Annonce
Den lille Avis

Havens dronningedisciplin: Så nemt kan du beskære roserne

Kenn Römer-Bruhn, som holder havekurser, har et tip, der kan give dig masser af nye roser. Har din rose en lang, strittende gren, kan du tvinge den ned i vandret position ved at binde grenen fast til en staudestøtte. Nu vil grenens skud vokse opad og blive til nye blomster. Arkivfoto: Stefan Sauer/Ritzau Scanpix
Beskæring af roser giver en frisk vækstsæson og masser af blomster. Og det behøver faktisk ikke at være så svært at svinge havesaksen.

De dufter himmelsk og pynter i haver over hele landet. Alligevel er der mange, der ser pasning og pleje af roser som en dronningedisciplin, man skal være ekspert for at udføre.

Men det behøver faktisk ikke at være så svært at få beskåret roserne.

Og det er helt optimalt i det tidlige forår, fortæller Esben Meilandt Sørensen, som er planteskolegartner i rosenafdelingen i Christiansmindevejs Plantecenter i Skanderborg.

Annonce

- En god huskeregel er, at vi beskærer roserne, når forsytiaen blomstrer. Og det gør den typisk i starten af april. Et andet huskeråd er, at det er omkring dronning Margrethes fødselsdag, som er den 16. april, siger han og fortsætter:

- Det er meget vigtigt at beskære dem i foråret, for ellers ser man typisk, at de får "bare ben" - altså at det hele kommer til at sidde i toppen, og de er nøgne i bunden.

Typen er afgørende

Hvor meget, du skal gå til den med beskæresaksen, afhænger dog af, hvilken type roser du har.

Er det slyngrose, skal du holde lidt igen.

- Tynd lidt ud i grenene, så du får nyvækst. Klip frostskader og stængelråd af, og klip alt det syge af, så du har en frisk plante. Men ikke mere end det, ellers går det ud over deres blomstring, forklarer Esben Meilandt Sørensen.

Du skal heller ikke være så hård ved buskroser. Klip frostskader af, og tynd ud i nogle af de store skud.

Har du derimod bedrose, storblomstrende roser eller buketroser, kan du godt gå lidt hårdere til værks og forme dine planter.

- Dem kan du godt klippe ned til en halv meters penge, siger Esben Meilandt Sørensen.

Annonce

Fjern sygdom

Når du beskærer, kan du også styre rosens vækst og være med til at forme den. På rosens grene sidder der hvilende skud - også kaldet sovende øjne - som er plantens vækstpunkter.

Når du klipper en gren over, vil rosen sætte et nyt skud fra det øje, der er lige under snittet.

Det fortæller Kenn Römer-Bruhn, der arbejder som have- og fotojournalist, holder havekurser og er medforfatter på den nye bog "Din have - dine regler".

- Typisk beskærer man lige over et øje, der vender udad, så grenene også vokser udad. Så får du en mere busket form, hvor grenene ikke krydser hinanden, forklarer han.

Selv om det er en god idé at klippe sine roser i foråret for at gøre dem klar til vækstsæsonen, er løbet ikke kørt derefter.

- Hvis rosen i løbet af sæsonen bliver for stor eller vild, så klipper du den bare, siger Kenn Römer-Bruhn.

Det er vigtigt for alle typer af roser at få fjernet sygdom. Spotter du stængelråd, som gør grene helt brune og visne, skal du klippe det væk, inden det spreder sig.

- Du må ikke smide de afklippede grene på komposten, de skal brændes. Så de skal i affaldsspanden, siger Esben Meilandt Sørensen.

Sådan gør du roserne glade

Roser vil gerne have masser af næring. Derfor er det en god idé at give dem en god organisk gødning, når du har beskåret dem - og herefter en gang om måneden i vækstsæsonen indtil midten af august.

Du kan lave din egen powergødning ved at blande velomsat hestemøg med kompost af dit haveafklip og blande det i jorden i rosenbedet.

Husk at vande roserne, særligt hvis det er en tør sommer. Giv hellere meget vand få gange end lidt vand mange gange. Vandet skal trænge ned i dybden for at virke.

/ritzau fokus/

Annonce
Den lille Avis

Herrer vil ikke stå i skyggen af damerne: Håndboldklub vil fokusere mere på seniorherrer og har ansat to nye trænere

Annonce
Den lille Avis

FDF'erne i Hampen og Gludsted fejrer 40 års jubilæum

Annonce
Den lille Avis

Angelika siger farvel til sin blomsterbutik - kroppen trænger til en pause

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Massiv opbakning til nye boligprojekter, flere seniorboliger - og et medborgerhus

Den lille Avis

Dårligt internet og afsides beliggenhed tvinger lokalhistorisk arkiv til at flytte væk fra skovmuseum

Den lille Avis

Du ved, hvad du har - stem nej til at fjerne forbeholdet

Den lille Avis

Gigantiske glasfugle svæver højt under loftet på skole

Den lille Avis

Vibeke er ny borgerrådgiver og skal være med til at styrke forståelsen mellem borgerne og kommunen

Den lille Avis

Måske kan Hærvejs-turisme puste nyt liv i gammelt museum

Den lille Avis

Idyllisk skovmuseum er truet af lukning. Frivillige vil kæmpe for at bevare det

Den lille Avis

Håndboldklubbens store loppemarked gøres klar

Annonce