Annonce
Den lille Avis

Fokus på de små by-samfund: Flere landsbyer vil gerne vokse

Også i landsbyerne vil man gerne have udvikling, men nogle gange skal der kæmpes for at få solgt grundene - og andre steder mangler landsbyerne byggegrunde. Foto: Peter Hald
Nogle landsbyer oplever vækst, men savner byggegrunde. Kommunens landsby-politik bliver et aktuelt emne.

Ikast/Brande: Flere af landsbyerne i Ikast-Brande Kommune oplever vækst, men spørgsmålet er, om de små byer har byggegrunde nok til de kommende år.

Blandt andet Gludsted har i år oplevet en solid tilflytning med 13 hushandler og et salg af en af byens sidste ledige storparceller. Nu har Gludsted kun én kommunal grund tilbage, og byens landsbyforening kunne derfor godt tænke sig flere byggegrunde.

Også i Klovborg sker der noget. Efter at have ligget hen i 14 år er de seks byggegrunde på Kløvermark-udstykningen omsider blevet solgt - de fem af dem til bygmester Brian Hegermann fra Brædstrup, der nu vil gå i gang med sin egen markedsføring af grundene. Nu har Klovborg imidlertid ikke flere byggegrunde tilbage, så blandt andre lokalrådsformanden i Klovborg, Hanne Pedersen, håber, at kommunen vil udstykke mere.

Annonce

Men det er måske tvivlsomt, om kommunen selv vil udstykke mere i Klovborg eller andre landsbyer. Problemet er, at det ofte er en dårlig forretning for kommunen, siger borgmester Ib Lauritsen (V). Han hælder derfor mere til, at der skal arbejdes for at finde flere private udstykninger i landsbyerne:

- Der er jo ikke er nogen, der forhindre landsbyerne i at lave private udstykninger. Men vi må se i øjnene, at som kommune evner vi rent faktisk ikke at sælge grunde i landsbyerne - og hvis vi endelig sælger dem, så er det med store underskud. Derfor er private udstykninger vejen frem i de mindre byer, lyder det fra Ib Lauritsen.

- I Klovborg havde vi Kløvermarken-grundene til salg i 14 år, og vi evnede ikke at sælge dem, selv om de var sat til salg for en femtedel af den pris, vi for eksempel tager for byggegrunde i Ikast. Derfor solgte vi dem under ét i et udbud til en, der kan sælge dem. Og derfor har vi ikke nogen interesse i at lave flere kommunale grunde i Klovborg, det har vi også sagt til hinanden, siger Ib Lauritsen.

- Også i Gludsted blev de kommunale grunde solgt med en dårlig prissætning, men i Gludsted har vi tidligere haft snakke om, hvad der skal til for at lave private udstykninger. Det vil jeg absolut ikke have noget imod. Private udstykninger er et godt alternativ, tilføjer borgmesteren.

Men kan kommunen så tilbyde landsbyerne hjælp med hensyn til planlægning?

- Ja gerne, både planlægning og samarbejde - det vil vi gerne kigge ind i. Vi er interesseret i, at der sker en positiv udvikling overalt. For nogle landsbyer vil det være en udvidelse, og for andre landsbyer vil det handle mere om, at byen fungerer godt. Det kan der være forskel på. I samfundet har man ofte en holdning til, at hvis ikke der er vækst, går det hele galt... men det er nok ikke rigtigt. Men positiv udvikling i alle lokalsamfund, ja - og i vores visioner har vi jo målsætningen: "Vi vil gerne dem, der vil", lyder det fra Ib Lauritsen.

Også vækst i landsbyer

Ikast-Brande Kommune har haft en prioritering, hvor målsætningen var, at der i Brande og Ikast samt i de fire byer Nørre Snede, Ejstrupholm, Engesvang og Bording til hver en tid skal være kommunale udstykninger.

Men der kan også være vækstmuligheder i landsbyerne. Det mener blandt andre byrådsmedlem Kirsten Hoffmann fra Socialdemokraterne:

- Vi skal sikre, at der også er mulighed for vækst og udvikling i landsbyerne. For eksempel i Gludsted blev der af kommunen i 2003 anlagt storparceller, og da de første blev solgt, kom der flere. Men nu er der kun en grund tilbage. Hvorfor stoppe den udviking?, lyder det fra Kirsten Hoffmann.

Hun har af forvaltningen fået at vide, at det koster omkring en halv million kroner at byggemodne en grund - uanset om det er Ikast, Gludsted eller Klovborg eller andre steder. Men hun tvivler på, at denne ret høje byggemodnings-udgift altid holder stik.

- Jeg har talt med en ingeniør, der har med udstykninger at gøre, og han siger, at det er helt hen i vejret, at det skal koste en halv million kroner at byggemodne en grund. Han mener, at det kun bør koste det halve. Så nu vil jeg gerne udfordre forvaltningen og tjekke, om det virkelig holder stik, at det skal koste en halv million at byggemodne. Man kan jo ikke sælge en grund for en halv million kroner i byer som Gludsted og Klovborg, siger Kirsten Hoffmann.

Kommuneplanen indeholder forskellige muligheder for arealudlægning, og her bør landsbyerne være på dupperne, siger Kirsten Hoffmann, byrådsmedlem (S)

- Vi kan ikke kun satse på vækst i Ikast og Brande og "fire-byerne". Vi er nødt til at satse på alle byer. Vi skal have liv i hele kommunen, understreger hun.

Det kan kræve en ekstra indsats at markedsføre landsbyer, og derfor håber Kirsten Hoffmann, at det bliver muligt at genoplive den statslige nedrivningspulje, der tidligere har været brugt med succes til at få fjernet de grimmeste og dårligste huse i landsbyerne. Samme ønske møder man også i flere lokalråd og landsbyforeninger.

På længere sigt er kommuneplanen et vigtigt redskab:

- Lige nu er vi i gang med en revidering af kommuneplanen, og den er vigtig at være opmærksom på. Kommuneplanen indeholder jo forskellige muligheder for arealudlægning, og her bør landsbyerne være på dupperne, siger Hoffmann.

Annonce

Udviklingsplaner

Byrådsmedlem Annette Mosegaard fra de Konservative, der er formand for kommunens udvalg for erhverv, vækst og bosætning, kan også se muligheder i landsbyerne:

- Vi har flere landsbyer, der evner at vokse og udvikle sig. For eksempel er Isenvad vokset fra 600 til 700 indbyggere fra 2010 til i dag - og det har været på private udstykninger. Det er jo helt vildt, siger Annette Mosegaard.

Hun udelukker ikke, at man bør etablere flere kommunale udstykninger i landsbyerne:

- Vi skal tænke mere på, hvordan vi kan hjælpe de attraktive landsbyer. Det kan være et privat-offentligt samarbejde - det behøver ikke at være enten-eller. Og vi skal da være åbne for at lave kommunale udstykninger, der hvor det giver mening. Det er lang tid siden, at vi lavede de sidste udviklingsplaner for landsbyerne, og det skal vi til at kigge på igen, lyder det fra Annette Mosegaard.

Markedsføringen skal der også gøres noget mere ved, mener Annette Mosegaard. Hun påpeger, at kommunen har en bosætningsguide, der netop skal i gang med at se på markedsføringsdelen. Hun afviser heller ikke et privat-offentlig samarbejde om markedsføring.

Nogle byer er selv gået i gang med at markedsføre sig- for eksempel Nørre Snede, der har fokus på at blive en Hærvejsby. Det er et godt initiativ, mener Annette Mosegaard.

- Der skal helst være en konstant tilflytning, ellers går det den forkerte vej. En ny udvikling, vi har set, er at nogle landsbyer har oplevet stor tilflytning af udlændinge. Det giver nogle muligheder, når der kommer engagerede udlændinge, men der kan være for eksempel sprogudfordringer, siger Annette Mosegaard.

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Gavmildt skolebudget: 60 millioner kroner til to skoler

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Vi vil kæmpe for at bevare rådhuset i Nr. Snede, så vi sikrer, at der fortsat er aktiviteter og arbejdspladser

Den lille Avis

Vores ambition er at støtte og videreudvikle landsbyerne i kommunen

Den lille Avis

Flere lokale kandidater: Venstre-liste komplet med 16 navne

Den lille Avis

Enorm jobmesse kan samle 600 virksomheder og ligeså mange ledige

Den lille Avis

Historier om sprængstoffer og kaffeerstatning

Den lille Avis

Team HEG U13 piger fik en travl weekend

Den lille Avis

Ældrelivet skal være det gode liv med velfærd og værdighed

Den lille Avis

Prisen skal tjekkes: Kommunale entreprenøropgaver bliver nu sendt i udbud

Den lille Avis

"Farlig kunst" tæt på vej: Stor skulptur ved Gludsted skal flyttes eller sikres

Den lille Avis

Gavmildhed i regnen: Venlig gestus med en paraply

Den lille Avis

Budgetforlig uden den store sparekniv - men med udfordringer på ældreområdet

Den lille Avis

Efterskolernes Dag - nu med booking

Den lille Avis

Foreninger vil booste billetsalg til koncert

Erhverv

Efter 16 måneder: Priswe på sommerhuse falder

Den lille Avis

Pensionistforening fejrer 75 års jubilæum

Den lille Avis

Kuldsejlet ældrepleje-projekt: Metoderne virkede, men økonomien bristede

Den lille Avis

Højderyggens folkedansere er klar

Den lille Avis

Storstilet indsamling: Elever og forældre samler penge til udflugter

Den lille Avis

Simon Vanggaard holder foredrag i hjembyen

Den lille Avis

Fra æbler til most: Haveforening arrangerer æblepresse-dag

Den lille Avis

Selv gravsten varer ikke evigt: "Overskud" af gamle gravsten på kirkegård

Annonce