Annonce
Den lille Avis

Byrådsmedlem: Folketinget må ændre affalds-regler

Helle Mathiasen, byrådsmedlem for Venstre, vil have Folketings-politikerne til at interessere sig for affalds-sagen fra Ikast-Brande Kommune. Det nytter ikke, at farligt affald bare bliver flyttet fra kommune til kommune, mener hun. Arkivfoto: Mikael Lund
Helle Mathiasen (V) vil have Folketinget til at ændre tilskudsregler til affalds-virksomheder.

Ejstrupholm: Sagen om affaldsvirksomheden Fragmentum, der forsøgte at få lov til at opbevare elektronik-skrot i den gamle trælasthandel på Nyholmvej i Ejstrupholm, kan nu få landspolitiske konsekvenser.

Teknik- og miljøudvalget afviste ansøgningen, men det lokale Venstre-byrådsmedlem Helle Mathiasen siger nu, at hun vil kæmpe for, at sagen bliver bragt op i Folketinget.

Hun ønsker, at lovgivningen omkring tilskud til denne type virksomheder bør ændres.

Problemet er, at Fragmentum er i mediernes og politiets søgelys på grund risikabel oplagring af store mængder elektronikaffald i Bording og Tim.

- Jeg ønsker selvfølgelig heller ikke, at vi skal have sådan en virksomhed i Ejstrupholm, og jeg håber, at der i byrådet er enighed om at sige nej. Problemet er bare, at vi "sender aben videre" - og spørgsmålet er så, hvem der får "aben". Det er jo uholdbart. Derfor har vi at gøre med en landsdækkende dagsorden her. Men det ærgrer mig, at det her ikke rigtigt har Christiansborg-politikernes opmærksomhed, og det undrer mig meget. Så jeg har tænkt mig at tage fat i nogle af vores miljøpolitikere, siger Helle Mathiasen.


Systemet er forkert.

Helle Mathiasen


Det store problem, at virksomhederne kan få tilskud på forhånd - uden garanti for, at de rent faktisk håndterer affaldet på en forsvarlig måde.

- Tilskudssystemet betyder, at det bliver attraktivt bare at opmagasinere affaldet. Når sådan en virksomhed opkøber skrot, får de pengene med det samme... før affaldet er håndteret. Det er hele hurdlen i det her. Systemet er forkert. Det animerer til, at nogle virksomheder kan misbruge det, forklarer Helle Mathiasen.

Annonce

Uholdbar situation

- Det er uholdbar situation. Affaldet skal håndteres på den rigtige måde, og det skal hen til de rigtige virksomheder. Men vi har ikke den store tiltro til, at Fragmentum kan klare det her. Virksomhedens historie giver os ikke ro i maven. Og problemet er, at vi som kommune ikke lige kan gå ind og rydde op, hvis affaldet hober sig op - der er jo tale om privat ejendom, tilføjer hun.

Borgmester Ib Lauritsen (V) har henvendt sig til miljøminister Lea Wermelin (S), men man blev skuffet over svaret fra ministeren:

- Det var et fladt svar - der var ikke meget at hente her. Lea Wermelin mener åbenbart ikke, at det er så alvorligt med denne type "nomade-affald", at hun vil gå aktivt ind i sagen og sætte det på den nationale dagsorden. Man snakker jo så meget om klima og miljø, men hvis ikke man griber lavthængende frugter som den her, så ved jeg ikke, hvad man skal mene, siger Helle Mathiasen.

Ansøgningen om et affaldsbehandlingsanlæg gælder den tidligere trælast på Nyholmvej ved Ejstrupholm: Illustration: Ikast-Brande Kommune.

Elektronik-skrot er ikke ufarligt, da det indeholder tungmetaller, men der findes anlæg, der kan håndtere det.

- Det er blot nogle dyre anlæg - det kræver noget teknologi. Og det er noget, der skal foregå i et rigtigt industriområde, siger Helle Mathiasen.

Set med mere lokale briller synes hun også, at det vil være synd, hvis de udmærkede trælast-bygninger bare skal bruges til at opbevare skrot i.

- Det er nogle fine bygninger, og de ligger rigtig godt - bynært og med udkørsel til Brandevej. Men stedet er ikke egnet til affaldsindustri eller opbevaring af skrot. Jeg håber derimod, at der kommer en seriøs virksomhed, der vil byde ind på stedet, siger hun.

Ifølge tingbogen er bygningerne i øjeblikket ejet af Michael Th. Mortensen fra Horsens, der blandt andet driver ejendomsselskabet Jt-Juelsminde ApS.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Skov-vandring ved skovmuseum

Den lille Avis

19-årig bestod svendeprøven

Annonce