Annonce
Den lille Avis

Hærvejs-samarbejde med mange millioner i ryggen

Hærvejen er blevet meget populær i de senere år. Og nu kommer der for alvor til at ske en udvikling af ruten. Arkivfoto: Martin Ravn
Foreningen Udvikling Hærvejen er stiftet. Ikast-Brande Kommune kan få en central betydning i nyt Hærvejs-samarbejde.

Midtjylland: 15 kommuner går nu sammen for at udvikle en lang række tiltag omkring udvikling af Hærvejen som en rekreativ attraktion og en "løftestang" for mange lokalsamfund. Der er nu stiftet en forening ved navn Foreningen Udvikling Hærvejen, der skal være med til at opgradere det tværkommunale samarbejde om Hærvejen.

Nok så væsentligt vil Nordea-Fonden samarbejde med de 15 kommuner og investere et tre-cifret millionbeløb i et kvalitetsløft af ruten. Fonden og kommunerne vil gå i gang med at udvikle natur- og kulturoplevelser langs Hærvejen.

Repræsentantskabet i den nye hærvejs-forening kommer til at bestå af borgmestrene fra de 15 hærvejskommuner, heriblandt Ib Lauritsen (V) fra Ikast-Brande Kommune.

Og Ib Lauritsen mener, at projektet kan få stor betydning:

- Når Nordea-Fonden går ind i det, så virker det som en katalysator. Og når man kan få alle borgmestre i hærvejs-kommunerne til at stå sammen, så giver det virkelig nogle muligheder. Hos os har vi især to lokalsamfund, hvor det rammer "bulls eye" - nemlig Nørre Snede og Rørbæk Sø-området og Engesvang og Bøllingsø-området, siger Ib Lauritsen.

Meget gammel rute

Hærvejen har i flere tusinde år - måske op mod 4000 år - været en række af vejforløb og spor op gennem Jylland, hvor både soldater, bønder, handelsmænd og okser har vandret. Vejen flere navne - blandt andet Oksevejen, Sakservejen, Gammel Viborgvej, Studevejen, Adelvejen og Pilgrimvejen.

Nu om dage er Hærvejs-stierne og vejene blevet en meget populær attraktion, især her i coronatiden.

Netop det aspekt skal der gøres mere ved:

"Borgmestrene har givet hinanden håndslag på i fællesskab at ville udvikle Hærvejens vandre- og cykelruter til national og international særklasse", lyder det i en pressemeddelelse fra den nye forening.

Eller rettere sagt - den genoplivede forening. Faktisk blev foreningen etableret for fem år siden, men den er nu gendannet med en ny politisk båret organisation med deltagelse af de 15 borgmestre fra Viborg, Silkeborg, Ikast-Brande, Vejle, Vejen, Haderslev, Aabenraa, Hjørring, Jammerbugt, Frederikshavn, Brønderslev, Aalborg, Mariagerfjord, Rebild og Vesthimmerland kommuner.

Oven i købet har kommunerne indgået en aftale om etablering af et nyt hærvejssekretariat, som placeres i Viborg Kommune.

Der er også dannet en bestyrelse for Foreningen Udvikling Hærvejen. Formand er Per Bach Laursen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune. Næstformand er Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg Kommune, og derudover består bestyrelsen af Hans Henrik Henriksen, rådmand i Aalborg Kommune, Thomas Andresen, borgmester i Aabenraa Kommune samt Signe Nepper Larsen, vicedirektør i Naturstyrelsen og Jens Hausted, der er direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme.

Annonce

Nørre Snede som startsted

I Nørre Snede sidder Nørre Snede Lokalråd på spring, for her har man allerede en stribe projekter under opsejling. Og byen vil gerne spille en central rolle:

- Vi vil arbejde for, at man gør Nørre Snede til startsted for gå- og cykelture på Hærvejsruten. Fordelen er, at vi ligger centralt på ruten, og man kan fra Nørre Snede både tage mod syd og nord, siger lokalrådsformand Hans Jørgen Jensen.


Vi vil arbejde for, at man gør Nørre Snede til startsted.

Hans Jørgen Jensen, lokalrådsformand i Nørre Snede


Lokalrådet i Nørre Snede har nedsat en arbejdgruppe, der er i fuld sving med projekter.

- Vi vil straks gå i gang med at søge penge fra Nordea-Fonden, siger Hans Jørgen Jensen.

En af de nye ideer at at oprette et virtuelt Hærvejscenter - kort fortalt en hjemmeside på internettet, hvor man kan fortælle historier og vise billeder om Hærvejen.

Hans Jørgen Jensen, lokalrådsformand i Nørre Snede, understreger, at lokalrådet allerede er godt i gang med en stribe Hærvejsprojekter. Arkivfoto: Peter Hald

Tidligere har det også været på tale at oprette et fysisk Hærvejscventer, men det ligger længere ude i fremtiden.

Der bliver også varmet op til en række folkelige og kulturelle tiltag i Nørre Snede, og lokalrådet vil tage hul på det allerede i år. Hvis coronaen ellers tillader det, vil man i juni holde et informations-arrangement i Nørre Snede, hvor der bliver fremlagt ideer. Næste år lægges der op til et stort kulturelt arrangement om sommeren, oplyser Hans Jørgen Jensen.

Nordea-Fonden og 15 kommuner vil gå i gang med at udvikle natur- og kulturoplevelser langs Hærvejen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Den lille Avis

Madfestival på Harrild Hede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Udvalg sagde nej til neurofeedback til børn: Det er virkelig sådan en beslutning, der gør ondt helt ind i marv og ben

Den lille Avis

Fink Byg Aps overtager HD Byg

Den lille Avis

Klovborg Kino åbner igen

Den lille Avis

Elev-tegninger i tidligere brugs

Den lille Avis

SuperBrugs øgede overskuddet

Annonce