Annonce
Den lille Avis

Flygtninge-strømmen øges: Kommunen gør ledige lejligheder ved plejecentre klar til ukrainske flygtninge

Bavnehøj i Nørre Snede er et af de steder, der er udpeget til at huse ukrainske flygtninge. I tilknytning til centret er der nemlig en hel fløj med tomme og ledige lejligheder. Foto: Peter Hald
Blandt andet skal der indkvarteres ukrainske flygtninge ved Bavnehøj-centret i Nørre Snede og på Østervang i Klovborg samt i Birkehuset i Brande.

Ikast/Brande: Krigen i Ukraine påvirker i høj grad også Ikast-Brande Kommune, hvor der lige nu udfoldes store bestræbelser på at finde boliger til det stigende antal flygtninge.

Lige nu lyder opgaven på at finde plads til 175 ukrainere. Blandt andet er flere plejecentre i spil. Konkret er man i gang med at klargøre indkvartering i en halv snes ledige lejligheder ved Bavnehøj-centret i Nørre Snede, og det samme gælder lejligheder i kælderen til plejecenter Østervang i Klovborg. Desuden er indkvartering i Birkehuset i Brande og Højris Have i Ikast på tale.

Det oplyser kommunaldirektør Flemming Storgaard, som understreger, at det senere kan blive aktuelt at benytte sig af flere andre muligheder såsom idrætshaller og lignende større bygninger.

Annonce

- Der tales om, at antallet af ukrainske flygtninge i Danmark fem-dobles, så antallet på landsplan vokser fra 20.000 til måske 100.000 mennesker. Og så skal vi jo finde plads til mange flere end 175, siger Flemming Storgaard.

Tingene er foregået meget hurtigt, så endnu har Ikast-Brande Kommune ikke officielt registreret ret mange ukrainske flygtninge.

- Lige nu har vi kun 19 registreret, men vi ved fra den lokale ukrainske forening, at der i øjeblikket befinder sig et par hundrede ukrainske flygtninge i vores kommune. Mange er indkvarteret privat, for eksempel hos landmænd, der i forvejen havde et netværk blandt ukrainere takket være deres ukrainske landbrugsmedhjælpere, forklarer Flemming Storgaard.

Hvis antallet stiger fra et par hundrede til op mod 1000 ukrainske flygtninge i Ikast-Brande Kommune, hvilket ikke er usandsynligt, så skal man have alternativ indkvartering, og så bliver det netop noget med at tage idrætshaller i anvendelse, understreger kommunaldirektøren.

Lie nu er man ved at forberede de mest oplagte muligheder såsom lejlighederne ved Bavnehøj-centret. Disse lejligheder har stået tomme i nogen tid og skal derfor rengøres. Men de kan snart være klar.

Den tomme fløj på Bavnehøj har været ledig længe,men nu bliver den befolket af ukrainske flygtninge. Foto: Peter Hald

Indkvartering af de ukrainske flygtninge på Bavnehøj betyder i øvrigt ikke, at planer om at omdanne lejlighederne til et Hærvejs-vandrehjem droppes - det projekt kan genoptages senere, lyder det fra Flemming Storgaard.

Lokalrådet i Nørre Snede har i længere tid arbejdet for at få kommunen med på ideen med at bruge lejlighederne til en form for herberg. Lokalrådsformand Hans Jørgen Jensen håber, at de planer kan blive ført ud i livet senere.

Undervisning og psykologhjælp

Ingen ved, hvor længe de ukrainske flygtninge bliver i kommunen, men der er allerede sat initiativer i gang for at hjælpe. Blandt andet bliver der tilbudt undervisning på Den Internationale Skole i Ikast. Desuden er Røde Kors, kommunen og det lokale beredskab ved skaffe krise-psykologer, der kan hjælpe de flygtninge, der har fået traumer.

Kommunen vil give hver flygtning 50 kroner om dagen, men der gives ikke noget direkte kommunalt tilskud til private, der indkvarterer flygtninge. Nogle af ukrainere vælger så at betale deres værter med de penge, de får fra kommunen, oplyser Flemming Storgaard.

- Nogle ukrainere har penge med herop, og andre har allerede fået arbejde. Vi giver så en 50'er om dagen til ukrainerne, hvis de har behov for det, tilføjer kommunaldirektøren.

Annonce

Mange henvendelser

Mange borgere og virksomheder har henvendt sig til kommunen for at tilbyde hjælp i i form af værelser, tøj og andre fornødenheder:

- Vi får en masse henvendelser fra folk, der gerne vil hjælpe, siger borgmester Ib Lauritsen.

Ikast-Brande Kommune har afsat to integrationsmedarbejdere til rådighed for folk, der gerne vil indkvartere og hjælpe ukrainske flygtninge.

"I Ikast-Brande Kommune får vi i disse dage mange henvendelser fra borgere, der gerne vil hjælpe og huse ukrainere på flugt. Vi henviser derfor til, at man kontakter kommunens integrationsmedarbejdere, hvis man ønsker at tilbyde indkvartering til en/flere ukrainere på flugt. Kontakt venligst: Louisa Jensby Aaen, tlf.nr. 99604223 og mail lojaa@ikast-brande.dk eller Jan Kristensen, tlf.nr. 99604246 og mail jakri@ikast-brande.dk", lød det i en pressemeddelelse, som kommunen tidligere har udsendt.

Annonce
Den lille Avis

Herrer vil ikke stå i skyggen af damerne: Håndboldklub vil fokusere mere på seniorherrer og har ansat to nye trænere

Annonce
Den lille Avis

FDF'erne i Hampen og Gludsted fejrer 40 års jubilæum

Annonce
Den lille Avis

Angelika siger farvel til sin blomsterbutik - kroppen trænger til en pause

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Massiv opbakning til nye boligprojekter, flere seniorboliger - og et medborgerhus

Den lille Avis

Dårligt internet og afsides beliggenhed tvinger lokalhistorisk arkiv til at flytte væk fra skovmuseum

Den lille Avis

Du ved, hvad du har - stem nej til at fjerne forbeholdet

Den lille Avis

Gigantiske glasfugle svæver højt under loftet på skole

Den lille Avis

Vibeke er ny borgerrådgiver og skal være med til at styrke forståelsen mellem borgerne og kommunen

Den lille Avis

Måske kan Hærvejs-turisme puste nyt liv i gammelt museum

Den lille Avis

Idyllisk skovmuseum er truet af lukning. Frivillige vil kæmpe for at bevare det

Den lille Avis

Håndboldklubbens store loppemarked gøres klar

Annonce