Annonce
Den lille Avis

Bredbåndet breder sig - også på landet

Tre af initiativtagerne til det nye bredbåndsprojekt er fra venstre Ole Roesholm, Ruth Skov Hansen og Pia Østergaard. Foto: Peter Hald
Annonce

Ejstrupholm: For over 100 år siden begyndte elværkerne at lægge strømkabler ud til gårde og landejendomme. Det var en revolution dengang, men i dag tager man det som en selvfølge, at der er elektricitet også langt ude på landet.

Lidt anderledes forholder det sig stadig med bredbånd - de tynde lyslederkabler, der kan forsyne huse og andre ejendomme med hurtige internet-signaler.

Der er stadig områder i kommunen, hvor bredbåndet ikke er nået ud. Men det breder sig. Stille og roligt.

Et af de landområder, der snart får bredbånd, er Tykskov-området syd for Ejstrupholm. Her har en gruppe ihærdige borgere kæmpet for at få gang i et nyt bredbåndsprojekt, og det er nu lykkedes med støtte fra elselskabet MES og med midler fra Energistyrelsens bredbåndspulje.

Fem midtjyske projekter

Bredbåndspuljen er en del af Folketingets plan for bedre internetforbindelse i landzonerne.Der var i 2018 afsat cirka 110 millioner kroner, som Energistyrelsen fordeler.

I Midtjylland har MES Fibernet A/S fået tilsagn til fem bredbåndsprojekter med tilsammen godt 300 husstande.

Det er bredbåndsprojekter i og omkring Tykskov ved Ejstrupholm, Lundfod, Karstoft opland, Filskov omegn og Skolding.

Bredbånd kan være med til at øge tilflytningen til Ejstrupholm-området, mener Ruth Skov Hansen, Foto: Peter Hald
Annonce

53 husstande

- Vi har 53 husstande med, fortæller Ruth Skov Hansen, der sammen med Ole Roesholm og Pia Østergaard har været blandt initiativtagerne til det nye bredbåndsprojekt. De tre har flittigt stemt dørklokker, indhentet fuldmagter og arrangeret møder, så der nu er opbakning og ikke mindst statsstøtte.

Uden statsstøtte havde bredbåndet været dyrt for de enkelte husstande, men nu er støtten landet, og MES har også skudt penge i projektet, og det betyder, at hver husstand slipper med 4000 kroner. Uden tilskud kunne det have løbet op i 55.000 kroner eller mere pr. hus.

- Det er ikke et helt billigt projekt. Det løber op i 3,4 millioner kroner samlet set, men det vil få en positiv betydning for hele området - også for de lokale virksomheder. For eksempel driver min mand og jeg firmaet Østergaards Auto, og som selvstændige i den branche har vi jo hårdt brug for en hurtig og stabil internetforbindelse både når vi skal bestille reservedele og sælge biler, siger Pia Østergaard.

Ud over private borgere og firmaer, så vil de nye fibernetkabler også gavne flere landmænd i området.

Annonce

Kan øge tilflytning

- At flere og flere huse - også herude på landet - får fibernet er noget, der gavner hele Ejstrupholm-området, ikke mindst når det gælder mulighederne for øget tilflytning. Du får ikke mange unge familier til at flytte på landet, hvis ikke der er netforbindelse, siger Ruth Skov Hansen.

Ole Roesholm, der er sælger for firmaet HL Muffer, sammenligner situationen med udlægning af elektricitet for godt 100 år siden.

- I dag er fibernet næsten ligeså vigtigt som elektricitet og vand, understreger han.

Ole Roesholm har hidtil måtte nøjes med en langsom og ustabil netforbindelse via gamle kobberkabler, så han ser frem til de nye tider.

- Det har krævet en hel del benarbejde at få projektet igang, og vi var vældig spændte på, om det ville lykkes. Men vi opnåede de nødvendige point, siger Ruth Skov Hansen.

Nedlægningen af fiberkabler begynder senere på året. Den nøjagtige startdato for gravearbejdet kendes ikke endnu, men projektet skal være gennemført inden 30. september.

Bredbåndet breder sig efterhånden i landområderne, men det tager tid. Der er stadig "hvide pletter" på det elektroniske landkort - især når der er langt mellem husene. Således er Kejlstrup-området ord for Brandevej ikke på bredbånd endnu, og området imellem Brandevej og Smedebæk mangler også bredbånd, påpeger Ruth Skov Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Sommer som i gamle dage

Den lille Avis

Frisøren har været savnet

Annonce