Annonce
Den lille Avis

Gadekunstner giver slidte og trætte bygninger nyt liv med farver og former

Kunstneren Christian Elovara Dinesen er i disse dage en del af bybilledet i Nørre Snede. Han er i gang med et gavlmaleri på den gamle Sydbank-bygning ud mod torvet. Tegningen på lygtepælen viser, hvordan maleriet vil tage sig ud Foto: Peter Hald
Kunstneren Christian Elovara Dinesen er ved at lægge sidste hånd på gavlmaleri ud mod Torvet i Nørre Snede.

Nr. Snede: Kunstneren Christian Elovara Dinesen er klædt helt rigtigt på til arbejdet med gavlmaleriet på Torvet i Nørre Snede. Han møder op i en gammel fleecetrøje og veltjente malerbukser, der er så kulørte af malerpletter, at de nærmest er et selvstændigt kunstværk.

Humøret er højt, for Christian Elovara Dinesen nyder opgaven med at udsmykke den gamle Sydbank-gavl, der vender ud mod SuperBrugsens parkeringsplads.

- Folk her i Nørre Snede er venlige og giver sig god tid til en snak. De følger interesseret med i arbejdet, og jeg kan mærke, at dette projekt betyder noget for dem, siger Christian Elovara Dinesen.

Annonce

Han knokler hårdt og har også taget natten til hjælp, da han for nylig skulle optegne omridset af de træer, der skal males. Det krævede nemlig mørke.

- Gavlen er ikke så stor, men den skal have mange lag, så det er teknisk lidt krævende, fortæller han.

Christian Elovara Dinesen bruger mange timer på værket, og der bliver ikke sparet på malingens kvalitet, da værket skal kunne overleve på gavlen i adskillige år. Foto: Peter Hald

Søndag vil de sidste penselstrøg formentlig blive taget, og så er det ellers blot at vente på den store indvielse, der finder sted lørdag 7. maj.

Udsmykningen i Nørre Snede bliver en af de i alt 17 verdensmålsgavle, der vil blive skabt i det midtjyske. I alt 17 byer i ni jyske kommuner er gået sammen om den nye kunstattraktion, der bliver udført af forskellige kunstnere.

Der er mange borgere involveret i tilblivelsen. Håndværkere fra Nørre Snede har sat stillads op og udført andre opgaver, en lokal styregruppe har hjulpet med planlægning og organisering, og elever fra 5. og 6. klasserne på Nørre Snede Skole hjælper med en skulptur foran gavlen.

- Eleverne er med til at lave den skulptur, der skal stå på det runde dæksel på parkeringspladsen, og under indvielsen vil de bære skulpturen i et optog fra skolen og her hen, fortæller Christian Elovara Dinesen.

Processen har også omfattet foredrag, så både maling, farver og det skrevne og talte ord har spillet en rolle.

Maler forladte bygninger

Den 39-årige kunstner, der er født og opvokset i Odense, har stor erfaring med gavlmalerier og lignende kunstnerisk udsmykning i byer. Og det er noget, han brænder for:

- Kunst kan sindssygt meget - det er et værdifuldt redskab, som kan få stor betydning for et lokalsamfund, siger han.

Også kunst-pælene foran SuperBrugsens parkeringsplads får en kærlig hånd og pensel, så kunsten er ikke begrænset til gavlen. Foto: Peter Hald

Både i Danmark og udlandet, for eksempel i byer som Sao Paulo og Barcelona, har Christian Elovara Dinesen udført masser af opgaver. Nogle gange har det været officielle projekter med store budgetter, og andre gange har det været mindre og mere spontane opgaver af og til på eget initiativ:

- Nogle gange har jeg fået lov til at male forladte gamle og grimme bygninger, der ellers bare har stået hen, fortæller han.


Nogle gange har jeg fået lov til at male forladte gamle og grimme bygninger

Christian Elovara Dinesen

Christian Elovara Dinesen holder selvfølgelig meget af gavlmalerier, og han mener, at Nørre Snede kunne bruge flere:

- Der kunne sagtens laves 20 gavlmalerier her i Nørre Snede. Jo mere, der er at se på, desto mere interessant bliver byen, siger han.

Han glæder sig derfor til at se Nørre Snedes kommende projekt, hvor byens gamle vandtårn skal forsynes med en glaskuppel.

Annonce

Eventyrligt arbejde

Et gavlmaleri eller en tilsvarende udsmykning i det offentlige rum ikke bare lige noget, man går i gang med uden forberedelser. Der skal tænkes over tingene, det kræver en god dialog, og teknikken skal være i orden. Og man skal kunne opnå at langtidsholdbart resultat, understreger han:

- Det nytter ikke noget med mange interessante samtaler, hvis resultatet bliver dårlig kunst. Der følger et ansvar med, da kunsten forhåbentlig kan bestå i mange år, siger den fynske kunstner.

Han er som nævnt kun 39 år, men har faktisk været i gang længe:

- Jeg startede allerede som 13-årig med grafitti, og senere fik det lidt mere substans, da jeg uddannede mig på Det Fynske Kunstakademi i Odense. Sidenhen har jeg boet i længere perioder i udlandet, hvor jeg har arbejdet som gadekunstner blandt andet i Sao Paulo, Buenos Aires og Barcelona, fortæller han.

- Det er eventyrligt at arbejde tæt på de steder, hvor folk bor og møde andre, siger Dinesen.

Også de nordiske lande er Christian Elovara Dinesen interesseret i, og hans lidt eksotiske mellemnavn Elovara har faktisk en finsk oprindelse:

- Min morfar kom fra Finland, fortæller han.

Når han ikke arbejder på gavlen, har Christian Elovara Dinesen lejlighed til at udforske Nørre Snede-egnen lidt, da han bor i en bed & breakfast ved Rørbæk Sø. Efter opgaven i Nr. Snede venter et projekt med en Tour de France-udsmykning i Vejle, og derefter står den på sommerferie.

Sådan kommer Sydbank-gavlen til at tage sig ud, når kunstneren Christian Elovara Dinesen er færdig med arbejdet. Illustration: Christian Elovara Dinesen/Ikast-Brande Kommune
Annonce
Den lille Avis

Herrer vil ikke stå i skyggen af damerne: Håndboldklub vil fokusere mere på seniorherrer og har ansat to nye trænere

Annonce
Den lille Avis

FDF'erne i Hampen og Gludsted fejrer 40 års jubilæum

Annonce
Den lille Avis

Angelika siger farvel til sin blomsterbutik - kroppen trænger til en pause

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Massiv opbakning til nye boligprojekter, flere seniorboliger - og et medborgerhus

Den lille Avis

Dårligt internet og afsides beliggenhed tvinger lokalhistorisk arkiv til at flytte væk fra skovmuseum

Den lille Avis

Du ved, hvad du har - stem nej til at fjerne forbeholdet

Den lille Avis

Gigantiske glasfugle svæver højt under loftet på skole

Den lille Avis

Vibeke er ny borgerrådgiver og skal være med til at styrke forståelsen mellem borgerne og kommunen

Den lille Avis

Måske kan Hærvejs-turisme puste nyt liv i gammelt museum

Den lille Avis

Idyllisk skovmuseum er truet af lukning. Frivillige vil kæmpe for at bevare det

Den lille Avis

Håndboldklubbens store loppemarked gøres klar

Annonce