Annonce
Den lille Avis

Historisk ejendom bliver hædret

Rosengade 2 på hjørnet af Rosengade og Bredgade har altid været et aktivt sted. Fra 1865 til 1921 var der købmandsforretning, og i 1921 flyttede brugsforeningen ind. Foto: Lokalhistorisk Arkiv
Nørre Snedes allerførste brugs er kommet på vin-etiket

Nr. Snede: I mange år har SuperBrugsen i Nørre Snede lanceret Nørre Snede Vinen, hvor etiketterne har været prydet af lokale motiver. Sidste år var det således skulpturen "Damen, der varmede sin ende over ilden", der blev udvalgt.

I år er der en ganske særlig version Nørre Snede Vin på hylderne. Billedet på etiketten forestiller nemlig den allerførste Brugs i Nørre Snede. Årstallet er 1921, hvor den nye brugsforening rykkede ind i den tidligere købmandsbutik på Rosengade 2 - ejendommen på hjørnet af Rosengade og Bredgade, der i dag huser Rikkes Butik og Frisørhjørnet.

Ejendommen var fra 1865 og frem til 1921 en købmandsbutik, så det var lidt bemærkelsesværdigt, at en brugsforening rykkede ind lige der.

Sidste år åbnede ejendommens nuværende ejer Rikke Breinbjerg sin egen tøjbutik på Rosengade 2. Også frisørsalonen Frisørhjørnet har til huse i bygningen. Foto: Peter Hald

Som nævnt er Nørre Snede Vinen på den måde med til at markere brugsens 100 års jubilæum i Nørre Snede.

Det er brugsuddeler Jan Nyrup særligt glad for, da forretningen ikke i øjeblikket kan holde en stor jubilæumsfest på grund af corona-restriktionerne.

Annonce

Fest må vente

- Vi er nødt til at sætte festen i venteposition - det vil være for usikkert at holde et stort arrangement nu. Men vi markerer jubilæet over hele året på forskellig vis, forklarer Jan Nyrup, der i øvrigt selv kunne fejre sit 25 års jubilæum som uddeler for tre år siden. Jan Nyrup afløste i 1993 Niels Rasmussen som uddeler.

Brugsen flyttede op på sin nuværende adresse Strøget 2 i 1964, og her blev den siden udvidet og forvandlet til en stor SuperBrugs. Men det gamle lokale på hjørnet af Rosengade og Bredgade blev ved med at huse forretninger, og det karakteristiske indgangsparti med "krummelurerne" har altid været der. Butikken fremstår den dag i dag velholdt og nymalet.

I 18 år drev Ruth Johansen sin kendte tøjbutik "Hos Ruth" i ejendommen helt frem til efteråret 2017, hvorefter frisør Tina Krogh-Jensen rykkede ind i 2019, og året efter åbnede Rikke Breinbjerg sin dametøjsbutik Rikkes Butik i det lokale, der vender ud mod Bredgade. Det er Rikke Breinbjerg, der ejer ejendommen nu om dage.

Det lokalhistorisk kyndige ægtepar Inge Marie og Jan Findal fra Nørre Snede har traditionen tro hjulpet med illustration og tekst til etiketten på Nørre Snede Vinen. De fik værdifuld hjælp af Grethe Andersen på Lokalhistorisk Arkiv, der fandt frem til det originale fotografi af den gamle forretning på Rosengade 2.

Nørre Snede Vinen anno 1921 er med til at markere brugsforeningens 100 års jubilæum. Foto: Peter Hald

En pudsig detalje er, at der engang i 1922 var en lillebitte friskole i bygningens baglokale. Det fortæller Poul Krogh, der i øvrigt er Rikke Breinbjergs farfar. Så på den måde er ringen sluttet.

Nørre Snede vinene er blevet samlerobjekter, og motiverne veksler mellem noget fra de helt gamle dage og noget fra nyere tid. Næste år overvejer Inge Marie og Jan Findal, om det kunne være sjovt med et drone-foto af det helt nye boligområde Nama Parken og Rosenhaven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Skov-vandring ved skovmuseum

Den lille Avis

19-årig bestod svendeprøven

Annonce