Annonce
Den lille Avis

Hærvejen kommer til at fylde mere i Nørre Snede

Nørre Snede ligger på den højderyg, der er en del af det jyske hovedvandskel. Her gik Hærvejen, som den gamle rute 13 følger på en lang strækning. Derfor kan Nørre Snede med god ret betegnes som en Hærvejsby. Foto: Peter Hald
Nørre Snede varmer op til at få sat gang i flere Hærvejs-tiltag i 2021.
Annonce

Nr. Snede: Fortællingen om Hærvejen kommer til at fylde meget for Nørre Snede næste år og også de kommende år.

Som tidligere omtalt sigter lokalrådet i Nørre Snede efter, at byen kan opnå Region Midtjyllands Landsbypris i 2023. En vigtig "løftestang" i det arbejde bliver at bruge Nørre Snedes tusindårige forbindelse med Hærvejen som afsæt for flere projekter.

Flere gange har begreberne "Hærvejscenter" og "Hærvejens Hus" været oppe at vende. Her understreger lokalrådsformand Hans Jørgen Jensen, at man ikke kun tænker på en enkelt lokation eller en enkelt bygning.

- Hærvejes Hus kunne være mange steder i byen, hvor der kunne tilbydes bespisning og overnatning, og flere bygninger kan bringes i spil. Men det handler ikke kun om bygninger. Det er meget mere. Det er selve fortællingen om Hærvejen, der er hamrende interessant, både når det gælder historie, bæredygtighed, kultur, turisme og byudvikling. Når vi er ovre coronaen, vil det være interessant at få holdt nogle borgermøder og få gang i debatten. Der er mange ideer fremme, og mange mennesker gør sig gode tanker. siger Hans Jørgen Jensen.

Med hensyn til turismen kan Nørre Snede sandsynligvis forvente sig flere hærvejs-gæster i 2021. For nu bliver Hærvejen mere synlig:

- I 2021 bliver Hærvejens linjeføring op gennem Nørre Snede medtaget på officielle kort og apps, så det bliver lettere at finde for cyklister og vandrere. Vi har et rigtig godt samarbejde om det med turistorganisationen VisitHerning og Hærvejens Sekretariat, siger Hans Jørgen Jensen.


I 2021 bliver Hærvejens linjeføring op gennem Nørre Snede medtaget på officielle kort og apps.

Hans Jørgen Jensen


Nørre Snede ligger centralt på den gamle hærvejs-rute, men byen er selvfølgelig langtfra den eneste hærvejsby.

- Derfor er det vigtigt, at byerne langs Hærvejens får snakket godt sammen og kan samarbejde, understreger Hans Jørgen Jensen.

Annonce

Kro-ejer ser tiden an

Med hensyn til bygninger har både det tidligere rådhus og Nørre Snede Kro flere gange været nævnt i debatten om hærvejscenter-ideerne.

Kroen har også flere gange været oppe at vende i forbindelse med diskussionerne om byforskønnelse.

Den nuværende ejer af Nørre Snede Kro, Keld Fomsgaard, oplyser, at han ikke umiddelbart har planer om at sælge kroen, men at han gerne vil sætte kroen i stand, når han får tid og mulighed for det.

Det afhænger dog af corona-situationen:

- Når jeg får tid, og corona-situationen ændrer sig positivt, vil jeg gerne sætte kroen i stand, men det vil tiden vise. Det er svært at gøre noget konstruktivt, som det er nu. Der er ikke nogen spillesteder, der kan gå på grund af nedlukninger og begrænsninger, siger Keld Fomsgaard til Horsens Folkeblad.

Der har tidligere været diskoteks-aktiviteter på kroen, men det døde ud, oplyser Fomsgaard.

Nørre Snede Kro er også knyttet til hærvejs-historien. Den blev kongelig privilegeret kro i 1702. De nuværende bygninger er dog ikke så gamle. Foto: Peter Hald

Nørre Snede Kro kan spore sin historie mange år tilbage i tiden. På grund af trafikken på den gamle Hærvej var der kro i Nørre Snede allerede fra år 1069.

I 1702 blev kroen kongeligt privilegeret af kong Frederik 4. Den nuværende hovedbygning er dog ikke så gammel. Den er fra 1867 og fik senere nogle tilbygninger.

- Historien om de privilegerede kroer er spændende. Det handlede jo om, at kongen havde nogle steder, hvor han kunne overnatte og få noget at spise, hvis han kom forbi, siger Hans Jørgen Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce