikke handler om møller. Overhovedet ikke.

Nej, artiklen her handler om fællesskab, lokalhistorie og en hulens masse penge. Og i centrum af disse tre ben står Ole Jeppesen og brænder. Brænder for sin passion. Historien.

- Jeg er uddannet historiker og havde et ønske om at beskrive møllens betydning for historien. Den er gået forud for al industri. Jeg søgte om midler til at skrive en ph.d. om møller, men det gik ikke. Jeg fik derimod tid til at tænke på noget andet.

Jeg synes jo, det er oplagt, at vi som forening absolut støtter det, og det lader til, at der allerede er en stærk grundstamme med de personer, Ole beskriver. Vores mission er også, at arkivet skal kendes af alle i lokalområdet og studiekredsen kan helt sikkert være med til at understøtte det mål

Lars Hagensen
Ole Jeppesen ved Odense Å, der løber forbi papirfabrikken. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Op på hesten igen

Ole slog sig på møllen og han slikkede sine sår. Slikker man længe nok, får man også blod på tanden.

Og i den metalliske jernsmag åbenbarede sig Dalum.

- Så meget af lokalhistorien her, er så velbeskrevet. Med et godt arkiv og en aktiv lokalhistoriske forening, mente jeg, Dalum måtte være et godt sted at starte. For mange år siden efterhånden, puslede jeg med tanken om at dykke ned i lokalhistorien i Paarup, men det døde lidt. I dag er forudsætningerne for at lykkes med et projekt som det, jeg har i tankerne meget bedre, fortæller han.

Konkret ønsker Ole Jeppesen at producere fem film af maksimalt ti minutters varighed.

I disse skal forskellige temaer rundes, men fælles for dem alle er, at de tager afsæt i Dalums fortid.

Lars Hagensen under et interview med TV 2/Fyn tilbage i 2016, da Christen Kold, som ligger begravet i Dalum, fyldte 200 år. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

God fornemmmelse

Til at hjælpe sig i bestræbelserne på at få gravet de rigtige historier frem fra den dalumske muld er den nystartede studiekreds, som hører til på Dalum Bibliotek.

Der har været afholdt blot et møde og det efterlod Ole Jeppesen med en god fornemmelse i maven.

- Jeg var meget spændt, for der var jo også en risiko for, at slet ingen dukkede op. Men vi var fire i alt og en enkelt, der ringede og sagde, at hun ønskede at deltage næste gang. Der var en fra Sanderum, som gerne ville være med til at sidde og taste på lokalarkivet, en anden fra Skibhus, der tidligere har arbejdet med lokalhistorie og endelig en ældre herre fra Dalum, som har arbejdet med alt muligt frivilligt i sit liv. Jeg er egentlig meget godt tilfreds med fremmødet, for de virkede meget interesserede - og så skal det lige siges, at mange af dem, jeg kunne forestille mig, ville have en interesse i kredsen, kan tænkes at være på ferie netop nu. De skal lige have en chance for at vende hjem og være med.

Lidt historie: Dalumvej 21 fotograferet i 1946 - året efter drabet på købmand Christen Krarup Knudsen. Han meldte sig i 1942 ind i Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderprti, DNSAP, og havde ifølge modstandsbevægelsen angivet flere ?? gode danske Mænd i Odense og Dalum?. Foto: Dalum-Hjallese Lokalhistoriske Arkiv
Annonce

Lokalhistorie i trivsel

Lars Hagensen, præst og medlem af den den omtrent 10 år gamle lokalhistoriske forening i Dalum, bakker op om Ole Jeppesens projekt.

- Jeg synes jo, det er oplagt, at vi som forening absolut støtter det, og det lader til, at der allerede er en stærk grundstamme med de personer, Ole beskriver. Vores mission er også, at arkivet skal kendes af alle i lokalområdet og studiekredsen kan helt sikkert være med til at understøtte det mål, siger Lars Hagensen, og udtrykker anerkendelse for, at der er valgt et visuelt format til at fortælle borgerne om deres lokale historie.

- Jeg er gammeldags, så jeg kan godt lide skrift, men når jeg ser på mine egne børn, kan jeg godt se, at de fatter en større interesse, når man går den vej med video, fortæller han, og tilføjer, at han oplever en stigende efterspørgsel på indsigt i nærmiljøets gamle fortællinger.

- Mange yngre mennesker, der slår sig ned i Dalum, vil vide noget om det sted, de bor. Det er ret almindeligt for dem at tjekke computeren på arkiv.dk og derfra slå vejen forbi lokalarkivet. De har fået en adgang til historien, der slet ikke fandtes før.

Vil du vide mere om projektet og opgravningen af lokalhistorien, kan du møde op på Dalum Bibliotek onsdag fra klokken 15 til 17, hvor studiekredsen igen mødes. Alle er velkomne

Den første skovpavillon blev etableret i 1840 ved ombygning af en eksisterende lade. Pavillonen havde stråtag og blev efter nogle år udvidet med musiktribune på 1. sal og tilskuerpladser. Foto: Odense Stadsarkiv
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce