Annonce
Dalum Hjallese Avis

Tæppefald for tæppesalg: Jørgen Mernild gør restlageret op efter 46 år i branchen

Da livet tog en meget uventet drejning måtte Jørgen Mernild hive sig selv op. I 2017 udstillede han for første gang malerier på Filosoffen. Dengang fortalte han avisen, at det ikke kunne nytte noget at dvæle ved alt det, man engang kunne. Man må finde det, man kan og finde glæde i det. Sådan har den forhenværende auktionarius det stadig med sine malerier. Foto: Kristian Isaksen
I disse dage ruller Jørgen Mernild fortiden ud. Bogstaveligt talt. 80 håndknyttede, persiske tæpper eller ægte tæpper, som vi danskere kender dem bedst, bliver i påskedagene vist frem og solgt i eksauktionariussens have.
Annonce

Dalum: - Jeg har holdt auktioner på de her tæpper i 40 år - fra 1973 til 2013. Cirka en gang om ugen, hvor der er solgt et sted imellem 50 og 80 tæpper ad gangen. Regner man på det så bliver det ret meget. Tæt ved 100.000 tæpper. Så når jeg skriver, at jeg har solgt 58.000 tæpper er det konservativt sat. Men jeg har jo ikke talt, og jeg vil helst ikke lyve i avisen, siger Jørgen Mernild, der sælger ud af fortidens skatte.

Han henviser til den annonce, han har sat i avisen. I den står det imponerende tal, som ved nærmere eftertanke nok viser sig at være langt højere.

Han har haft dem liggende i mindst seks år - tæpperne, men har nu indset, at de vil tjene et langt bedre formål i en stue hos nogle købere, end hjemme i hans garage, hvor de kun hænger til ære for ham og de skulpturer, han på et eller andet tidspunkt i sin karriere har hevet med hjem fra Kina.

- Ja, selvom jeg synes, de alle er smukke, så må jeg nok sande, at der ikke er plads til dem alle. Så stort er mit hus alligevel ikke, siger han med glimt i øjet.

Jeg ved godt, jeg ikke skal svinge hammeren mere. Jeg har bare lige skullet overvinde mig selv. Så nu skulle det altså være. Om jeg kommer af med alle 80 - det ville da være dejligt. De kan ikke alle hænge i haven på en gang, så jeg håber at sælge mange på førstedagen, så der også bliver plads til de sidste.

Jørgen Mernild

Annonce

Humøret er intakt

I sine velmagtsdage kunne Jørgen Mernild svinge hammeren i en grad, der kunne så tvivl om, hvorvidt han havde stået som lærling ved tordenguden Thor.

De seneste år har hammeren ikke fået megen luft under sig. Faktisk har den ligget bomstille.

Der er ikke meget, der har svinget for Jørgen Mernild siden sommeren 2013, hvor en hjerneblødning fratog ham stort set alt.

Førligheden. Livslysten. Evnen til at hidkalde sig opmærksomhed på auktionsstolen.

Siden de skæbnesvangre øjeblikke for snart seks år siden har livet på alle måder forandret sig.

Men som ugerne, månederne og årene er skredet frem, er en gnist atter blevet antændt.

Den funkler i hans øjne og forvisser enhver, der den dag i dag står overfor ham om, at der da er én ting, der stadig svinger for den navnkundige auktionarius.

Hans humoristiske sans. De latterfremkaldende kommentarer, der stadig lurer bag tungens bakkedrag.

De bliver fremført med en volumen, som er langt fra storhedstiden - dengang stemmen kunne løbe om kap med nutidens bedste rappere - men leveres med en hurtighed og ægthed, man kun kan beundre.

Annonce

At give slip

Påskens tæppesalg bliver dog ikke et sidste gensyn med eksauktionariussen i sin gamle rolle. Det bliver mere som en slags galleri - men ude i det fri.

Et spørgsmål trænger sig på.

Jørgen - du har vel i nogle år været klar over, at du aldrig ville komme til at afsætte tæpperne, som du gjorde i gamle dage. Hvorfor lige nu?

- Hvorfor gemmer man overhovedet ting? Det gør alle mennesker. Og man vil helst ikke stå og føle, at man en dag mangler dem, når man er kommet af med dem. Men nu er det nok. Jeg ved godt, jeg ikke skal svinge hammeren mere. Jeg har bare lige skullet overvinde mig selv. Så nu skulle det altså være. Om jeg kommer af med alle 80 - det ville da være dejligt. De kan ikke alle hænge i haven på en gang, så jeg håber at sælge mange på førstedagen, så der også bliver plads til de sidste. De skal jo hænges op, så man kan sammenligne dem med hinanden.

Åbningstider

Palmesøndag, skærtorsdag, langfredag og 2. påskedag.

Fra 12 til 17.30.

Bemærk - der er ikke salg mandag-onsdag og lørdag og søndag.

Jørgen Mernild udstiller desuden litografier, hvis man også mangler lidt pynt til hjemmets vægge.

Annonce

Ægte hele vejen igennem

Tæpperne er købt forskellige steder i verden. Basaren i Irans hovedstad Teheran, i Kashmir imellem Pakistan og Indien og på frihavnen i Hamborg.

Fælles for samtlige af de 80 gulvdækkende mesterværker er, at de er ægte, håndknyttede, persiske tæpper.

- Mange tæpper bragte jeg selv med hjem. Jeg har været i Iran mange gange. Ligesom jeg jo var i Kina mere end 50 gange for at købe ting og sager. Det er en anden historie, men sikke en tid det var. Det kan slet ikke sammenlignes med i dag.

Jørgen Mernilds stue efterlader ingen tvivl om ægtheden af hans ord.

- Var der flere genstande, ville man jo tro, det var et kinesisk loppemarked, griner han.

Under bordet er et tæppe strakt ud.

- Det synes jeg, var særligt smukt, så det købte jeg til mig selv. Det er mindst 40 år gammelt og stadig som nyt. Jeg husker stadig følelsen af at se det første gang på frihavnen i Hamborg. Jeg vidste, jeg måtte eje det. Det passede til mig, fortæller han, med nostalgiens følsomhed dirrende i den sparsomme røst.

Kig selv ned i haven på Demantsvænget 10 i Dalum i løbet af påsken. Måske der er et tæppe, som passer til dig.

I Jørgen Mernilds stue er der selvfølgelig også ægte tæpper. Det store hvide her til højre købte han selv for mindst 40 år siden i Hamborg. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce