Annonce
Den lille Avis

Er du klar? Her er din bæredygtige fremtid

Fremtidens helt store bæredygtige trend vil blive de grønne boligprojekter, vurderer Jesper Bo Jensen, der er direktør i Center for Fremtidsforskning. Arkivfoto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix
Om ti år går du all-in på en bæredygtig bolig og køber din første grønne telefon. Det vurderer to fremtidsforskere.
Annonce

Danmark: Mindsk dit tøjforbrug, spis lokalt, køb vegansk og bo minimalistisk.

Der er mange måder, du kan forsøge at være bæredygtig på i 2020, men hvordan ser det ud om ti år, når det kommer til din måde at agere på?

Her kommer tre bud fra to fremtidsforskere.

Annonce

1) Boligen

De grønne boligprojekter er i høj grad en bæredygtig trend, du vil komme til at dyrke, hvis du ikke allerede gør det nu, vurderer Jesper Bo Jensen, der er uddannet forsker i statskundskab og direktør i Center for Fremtidsforskning.

- Man kommer til at gå meget mere op i standarden, når vi bygger nyt - særligt de yngre bliver optaget af det, fortæller han.


Man kommer til at gå meget mere op i standarden, når vi bygger nyt - særligt de yngre bliver optaget af det.

Jesper Bo Jensen, forsker i statskundskab og direktør i Center for Fremtidsforskning


Det gælder særligt tanken om, at du kan sænke energiforbruget, når du bygger eller restaurerer boligen.

Derfor vil dit fremtidige jeg interessere sig for, hvordan betonvæggene er produceret, om træet er FSC-certificeret, og om materialerne er mærket således, at de kan genanvendes, når boligen engang skal rives ned igen.

Spoler vi tiden langt nok frem - godt 20 år - så forudser Jesper Bo Jensen, at din bolig er selvforsynende i energi og ydermere bidrager med energi til resten af samfundet.

- Fremtidsboligen er bygget af bæredygtige materiale hele vejen igennem, konkluderer han.

Annonce

2) Din mobil står for tur

Hvis der er ét område, hvor bæredygtigheden spås at gøre sit indtog i de kommende år, så er det på it-området - herunder din mobiltelefon.

- Vi har ikke set mange bæredygtige tiltag på it-apparater endnu, siger Jesper Bo Jensen.

- Så jeg kunne godt forestille mig, at der pludselig bliver stillet krav til alt elektronik, fortsætter han.

Danskerne om bæredygtighed

  • 95 procent har enten ændret adfærd eller er villige til at ændre adfærd af hensyn til klima, miljø og bæredygtighed.
  • Mere end halvdelen af danskerne bekymrer sig om ophobning af plastik, forurening, global opvarmning, regnskove, der fældes, og den voksende befolkning.
  • 66 procent tænker i nogen eller høj grad over bæredygtighed, når de handler mad og drikke.

Derfor forudser han, at vi vil få mere fokus på, hvordan vi kan forlænge levetiden på eksempelvis vores telefon samt sørge for, at nogen kan bruge apparaterne efter os.

Du kan allerede finde en bæredygtig smartphone på hylderne, der er produceret af hollandske Fairphone, og som er lavet af genbrugs- og bæredygtige materialer.

Annonce

3) Du kan gå to veje

Det vil blive tydeligere og tydeligere, at du kan vælge at gå i to forskellige retninger, når det kommer til bæredygtighed, forudser Anne-Marie Dahl, der er fremtidsforsker og ejer af Futuria.

Den ene retning vil være den, hvor du vælger bæredygtigheden til ved at undgå ting - eksempelvis kød, tøj, elektronik og andre ressourcetunge varer.

- Og så vil der være dem, der ønsker at bruge alt mulig teknologi til at finde nye måder at producere på, siger Anne-Marie Dahl.

Og så vil bæredygtighed om ti år være en præmis, hvor du antager, at virksomhederne, du handler hos, selvfølgelig arbejder ud fra klimamålene, vurderer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Succes for opera trods corona

Annonce