Annonce
Den lille Avis

Kirsten samler på farver og indtryk: Kunst er vigtigt i et lokalsamfund

Kirsten Fischer med sit nyeste maleri - et organisk portræt af Nørre Snede set fra oven. Billedet er en gave til lokalrådet. Foto: Peter Hald
Kirsten Fischer fra Nørre Snede kunne godt tænke sig gavlmalerier og en skulpturpark i byen.

Nr. Snede: Kunst kan bogstavelig talt være med til at sætte kulør på et lokalsamfund. I Nørre Snede er man så heldige, at der bor adskillige flittige kunstnere i byen. En af dem er 75-årige Kirsten Fischer, der har sat sit præg på byen, blandt andet med en permanent udstilling i den tidligere skotøjsbutik på Bredgade 19.

Kirsten Fischer er produktiv, og hun har netop fuldført et stort maleri, der er tænkt som en gave til lokalrådet. Motivet er Nørre Snede - set fra oven og tolket på en organisk og farverig måde, hvor Nørre Snede nærmest ligner en blomst med byen samlet i centrum med vejene Horsensvej, Silkeborgvej, Rørbækvej, Teglværksvej og Brandevej, der spreder sig som blade ud mod siderne.

- Planen er, at maleriet skal hænges op i mødelokalet i Nørre Snede Hallen, men vi venter lige, til lokalet ikke længere skal bruges som corona-testcenter, siger Kirsten Fischer.

Annonce

Hun og ægtemanden Anton kom til Nørre Snede i 1970, hvor de begge fik arbejde som lærere på Nørre Snede Skole.

- Den gamle skoleinspektør Jørgensen, som ansatte os, sagde: "Det her er et sted, man ikke sådan lige flytter fra"... og han fik jo ret, fortæller Kirsten Fischer muntert. Hun stoppede som lærer i 2008 og er nu officielt pensionist - men en aktiv en af slagsen.

- Jeg skal ikke leve af min kunst, men det er jo dejligt, at nogen kan lide det, man laver, siger Kirsten Fischer, der i årenes løb har udstillet mange steder og solgt adskillige værker.

Hun har altid været kreativ og underviste i øvrigt i håndarbejde på skolen, men da hendes mand Anton opfordrede hende til at lave nogle lidt større billeder end bare små akvareller slog hun sig løs og har siden 2011 fulgt undervisningen hos Ellen Margrethe Møller på Billedskolen i Skovly.

Kirsten Fischer arbejdede som lærer på Nørre Snede Skole fra 1968 til 2008. Nu er hun aktiv som kunstmaler. Foto: Peter Hald

Kirsten Fischer bruger sine øjne flittigt og husker indtryk fra nær og fjern. Det kan være, at hun bliver inspireret af blomster på en mark i nærheden eller landskaber fra fjerne egne som Grækenland og Færøerne. Nogle gange bliver malerierne dramatiske - som for eksempel billeder med færøske motiver eller skyer med mange kontraster. Andre billeder udstråler ro og harmoni.

Fra rejser på Færøerne har Kirsten Fischer samlet indtryk, der er blevet omsat i malerier - ofte dramatiske som dette. Foto: Peter Hald

Mere kunst i byen

For Kirsten Fischer handler det ikke alene om at male noget, der kan hænge over sofaen. Hun vil gerne være med til at sætte præg på lokalsamfundet. Det var en af årsagerne til, at hun for år tilbage var med til at satte kulturforeningen Nskubib.

- Kunst spiller en vigtig rolle i lokalsamfundet, og jeg synes godt, at vi kan have mere kunst her i Nørre Snede. Det vil være fantastisk med gavlmalerier og en skulpturpark. Nørre Snede kan trænge til at blive livet lidt op, og det kan vi gøre med kunsten, siger Kirsten Fischer.


Det vil være fantastisk med gavlmalerier og en skulpturpark.

Kirsten Fischer


Hun har allerede medvirket til et større kunstværk, nemlig "Pigen I Gyngen", der hænger som et stort banner på det gamle vandtårn i byen. Det er et værk, hun har malet i samarbejde med en anden lokal kunstner, Linda Bang Hansen. Originalmaleriet hænger på aktivitetscenter Bavnehøj.

Men som nævnt - Nørre Snede kunne sagtens bruge meget mere kunst i det offentlige rum - både gavlmalerier og skulpturer, mener Kirsten Fischer. Hun foreslår blandt andet, at man kunne opstille skulpturer i det grønne område "Frugthaven", der strækker sig fra skolen og ned mod sognehuset.

- En by som Give har markeret sig med skiftende skulpturer, og vi kunne gøre noget lignende. Og kunsten må gerne engagere folk. For eksempel kunne det være sjovt at få børn til at indsamle tomme flasker og smelte flaskerne om til en stor figur. På den måde fik børnene også ejerskab til kunsten, siger Kirsten Fischer.

Der er ingen tvivl om, at der vil komme mere kunst til Nørre Snede. Der er flere kunstprojekter i støbeskeen - blandt andet det store midtjyske kulturprojekt "Verdensmålsgavle", der vil begynde at tage form næste år, og som også involverer Nørre Snede.

Kirsten Fischer er også kendt som en ivrig strikker, og hun har været med til at starte en lokal strikkeklub. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Den lille Avis

Gavmildt skolebudget: 60 millioner kroner til to skoler

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Vi vil kæmpe for at bevare rådhuset i Nr. Snede, så vi sikrer, at der fortsat er aktiviteter og arbejdspladser

Den lille Avis

Vores ambition er at støtte og videreudvikle landsbyerne i kommunen

Den lille Avis

Flere lokale kandidater: Venstre-liste komplet med 16 navne

Den lille Avis

Enorm jobmesse kan samle 600 virksomheder og ligeså mange ledige

Den lille Avis

Historier om sprængstoffer og kaffeerstatning

Den lille Avis

Team HEG U13 piger fik en travl weekend

Den lille Avis

Ældrelivet skal være det gode liv med velfærd og værdighed

Den lille Avis

Prisen skal tjekkes: Kommunale entreprenøropgaver bliver nu sendt i udbud

Den lille Avis

"Farlig kunst" tæt på vej: Stor skulptur ved Gludsted skal flyttes eller sikres

Den lille Avis

Gavmildhed i regnen: Venlig gestus med en paraply

Den lille Avis

Budgetforlig uden den store sparekniv - men med udfordringer på ældreområdet

Den lille Avis

Efterskolernes Dag - nu med booking

Den lille Avis

Foreninger vil booste billetsalg til koncert

Erhverv

Efter 16 måneder: Priswe på sommerhuse falder

Den lille Avis

Pensionistforening fejrer 75 års jubilæum

Den lille Avis

Kuldsejlet ældrepleje-projekt: Metoderne virkede, men økonomien bristede

Den lille Avis

Højderyggens folkedansere er klar

Den lille Avis

Storstilet indsamling: Elever og forældre samler penge til udflugter

Den lille Avis

Simon Vanggaard holder foredrag i hjembyen

Den lille Avis

Fra æbler til most: Haveforening arrangerer æblepresse-dag

Den lille Avis

Selv gravsten varer ikke evigt: "Overskud" af gamle gravsten på kirkegård

Annonce