Annonce
Den lille Avis

5000 års historie krydret med kultur og grønne projekter: Nørre Snede har afstukket kursen som Hærvejsby

- Foreningerne er den mørtel, der får det hele til at hænge sammen, forklarede Michael Dam fra styregruppen. Foto: Peter Hald
Lokalrådet fik skabt interesse om Hærvejs-projekter og Årets Landsby-arbejdet med borgermøde.

Nr. Snede: Ideerne er myldret frem i arbejdet med at få Nørre Snede gjort klar til dysten om at blive Årets Landsby i 2023. Det var helt tydeligt, da lokalrådet lørdag 4. september havde indbudt byens borgere til en omgang brainstorming på Torvet.

En af de vigtigste temaer handler om at få placeret Nørre Snede på landkortet som en Hærvejsby. I de seneste par år er Hærvejs-turismen blomstret op, og det giver Nørre Snede nogle gode kort på hånden, fordi byen ligger centralt på den gamle vandrerute.

Men det er ikke nok at have en god placering, så Nørre Snede skal være klar til at tage imod hærvejs-gæsterne. Derfor er en af ideerne at få etableret et Hærvejens Hus, hvor der blandt andet kan tilbydes overnatning, men også bespisning og kulturelle tilbud.

Annonce

Et Hærvejens Hus vil selvfølgelig tage sin tid at få etableret, men allerede nu kan Nørre Snede gå i gang med at få stablet nye tiltag på benene.

Christian Thisgaard, der er ny formand for lokalrådets landsbypris-styregruppe, nævnte således flere muligheder, hvor Nørre Snede-borgerne selv kan byde ind med tilbud, når det gælder overnatning:

-Vi skal have inddraget borgerne, og med hensyn til overnatning er der mange muligheder, hvor folk kan være med. Hvis man kan tilbyde overnatning i et anneks, et shelter eller etablere andre overnatningsmuligheder, så er det bare med at melde det ind til os, forklarede Christian Thisgaard.

Christian Thisgaard, formand for hærvejsstyregruppen, viser her en af de mange plancher med ideer. Næsten skridt er at få sat gang i projekterne. - Det er ikke nok bare at have ideer. Vi skal gøre noget, og vi skal have borgerne med, understreger han. Foto: Peter Hald

At få så mange med som muligt i Hærvejsby-projektet er centralt.

- Det er ikke nok bare at have ideer. Vi skal gøre noget, og vi skal have borgerne med. Man bestemmer selvfølgelig selv, hvordan og hvor meget man vil bidrage, fortalte Christian Thisgaard.

Det handler i høj grad om at gøre Nørre Snede og Hærvejsprojekterne gjort synlige, og om et par uger kommer der netop et meget konkret udspil på den front.

Lokalrådet åbner nemlig en helt ny Hærvejs-portal på internettet, og denne hjemmeside skal blandt andet fortælle om overnatningsmuligheder, hærvejsruter, de historiske beretninger om Hærvejen og meget mere.

Foreninger i samarbejde

En vigtig faktor i arbejdet hen mod at blive Årets Landsby er foreningslivet. Michael Dam, der er et kendt ansigt i bestyrelsen for håndboldklubben Ejstrup-Hærvejen, er gået med i landsby- og hærvejs-arbejdet, og han understreger, at de lokale foreninger kommer til at spille en stor rolle:

- Foreningerne er den mørtel, der får det hele til at hænge sammen, forklarede han.

- Vi vil gerne arbejde hen mod et tættere samarbejde mellem foreningerne. Der er jo rigtig mange foreninger i Nørre Snede, så det kan være en fordel, at vi bliver supergode til at koordinere tingene f.eks. omkring arrangementer, og man kan også opnå nogle stordriftsfordele ved at samarbejde om f.eks. kasserer-posterne, lød det fra Michael Dam.

Her spiller ideen om et Hærvejens Hus også ind. Der er således tanker om at etablere et fælles kontor for foreningerne.

Lokalrådets borgermøde om Hærvejsbyen fandt sted på pladsen ved SuperBrugsen, hvor man havde lånt de boder, der var opført i forbindelse med Sensommerfesten. Foto: Peter Hald

Michael Dam har også en anden kasket på. Som direktør for Nørre Snedes store entreprenørfirma EMR A/S er han med til at få tingene til at ske i det mere fysiske projekter, der er på vej. Der er således ideer om at få Nørre Snedes gamle runde vandtårn til at spille en central rolle som attraktion i Hærvejsby-projektet. Tårnet kan måske blive til et udstillingssted og få tilføjet en glasbygning i toppen.

Der er flere lignende ideer, og altsammen kan det være med til at gøre Nørre Snede mere attraktiv.

- Der er helt klart muligheder i hærvejsprojekterne. Vi taler om tilflytning, boliger, turisme og meget mere, understregede Michael Dam.

Der er helt klart muligheder i hærvejsprojekterne. Vi taler om tilflytning, boliger, turisme og meget mere.

Michael Dam

Samme synspunkt kan man genfinde hos den lokale brugsuddeler Jan Nyrup:

- Hærvejsprojektet er enormt spændende. Vi har at gøre med en 5000 år gammel vandrerute med en utrolig interessant historie, og det har folk fundet ud af. Der kommer mange vandrere og cyklister gennem byen, og det giver nogle muligheder med overnatning og bespisning. Vi vil jo gerne få folk til at blive her lidt længere, sagde Jan Nyrup.

- Hærvejsprojektet er enormt spændende. Vi har at gøre med en 5000 år gammel vandrerute med en utrolig interessant historie, og det har folk fundet ud af, siger brugsuddeler Jan Nyrup. Foto: Peter Hald

Bæredygtighed og miljø er endnu en ingrediens i projektet. Forfatteren Lone Belling har således introduceret begrebet at "begrønne" byen, og der er flere tiltage i støbeskeen. Helt lavpraktisk foreslår Lone Belling, at man her og nu etablerer en "frugtpatrulje" og går i gang med at indsamle nedfaldsfrugt og lave det til syltetøj - her kan børnene også være med.

Der er mange andre ideer:

Dele-haver, beplantning med f.eks. blomsterbede, træer og buske, udvikling af grønne områder og en naturskole. Miljømæssigt kan man også satse på at få opsat ladestandere til elbiler og udvikle mere genbrugsøkonomi.

Nogle af elementerne er allerede på plads. For med hensyn til bæredygtighed, så gælder det om at bruge de lokale butikker og virksomheder:

- Støt lokalt. Brug de lokale butikker og virksomheder. Det er jo bæredygtigt i sig selv. Tænk på alt det transport, man sparer, pointerede Michael Dam.

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Gavmildt skolebudget: 60 millioner kroner til to skoler

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Vi vil kæmpe for at bevare rådhuset i Nr. Snede, så vi sikrer, at der fortsat er aktiviteter og arbejdspladser

Den lille Avis

Vores ambition er at støtte og videreudvikle landsbyerne i kommunen

Den lille Avis

Flere lokale kandidater: Venstre-liste komplet med 16 navne

Den lille Avis

Enorm jobmesse kan samle 600 virksomheder og ligeså mange ledige

Den lille Avis

Historier om sprængstoffer og kaffeerstatning

Den lille Avis

Team HEG U13 piger fik en travl weekend

Den lille Avis

Ældrelivet skal være det gode liv med velfærd og værdighed

Den lille Avis

Prisen skal tjekkes: Kommunale entreprenøropgaver bliver nu sendt i udbud

Den lille Avis

"Farlig kunst" tæt på vej: Stor skulptur ved Gludsted skal flyttes eller sikres

Den lille Avis

Gavmildhed i regnen: Venlig gestus med en paraply

Den lille Avis

Budgetforlig uden den store sparekniv - men med udfordringer på ældreområdet

Den lille Avis

Efterskolernes Dag - nu med booking

Den lille Avis

Foreninger vil booste billetsalg til koncert

Den lille Avis

Pensionistforening fejrer 75 års jubilæum

Erhverv

Efter 16 måneder: Priswe på sommerhuse falder

Den lille Avis

Kuldsejlet ældrepleje-projekt: Metoderne virkede, men økonomien bristede

Den lille Avis

Højderyggens folkedansere er klar

Den lille Avis

Storstilet indsamling: Elever og forældre samler penge til udflugter

Den lille Avis

Simon Vanggaard holder foredrag i hjembyen

Den lille Avis

Fra æbler til most: Haveforening arrangerer æblepresse-dag

Den lille Avis

Selv gravsten varer ikke evigt: "Overskud" af gamle gravsten på kirkegård

Annonce