Annonce
Den lille Avis

Berømt dame-skulptur i Nørre Snede er på vej

Nørre Snede fik en forsmag på "Damen, der varmede sin ende over ilden" i dagene omkring nytår, da der blev sat en trækopi op i rundkørslen på Brandevej. Arkivfoto: Peter Hald
Annonce

Nr. Snede: "Hvornår kommer damen til byen?"

Det spørgsmål lyder ret ofte i disse dage i Nørre Snede. Sagen er, at lokalrådets planer om at opstille den berømte og ofte ret omdiskuterede skulptur "Damen, der varmede sin ende over ilden" begynder at nærme sig virkeligheden.

Forberedelserne har stået på i mere end et år. Allerede tilbage i maj 2018 luftede lokalrådet ideerne offentligt, og siden har teknik- og miljøudvalget i Ikast-Brande kommune behandlet ansøgningen om tilladelse til at opstille skulpturen i rundkørslen på Brandevej i Nørre Snedes vestlige udkant, og udvalget gav givet grønt lys for planen i november 2018.

Herefter er der blevet arbejdet videre med detailplanlægningen såsom konstruktionen af soklen i rundkørslen, men selv om der således bag kulisserne arbejdes ihærdigt på at virkeliggøre projektet, så stiger utålmodigheden i Nørre Snede.

Nu vil man godt snart se den meget omtalte dame-skulptur!

Byen fik dog en forsmag på skulpturen, da ukendte spøgefugle omkring nytår satte en to meter høj træ-kopi af figuren op i rundkørslen på Brandevej. Den rigtige skulptur bliver dog (med sokkel) omkring 4,5 meter høj

Poul Schat Jacobsen fremstillede mange skulpturer såsom dem her. Nogle af dem skal måske også genskabes. Arkivfoto
Annonce

To datoer i maj

De mere konkrete forberedelser såsom fremstillingen af skulpturen er undervejs, og lokalrådsformand Hans Jørgen Jensen kan derfor nu sætte en foreløbig dato på afsløringen af skulpturen.

- Vi arbejder på at holde rejsegilde for damen fredag 24. maj. Jeg har fået meldinger om, at man nok skulle kunne nå at være færdige med skulpturen til den dato, siger Hans Jørgen Jensen.

I det hele taget kommer der til at ske meget kulturelt i Nørre Snede i maj måned. Den 15. maj satser lokalrådet på at holde fernisering for den årlige udstilling med bannerkunst og samtidig holde rejsegilde for den nye turisthytte på Torvet. Datoen 15. maj ligger dog ikke helt fast.

Men byggeriet af turisthytten er i gang, og bannerkunsten er også under forberedelse. I år bliver der flere bannere end sidste år.

- Ud over Strøget kommer der også bannere op på Horsensvej, så der bliver 23 i alt, alle udført af lokale kunstnere. Vi vil også hænge et stort banner op på det gamle vandtårn, fortæller Hans Jørgen Jensen.

At lokalrådet satser så meget på kultur er der gode grunde til:

- Det betyder rigtig meget for Nørre Snede, at vi kan vise det lokale engagement. Vi vil vise, at vi selv kan skabe tingene, og at vi har et liv herude, understreger lokalrådsformanden.

Der er ikke mange kommunale kroner i projekterne, tilføjer Hans Jørgen Jensen. En stor del af midlerne skaffer lokalrådet selv fra fonde og lokale virksomheder.

Skulpturen "Damen, der varmede sin ende over ilden" blev skabt i 60'erne af multikunstneren Poul Schat Jacobsen fra Nørre Snede. Han var en original kunstner og opfinder, der i 60'erne blev kendt for at sælge jernskulpturer og kunst ud for sit hjem i Nørre Snede ved hovedvej A13. Poul Schat Jacobsen, der døde i 2003 i en alder af 89 år, fremstillede mange andre skulpturer og kunstværker, og lokalrådet er i gang med at opspore nogle af dem med henblik på udstillinger.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce