Annonce
Den lille Avis

Hold fast i de gode vaner: Derfor skal du selv lave mad

Ifølge en undersøgelse fra Epinion er over en femtedel af danskerne enige eller helt enige i, at coronapandemien har fået dem til at spise mere varieret mad. (Arkivfoto)
Danskerne kan nemt komme til at smide de gode madvaner fra nedlukningen i skraldespanden, men der er flere grunde til at gå i køkkenet selv.

Der har virkelig været gange i potterne og panderne under nedlukningerne.

Næsten en fjerdedel af danskerne er enige eller helt enige i, at de har lavet mere mad under corona, viser en undersøgelse fra Epinion, der er lavet for Karolines Køkken.

Er du også en af dem, der har tilbragt mere tid i køkkenet i coronatiden, så er det nu, du skal sætte ind, så du holder den gode vane.

Annonce

For generelt er det en god idé at lave hjemmelavet mad. Det indeholder ofte både frugt og grønt, protein eksempelvis kød, fisk eller kylling og en form for stivelse eksempelvis kartofler eller pasta.

Det fortæller Anja Biltoft-Jensen, der er kostvaneforsker ved DTU Fødevareinstituttet og har 25 års erfaring.

- Når man står derhjemme og laver mad, så har man selv købt ind, og der kan man gå efter sundere råvarer, end der sommetider bliver brugt i take away.

- Der er også en sammenhæng mellem, hvor ofte man spiser sammen i familien og hvor mange sunde måltider, der bliver spist, siger hun.

Svært at holde stilen

Mens hverdagen så småt er ved at komme tilbage, og man kan komme mere ud, kan det dog være svært at holde den gode madlavningsstil.

Ifølge Anja Biltoft-Jensen er det helt store trick at få planlagt og købt ind til ugens måltider.

- Så skal man ikke købe ind hver dag. Så har man det ved hånden, og det letter stressen i en travl hverdag.

- Her under corona har vi jo set, at mange tilbyder levering af råvarer, så det gør det endnu nemmere, siger hun.

Man skal dog passe på ikke at falde i fælden med at lave de samme retter uge efter uge, så det både bliver kedeligt at lave og spise.

Her kan man tænke kreativt ved at give hver aften et tema som eksempelvis mexicansk eller italiensk eller en aften, hvor børnene bestemmer.

Annonce

Variation og hurtighed

Vores madvaner har ændret sig

  •  24 procent af danskerne er enige eller helt enige i, at coronapandemien har fået dem til at lave mere mad, de aldrig har prøvet før.
  •  24 procent af danskerne er enige eller helt enige i, at coronapandemien har fået dem til at bruge mere tid på madlavning.
  •  21 procent af danskerne er enige eller helt enige i, at coronapandemien har fået dem til at spise mere varieret mad.
  •  23 procent af danskerne er enige eller helt enige i, at coronapandemien har fået dem til at lave større portioner for at have rester til flere dage.

/ritzau fokus/

Netop variation og hurtighed er noget, Jesper Vollmer, der er kok og indehaver af online madklubben "Klub Vollmers", gerne vil slå et slag for.

Hans klub har fået flere tusind medlemmer under corona, og han er ikke i tvivl om, at danskerne har fået udvidet deres madhorisont, hvilket de vil tage med sig videre.

- Selvfølgelig skal folk ud at give den gas, når restauranterne er åbne, men det får hurtigt et naturligt leje, siger han og fortsætter:

- Mange danskere har fået ny viden, og det kommer til at betyde mere. Når man har prøvet at købe de dyre spændstige asparges modsat de slatne uden for sæson, så håber og tror jeg, at folk vil holde fast i kvaliteten.


Mange danskere har fået ny viden, og det kommer til at betyde mere. Når man har prøvet at købe de dyre spændstige asparges modsat de slatne uden for sæson, så håber og tror jeg, at folk vil holde fast i kvaliteten.

Jesper Vollmer, kok


Selv har kokken en klar idé om, hvordan de holder den gode linje hjemme hos ham på trods af en travl hverdag.

- Når vi spiser herhjemme, så er der en form på protein og typisk en grov salat med et mættende element som æg eller kerner.

- Den kan man banke sammen, når det andet steger eller braser. Det skal være enkel og hurtig mad, som kan laves på en halv time eller mindre, siger han.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Stort harmonika-træf ved brunkulsmuseet

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Fokus på de små by-samfund: Flere landsbyer vil gerne vokse

Den lille Avis

Debat og kaffe på kanden: Byrådet inviterer borgere til uformelle møder

Den lille Avis

Efter to års ventetid: Endelig officiel indvielse af vandværk

Den lille Avis

Vanskelig turisme i en coronatid: Campingplads i Hampen holder turist-pause i år

Den lille Avis

Grundsalg kan blive start på en udvikling af Klovborg

Den lille Avis

Det startede mest for sjov: Nu har Thorkild og Inge solgt krydderier i 25 år

Den lille Avis

Veteran-makkerpar: Gunnar Gregersen og den røde Volvo er stadig uadskillelige

Den lille Avis

Lokalråd advarer mod hovedkuls træ-fældning: Gamle træer kan blive til skulpturer i stedet for træflis

Den lille Avis

Gang i grundsalg: Byggefirma slår til i Klovborg

Den lille Avis

Sten-virksomheden Zurface flytter fra Nr. Snede

Den lille Avis

Lokalråd inviterer borgerne til Hærvejs-dag i september

Den lille Avis

Træ-virksomhed fik meget mere plads

Den lille Avis

Hjemmepleje-forsøgsordning fik en svær start

Den lille Avis

Sommer-korskole i Nørre Snede

Den lille Avis

Fodslaw har nye ture på programmet

Den lille Avis

Alle over 15 år er nu inviteret til vaccination

Den lille Avis

Skovmuseum har sommer-aktiviteter

Den lille Avis

Madmødet vender tilbage

Den lille Avis

Flyveplads-køb bliver vel modtaget

Den lille Avis

Allan Olsen optræder ved Søby Brunkulsmuseum

Den lille Avis

De tidligere ejere forsvandt over hals og hoved: Nu er den omstridte Ejstrupholm Flyveplads solgt til ægtepar fra Nr. Snede

Annonce