Annonce
Den lille Avis

Øg din sikkerhed bag rattet med disse tips

Færdselsekspert Kurt Marks råd til at komme godt fra start på køreturen er, at du først tager sikkerhedsselen på, tænder motoren, trækker vejret dybt, ser grundigt ud, hvor du skal køre, og først derefter træder på speederen. Arkivfoto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix
Små vaner kan have stor betydning, når du sætter dig bag rattet. Læs, hvad færdselseksperten selv gør.

Du drøner lettere forsinket ud ad døren med en termokop i hånden, svinger dig ind på førersædet, sætter nøglen i og kører afsted i samme øjeblik.

Hvis du kan genkende det forløb, er der god grund til at læse videre. Her deler en færdselsekspert nemlig sine egne tricks til at øge sikkerheden bag rattet.

Og det begynder faktisk allerede, før du sætter dig ind i bilen, fortæller Kurt Mark, som er tidligere vicepolitikommissær, uddannet prøvesagkyndig og arbejder som specialkonsulent i færdselssikkerhed i Københavns Politi.

- Jeg starter min køretur, når jeg er på vej hen til bilen. Det vil sige, at jeg skanner omgivelserne, for her kan jeg se meget mere, end når jeg sidder i bilen, siger han.

Søren W. Rasmussen er bilteknisk redaktør på FDM's medlemsblad Motor, og han påpeger også lidt arbejde, du skal gøre, før du kører.

- Jeg kan blive helt vanvittig, når jeg ser folk tale i håndholdt mobiltelefon, når jeg ved, at bilen har bluetooth. Brug nu lidt tid på at få koblet mobilen op til bilen, og find ud af, hvordan man styrer det, før du kører. Generelt er der mange, der ikke har lært deres bil 100 procent at kende, og det er altså vigtigt, for biler i dag kan så meget. Det er vigtigt, at man sætter sig ind i teknikken - om det så er en adaptiv fartpilot eller navigationsanlægget, siger Søren W. Rasmussen.

Sæt dig ud i bilen, mens det er lyst, og mens du ikke skal nogen steder, og brug ti minutter på at blive klogere på de basale funktioner, råder han.

De første ti sekunder

Kurt Mark fra Københavns Politi har analyseret og efterforsket et væld af ulykkessager, og han har bidt mærke i, at der sker særligt mange ulykker, når vi starter bilen.

- De første ti sekunder af en køretur er de værste. Mange har så travlt, at de begynder at køre, og først derefter tager de sikkerhedsselen på, tænder musikken og så videre, siger han.

Et andet kritisk punkt, som Kurt Mark er stødt på i ulykkessager, er, at vi er mindre opmærksomme, når vi bakker. Og ofte kombinerer man det med igangsætningen.

Et simpelt tip er derfor at gøre det til en vane at bakke ind, når du parkerer bilen. På den måde sikrer du, at du skal køre fremad, når du starter næste gang.

- Man har bedre overblik, når man igangsætter forlæns. Hvis man ikke er så tryg ved at bakke, når man parkerer, må man øve sig, indtil man bliver sikker. Generelt skal vi træne os op til de ting, vi ikke er så dygtige til, siger han.

Annonce

Husk pauserne

Skal der køres langt, har færdselseksperten selv nogle faste vaner, der holder ham frisk i hovedet.

- Hvis jeg er træt, så kører jeg ind til siden og tager en powernap. Det er det eneste, der virker, siger Kurt Mark og fortsætter:

- Jeg lægger også altid pauser ind. Jeg vil hellere køre en lidt længere vej og tage færgen over, for så får jeg en naturlig pause på vejen. At køre bil må ikke blive noget monotont.

Mærker Kurt Mark den lille sult, ser han det som en oplagt mulighed for at lade op.

- Så kører jeg ind og køber en burger, og så har jeg en regel om, at jeg skal holde en pause, hvor jeg sidder stille og roligt og nyder den, fortæller han.

Husk de gode vaner på den lange køretur

Husk at få ilt ind i bilen. Rul vinduerne ned en gang imellem, så luften bliver skiftet.

Planlæg regelmæssige pauser, og kom ud af bilen. Gå fra den ene ende af rastepladsen til den anden.

Lav ikke alt muligt andet, når du kører bil. Lad være med at kigge på mobiltelefonen eller indtaste adresser på navigationsanlægget. Få hjælp af en medpassager, eller kør ind til siden, når du skal ordne noget andet.

Har du lånt en bil, skal du indstille spejle og sæde, før du tænder bilen.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Udvalg sagde nej til neurofeedback til børn: Det er virkelig sådan en beslutning, der gør ondt helt ind i marv og ben

Den lille Avis

Fink Byg Aps overtager HD Byg

Den lille Avis

Klovborg Kino åbner igen

Den lille Avis

Elev-tegninger i tidligere brugs

Den lille Avis

SuperBrugs øgede overskuddet

Annonce